Tevekkül Ne Demek?

Tevekkül kelimesinin ne demek olduğunu merak eden birçok insan bulunmakta. Peki tevekkül kelimesinin kısaca anlamı nedir? İşte tevekkül sözcüğünün anlamı;
Tevekkül Ne Demek?

Tevekkül Ne Demek?

Kur'an-ı Kerim'de müminlere ait bir sıfat şeklinde kullanılan tevekkül kelimesi "güvenmek" anlamına gelmektedir.

Allah'a inanan kişilerin ona tevekkül etmesiyle ilgili ayetler yer almakta. Hadislerde tevekkül anlayışının ne derecede önemli olduğuyla ilgili önemli bilgiler bulunur. Dayanmak, güvenmek gibi anlamlara gelen tevekkül kelimesi İslam dininin ana ilkelerinden birisidir. Kur'an-ı Kerim'de tevekkül inancının önemiyle ilgili birçok önemli bilgi yer almaktadır.

Tevekkül Ne Demek


Allah'a Tevekkül Etmek

Bir ayette "Resul-i Ekrem'e kamu işlerinde çevresindekilerle istişare etmesi öğütlenmiş ve "Kararın kesinleşince artık Allah'a tevekkül et, Allah kendisine tevekkül edenleri sever" buyurulmuştur. Talak suresinde "Kim de Allah'a tevekkül ederse, O, kendisine kâfidir (onu asla sahipsiz bırakmayacaktır) . Elbette Allah, Kendi emrini yerine getirip amacına ulaştırandır. Allah, her şey için bir ölçü koyup (geçerli) kılmıştır." buyurulmuştur.


Kısaca Tevekkül Etmek Ne Demek?

Tevekkül kelimesi sözlük anlamına göre genel olarak yardımcı bir fiil ile beraber kullanılmaktadır. Tevekkül kelimesi birine güvenmek, birine tüm kalbinle inanmak, inancı korumak anlamlarına gelmektedir. Tevekkül etmek ise Allah'ın verdiği kadere razı olmak demektir.


Tevekkül Etme Türleri

Allah'a Tevekkül: "Kul, fakir veya zengin olmamın hiçbir anlamı yoktur, çünkü Allah benimledir. Nasıl dilerse beni o hale sokar, isterse aç bırakır, isterse nimetlendirir" der. İnsanı kurtaran tevekkül budur. 

Nefse Tevekkül: "Benim canım sağ olduğu müddetçe, kuvvetim ve gücüm bende olduğu sürece, sırtım yere gelmez" diyen bir kişi nefsine tefekkür ediyordur. Nefsinin istek ve arzularının peşinde olur ve yoldan çıkar.

Yaratılmışlara Tevekkül: İnsanlara tevekkül etmek demektir. "Hayatta olduğu sürece benim için sorun yok" der ve kendisi gibi fani olan insanlara güvenir.

Mala Tevekkül: "Malım, mülküm, param olduğu sürece bana bir şey olmaz, bana hiç kimse bir şeye yapamaz, her istediğimi alabilirim, her şeyi dilediğim gibi yaparım" gibi bütün gücünü mülkünden alır. 


Tevekkül Duası

Allahümme, ya müfettihal ebvabi ve ya müsebbibel esbab,veya mukallibel kulübi vel ebsari, veya delilel mütehayyirine veya ğıyasel müsteğisine veya müferricel mahzunine eğisni, tevekkeltü aleyke ya Rabbi, kadaytu fevveztü faraztü emri ileyke, ya rezzaku ya fettahu ya basitü, ve sallallahü ala hayri halkıhi Muhammedin ve alihi ve sahbihi ecmaîn.


Tevekkül Duası Anlamı

Tüm kapıları açıp, sebepleri hazırlayan, kendine bağlı kullarının kalplerini istediği yöne yönelten, hayrete düşenlere yol gösteren allah'ım, ey yardım isteyenlere yardım eden, mahzunları genişleten, Allah'ım benden de yardımını esirgeme, bize yardım et ki, sana güvenelim. Allahım, sana tevekkül ederek, tüm işimi sana emanet ettim. Rızıkları veren, her kapıyı açan, yeryüzünün en hayırlısı Muhammet üzerine selam eyle. Rahmetini eksik etme Allah'ım.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.