Tiran'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi
Arnavutların ulusal tarihine ışık tutan bu müzede halkın tarihi geçmişine ait her türlü bilgiye ve kalıntılara rastlayabilirsiniz. Müzedeki arkeolojik kalıntılar her yıl binlerce turistin dikkatini çekmektedir. 1 gün içerisinde gezebileceğiniz kadar küçük bir şehir olan Tiran’da ilk duraklarınızdan biri Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi olmalı.
Dajti Dağı
Arnavutluk’un hemen hemen % 70’ine yakını dağlarla kaplıdır. Dajti Dağı da ülkenin en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dajti Dağı’nda birçok vadi ve farklı ağaç türlerine rastlamanız mümkün. Ayrıca başkent Tiran bu dağın eteklerine kuruludur ve buradan Tiran’ı izlemek bambaşka bir keyif verir insanlara. Dajti Dağı’na otobüs ve akabinde teleferiğe binerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Dajti Dağı etrafında bölgesel yemeklerin sunulduğu birçok restoran ve kafe de bulunmaktadır.
Skanderbeg Meydanı
Tiran Balkanlar'ın en küçük başkentlerinden biridir. Buna rağmen şehrin önemli tarihe sahip Skanderbeg Meydanı (İskender Bey Meydanı) hayli hareketlidir. Bu meydana ismini veren at üzerinde heykeli olan Skandereg’dir. Skanderbeg Meydanı birçok tarihi mekana yakın bir konumda yer almaktadır.
Saat Kulesi
1822 tarihinde Ethem Bey’in yaptırdığı bu tarihi yapı 35 metre uzunluğa sahiptir. Şehrin en yüksek yapısı olarak bilinir. Kule yapısı restore çalışmalarıyla tarihi özelliklerini yitirmese de saati birkaç kez değişikliğe uğramıştır. Şehre gelen turistlerin en çok ilgi gösterdikleri alanlardan biridir.
Büyük Park
Tiranlıların nefes alma alanıdır. Çok geniş bir alana sahip olup adına uygun şekilde çok büyük bir parktır. Şehir sakinleri burada keyifli zaman geçirmekte ve şehrin stresinden kurtulmaktadır. Ayrıca Büyük Park’ta yürüyüş ve bisiklet yolları da mevcuttur. Yürüyüşlerinizde parktaki muhteşem bitki örtüsü de size eşlik edecek ve mis gibi havayı içinize çekmenin mutluluğunu yaşayacaksınız.
Ethem Bey Camii
1700’lü yıllarda Arnavutluk’un Osmanlı hakimiyetinde olduğu yıllarda bölge valisi Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır. Adını Vali Ethem Bey’den alan cami kare şeklinde tasarlanıp uygulamaya konulmuştur. Osmanlı’nın Balkanlardaki kusursuz mimarisiyle büyüleyen ibadethaneleri arasında yer almaktadır. Ethem Bey Camii 1960’lı yılların ortalarında müzeye dönüştürülse de yaklaşık 25 yıl sonra yeniden ibadete açılmıştır.