The Platform Filmi Hakkında Bilgi, İzleyici Yorumları
Netflix Orijinal Yapımı The Platform Filmi İncelemesi
Başarılı yönetmen Galder Gaztelu-Urrutia’nın ilk uzun metrajlı filmi olan The Platform 2019 yılının sonlarına doğru Toronto film festivalinde tanıtılmıştı. Yayınlanan ilk fragmanıyla bir hayli dikkat çeken ve uzun süredir beklenen film sonunda izleyicileriyle buluştu. En iyi Netflix filmleri listesinde kendine yer bulan The Platform şimdiye kadar örneği olmayan bir senaryoya sahiptir. İşte NeOldu.com okurları için hazırladığımız bu inceleme film içeriğimizde 2020 yılının en çok izlenen ve en popüler filmlerinden biri olan Netflix Yapımı The Platform filmi hakkında bilgiler, izleyici yorumları ve oyuncu kadrosunu sizlere sunuyoruz…
The Platform İnceleme
1. Sinema dünyasına şimdiye kadar ortaya koyduğu kısa filmleriyle ismini tanıtan Galder Gaztelu-Urrutia’nın ilk uzun metrajlı filmi olan The Platform daha ilk günlerden mükemmel bir izleyici kitlesine ulaştı. Filmin senaristliğini ise David Desola ve Pedro Rivero ikilisi yapmıştır.
2. The Platform filminin konusu; her katında sadece iki kişinin yaşadığı ve çok katlı bir hapishanede yaşanılan haksızlıkları ve sınıfsal ayrımları anlatmaktadır. Hapishanede dağıtılan yemekler ilk önce en üst tarafta olanlara veriliyor, arta kalanlar yemekler ise bir alt kattakine gidiyor. Sistem bu şekilde ilerliyor ancak en alttakiler açlıkla mücadele etmekten başka bir şey yapamıyorlar.
3. The Platform filmi ana merkezinde kapitalist düzeni, zengin ve fakir arasındaki farkı, birilerinin üzerinden geçinenleri, haksızlıkları ve adaletsizliği anlatmaya çalışıyor. Filmin kurgusu bu sosyal mesajlar üzerine dizayn edilmiş olup birtakım aksaklıklar yaşansa da anlatılmak istenen çok net şekilde izleyiciye aktarılıyor.
4. El-Hoyo yani “Delik” ismi verilen hapishaneye gelen ana kahramanımız Goreng buraya herhangi bir suç işleyerek gelmediğini ve kendisini bir an da içeride bulduğunu anlatıyor. Daha çok bir sosyal deney tadında kurgulanmış bina da haksızlıklara karşı gelmek isteyen Goreng düzeni değiştirmek için harekete geçiyor.
5. Film içerisinde birçok gizemin yer aldığını söylemek yanlış olmaz. Nitekim 333 katlı El Hoyo da 666 adet mahkum bulunuyor ev bu sayılar Hristiyanlık dinince şeytana ait kabul edilir. Şeytanın evi olarak değerlendirebileceğimiz El Hoyo’da adaleti sağlamaya çalışan Goreng’i ise Mesih’e benzetebiliriz.
6. Birçok sosyal mesajın ve benzetmelerin yer aldığı The Platform filmi hem senaryosu hem konusu hem de oyuncu kadrosuyla son yılların en iyi yapımlarından biri olmayı başarmıştır. The Platform IMDb’de aldığı 7.0’lık puanla da başarısını kanıtlamıştır.
7. Filmin oyuncu kadrosunda yer alan Ivan Massague, Zorion Eguileor ve Antonia San Juan başta olmak üzere tüm oyuncular rol aldıkları sahneleri başarıyla tamamlamışlardır.
8. Genel olarak film hakkında kötü eleştiri yapmak verdiği toplumsal mesajlar ve çok akıllıca düşünülerek yazılan senaryosuna haksızlık olur. Zaten filmde bazı bölümlerin yavaş ilerlemesi hariç hiçbir eksik yok.
Netflix’in Yeni Filmi The Platform Hakkında İzleyici Yorumları
İzleyici 1:
Felsefi inceleme için güzel bir film ama tabii ki işkence ve iğrençlik dolu. Empati insani iyileştirir mi kötüleştirir mi? Kotu koşulları görmüş olan biri kendi iyi koşullara sahip olduğunda, kötü koşuldakilere yardım mı ediyor, yoksa "kimse bana yardım etmedi ben çok çektim onlar da çeksin" mi diyor? bu kişiden kişiye göre değişir mi yoksa Hobbes’un dediği gibi insanın doğası kötü müdür?
