Tietze Sendromu Nedir? Kostokondrit Belirtileri ve Tedavisi
Kostokondrit olarak da bilinen tietze sendromu, göğüs kafesinin ön kısmında ağrılar ve aynı bölgede meydana gelen şişliklerle kendisini göstermektedir. Bu içeriğimizde tietze sendromu hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda kostokondrti nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır ve hangi egzersizler önerilir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İşte tietze sendromu hakkında her şey
Tietze Sendromu Nedir?
Tietze sendromu, genellikle kalp krizi ile karıştırılan bir rahatsızlıktır. Bu sendrom, kişinin kaburga kıkırdaklarında ve göğsünde ağrı hissetmesiyle gelişmektedir. Rahatsızlıkta ağrının oluşmasına neden olan ise kaburgalarda meydana gelen iltihaplanmadır. Bu ağrı genellikle gün içinde darbe alma ya da basınca maruz kalma nedeniyle oluşarak kısa süre içinde kendini belli etmektedir.
Tietze sendromu yaşayan kişilerde bazen bu ağrılar ani ve şiddetli olarak görülebilir. Bu durumda kişiler kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Genellikle şiddetli ağrı nedeniyle bazı kişiler paniğe kapılabilir. Yaşanan bu durum kalp krizi değildir. İltihaplanmalar dış faktörlere bağlı olmadan da meydana gelebilir. Dış faktörlere bağlı olarak oluşan hastalığın nedenleri ise henüz bilinmemektedir.
Tietze Sendromu Kimlerde Görülür?
Genellikle 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıkan bu hastalık, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Tietze sendromunu bazı durumlar tetiklemektedir. Yüksek etkili aktiviteler, ağır işler, beden gücü isteyen işler, alerji ve tahriş edicilere maruz kalmak bu hastalığı tetikleyen faktörlerdir. Bu gibi durumlara maruz kalan kişilerde rahatsızlığın görülme olasılığı daha yüksektir.
Tietze Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlığı göstermiş olduğu birkaç bulgu sayesinde anlayabilirsiniz. Kaburgalarda ağrı, göğüste ağrı ve şişlik, sık sık ve keskin ağrılar, derin nefes alırken ve öksürürken ağrı, sızı ve nefes almada zorluk kostokondritin belirtileridir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler tietze sendromunu göstermektedir. Ancak bu belirtiler kalp kriziyle de benzerlik göstermektedir. Bu nedenle ağrıları hissetmeye başladığınız anda doktora görünmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.
Tietze Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Tietze sendromu durup dururken oluşmaz. Bu rahatsızlık oluştuğu zaman mutlaka öncesine bir olay ya da travma yaşanmıştır. Bu olaylar yüzünden de göğüste ağrıyla kendini belli eden kostokondrit ortaya çıkar.
Göğüs travmaları, fiziksel zorlanmalar, eklem enflamasyonuna yol açan bazı virüsler, solunum hastalıkları, bazı artrit tipleri, şiddetli öksürük dahil tekrarlanan hareketler ve kostosternal eklem tümörleri tietze sendromuna yol açan nedenlerdir.
Tietze Sendromu Tedavisi Nasıldır?
Tietze sendromu genellikle kısa sürelidir ve kendi kendine iyileşmektedir. Bazı vakalarda ise bu durum birkaç ay ya da daha uzun bir süre boyunca yaşanmaktadır. Tietze sendromu tedavisinde amaç ağrıyı gidermektedir.
Tedavide ilk olarak hastanın dinlenmesi gerekmektedir. Bu durum bazı hastalarda kısa süreli iken bazı hastalarda uzun süreli olması gerekir. Göğüs bölgesinde ağrı, sızı gibi şikayetlerin oluşmasına neden olacak hareketlerinin yapılması önlenmelidir. Ayrıca doktor tarafından önerilen egzersizler yapılmalıdır.
Belirti ve şikayetlerin fazla olduğu vakalarda ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bunlar genellikle ağrı kesici ve kişinin şikayetlerini giderici ilaçlardır. Tietze sendromunun şikayetlerini dindirmek için ilaç harici yöntemler de kullanılmaktadır. Bunlar buz uygulaması, akupunktur ve ısıtma yastığı kullanımıdır.
Tietze Sendromu Egzersizleri
Tietze sendromunu geçirmek için kullanılan yöntemlerden birisi de egzersiz yapımıdır. Yapılacak bazı hafif egzersizler sayesinde tietze sendromunun oluşması önlenebilmektedir. Aynı zamanda şikayetlere neden olan bazı spor aktiviteleri de bulunmaktadır. Bunlardan da kaçınmak gerekiyor.
Alanında uzman bir doktor tarafından hazırlanacak olan egzersizler sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Bu egzersizler kişinin kilo verme sürecini hızlandıracak ve bir daha böyle bir ağrı yaşanmasını engelleyecektir.
Tietze sendromu neden olur?
Bu rahatsızlığın ne yüzünden oluştuğu hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar kaburgalarda yaşanan ufak travmaların tietze sendromuna yol açtığını ifade etmektedirler.
Tietze sendromu ne demek?
Kostokondrit, kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan kıkırdakların iltihaplanmasına denmektedir. İltihaplanma yüzünden oluşan ani ağrılar kalp krizi ağrısıyla benzerlik göstermektedir. Bu yüzden de karıştırılabilmektedir.
Kostokondrit semptomları nelerdir?
Tietze sendromu birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Rahatsızlığın en temel bulgusu ani olarak gelişen ağrılardır. Nefes darlığı ve sızı da hastalığın göstermiş olduğu diğer semptomlardır.
Tietze sendromu tehlikeli mi?
Bu rahatsızlığa sahip olan biri ani ve şiddetli ağrı yaşadığı için kalp krizi geçirdiğini zannedebilir. Bu yüzden de bireyler ciddi endişe duyabilir. Ancak tietze sendromunun kalp kriziyle alakası yoktur. Ancak yine de doktora görünmenizde fayda vardır.
Kostokondrit ne kadar sürede geçer?
Göğsünüz üzerinde büyük ağrılara sebebiyet veren kostokondrit, çoğu zaman birkaç hafta içerisinde kendiliğinde geçmektedir. Ancak bazı vakalarda tedavi gerekebildiğini söyleyelim. Bu sebeple ağrı yaşadığınız anda doktora başvurun.
Kostokondrit için hangi doktora gidilir?
Yaşanan bir darbe sonucunda kaburgalarınızda ağrı hissediyorsanız Ortopedi ve Nöroloji bölümüne başvurmanız gerekiyor. Ancak rahatsızlığın neyden kaynaklandığını bilmiyorsanız Dahiliye polikliniklerine gitmelisiniz. Dahiliye doktorları gerek görürlerse size farklı bir bölüme yönlendireceklerdir.
Kostokondrit kanda çıkar mı?
Tietze sendromunun teşhisi için röntgenin yanı sıra kan testi de gereklidir. Kan testi göğüste oluşan ağrının farklı bir neden yüzünden oluşup oluşmadığını anlamak için yapılmaktadır.