İzleyici 2:
Evet ciddi anlamda kanlı ve rahatsız edici sahneler var filmde. Konusuyla, mesajıyla alıp götürüyor insanı, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Ciddi sosyal mesajları var bir defa. Anlatacak bir şeyi var filmin. Bu devirde bunu bile bulabilmek o kadar kıymetli ki. Filmde içinde yaşadığımız dünya düzenine sert bir eleştiri var.
İzleyici 3:
Son derece orijinal, rahatsız edici, sorgulatan, gerilim yüklü, sembolizm yüklü olan ve çok anlamsız şekilde sonlanan bir film oldu.
İzleyici 4:
Herkesin kendi istidadınca alabileceği seviyede mesajları olan güzel bir filmdi. Hatta netflix'in yapımcılığını üstlendiği filmler içinde izlediğim en iyi filmdi.
İzleyici 5:
İnsanı tokat manyağı yapan tekrar tekrar izlenesi film. Sonunu beğenmeyenlere demek isterim ki "önemli olan varılan yer değil yolculuğun kendisidir." dünyamızın durduğu günlerde bu da harika bir yolculuktu. Siz yine de hemen arkasından izleyebileceğiniz bir komedi filmi hazırlayın çünkü an'da kalmak istemeyeceğiniz kadar ağır bir film.
İzleyici 6:
Şartlar değişince ahlaki değerlerimiz de değişir mi?“ sorusuna yanıt arayan arkadaşlara tavsiye ederim. Kim iyi, kim kötü, kime güvenmek gerek diye sorgularken film akıp gidiyor. Evet ağır ve can sıkıcı. Etkilediği kısım da bu bence. Devrimin, değişimin yumuşak ve rahatsızlık vermeden de olabileceğini düşünen ben gibilere de güzel bir ders veriyor.
İzleyici 7:
Sağlam bir neo-liberalizm, kapitalizm, insan doğası ve din eleştirisi yapan film... the platform, daha sade, görünmez, ince imgelerle sistem eleştirisi yapmak yerine daha kitlesel ve apaçık eleştirisini herkesin gözüne sokan bir film. En önemli özelliği ise “iyi” ya da “kötü” kahramanlarının olmamasıdır. Sistem insanları “iyi” ya da “kötü” yapar.
İzleyici 8:
Aslında bencilliğin yorumlanması diyebiliriz insanoğlunun da en büyük problemlerinden biri üst mevkidekilerin alt tabakayı düşünmemesi, zaten insanoğlu bu bencilliğini yenip paylaşmayı öğrendiğinde dünya iyi bir yer haline gelebilir?
İzleyici 9:
Son zamanlarda izlediğim güzel filmlerden biri oldu. Akış açısından gayet akıcı bir filmdi çünkü merak uyandırıcı yanı hiç dinmedi.
İzleyici 10:
Bunun gibi yapımları önemli buluyorum. Toplumun ve sistemin sorunlarına parmak göstermek farkındalığın artmasında çok önemli. Düşünmeye de sevk ediyor insanı. Fikir çok güzel. İşleniş de genellikle iyiydi. Ancak birçok şey çok havada kaldı. Benim gibi ortalama zekaya sahip kişiler tarafından anlaşılamadı. Belki yapımcılar çıkıp şu metaforları açıklasalar güzel olur. Özellikle sonunu gerçekten anlayamadım. Birkaç teorim var tabi ama çok ucu açık bitti. Sonundan kesin olarak anladığım bir şey varsa o da 2. filme yol yapılmış. Gerçi ondan da emin olamadım şimdi. Kafam çok karışık.
Netflix Orijinal Yapımı The Platform Filmi Oyuncu Kadrosu
The Platform filminin başrolünde yer alan oyuncuları ve hayat verdikleri karakterlerin analizlerini bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Ivan Massague – Goreng
Oyunculuk kariyerine 2000’li yıllarda başlayan deneyimli İspanyol aktör Ivan MassagueThe Platform dizisinde gösterdiği mükemmel oyunculuk performansı sayesinde adını tüm dünyaya duyurdu. Ivan Massague’nin hayat verdiği Goreng karakteri ise haksızlığa karşı gelen, adaleti sağlamaya çalışan ve kapitalizmin tabularını yıkmak için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olan genç bir adamdır.
Antonia San Juan – Imoguiri
İspanyol sinemasının en ünlü aktörlerinden biri olan Antonio San Juan El Hoyo - The Platform filminde Imoguiri karakterine hayat vermiştir. Goreng’in düzeni değiştirme fikrini gerçekleştirmek için çıktığı yolda ona bir nevi akıl hocalığı yapan ve El Hoyo hakkında bilgiler veren Imoguiri’de yaşadığı haksızlıklardan bıkmıştır.
Önerilen İçerik: Anne With An E Dizisi Hakkında Bilgiler ve İzleyici Yorumları
NeOldu.com