Tırnak Yeme Alışkanlığından Nasıl Kurtulunur?
Tırnak Yeme Alışkanlığı Nedir?
Tırnak yeme alışkanlığı genellikle çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde sıklıkla görülmektedir. Bu durum ciddi bir rahatsızlık olmamakla birlikte bir kaç öneri ile önüne geçilebilmektedir. Tırnak yeme problemi davranış bozukluğu ile nitelendirilmektedir.
Genellikle aile tarafından azarlanan ve çevresiyle problemler yaşayan çocuklarda ve yetişkinlerde görülmektedir. Stresle doğru orantılı olarak artmakla birlikte bu dönemlerde tırnak yeme alışkanlığına daha çok rastlanmaktadır.
Tırnak yeme alışkanlığı 3-4 yaşlarında başlayabileceği gibi genellikle ergenlik dönemi itibarı ile görülmektedir. Ergenlik çağında başlayan değişim ve gelişimler, psikolojik durum, çevresel etkiler de tırnak yeme alışkanlığını tetiklemektedir.
Tırnak Yeme Alışkanlığına Sebep Olan Faktörler
Tırnak yeme alışkanlığı psikolojik sorunlar, stres, kaygı, yalnızlık duygusu, korku, hayal kırıklığı, sıkıntı, anksiyete, obsesif, kompulsif bozukluk, meydan okuyan davranış bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığını bırakmak için sebep olan faktörlere yoğunlaşmak gerekir.
Çocuklarda Tırnak Yeme Neden Olur?
Tırnak yeme alışkanlığına sahip çocukların ve yetişkinlerin bu alışkanlığı aileden kaynaklı olarak edindiği belirtilmektedir. Tırnak yiyen çocukların ailelerinde tırnak yeme alışkanlığına rastlanılmaktadır. Bu durum çocukların anne ve babayı taklit etmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Ailenin çocuk üzerinde kurduğu baskı, ağır sorumluluklar, çevreden dışlanma, ergenlik dönemi, anne ve babanın geçimsizliği, evdeki baskıcı tutum ve kurallar ve yaşanan korkular tırnak yeme alışkanlığını tetiklemektedir. Tırnak yeme alışkanlığının önlenebilmesi için çocuklarda ve yetişkinlerde öncelikle rahatsızlığın altında yatan neden araştırılmalıdır.
Tırnak Yeme Alışkanlıklarının Yol Açtığı Sorunlar
Davranış bozukluğu olarak nitelendirilen tırnak yeme alışkanlığında stresli dönemlerde artış görülürken stresin azaldığı dönemlerde de tırnak yeme rahatsızlığının azaldığı görülmektedir.
Tırnak yeme alışkanlığı sonucunda tırnak içlerinde bulunan bakteriler diş etlerine bulaşarak iltihaplanmaya neden olabilir. Uzun süre tırnak yemek dişlerdeki kesici bölgeleri aşındırır.
Tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığı olmayan çocuklarda mikropların bağırsaklara kadar ulaşmasıyla birlikte enfeksiyon kapmasına, dikkat bozukluğuna neden olur.
Tırnaklardan bulaşan bakteriler kalp kapakçıklarında tutunabilir. Böylece kalp-damar rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Tırnak yeme rahatsızlığı ellerin ve tırnakların genel yapısını bozmakla birlikte fiziksel sorunlarda yol açabilmektedir.
Tırnak Yeme Alışkanlıklarına Karşı Alınabilecek Önlemler
Tırnak yeme alışkanlığına karşı alınabilecek bazı önlemler vardır. Bu önlemler alındığı taktirde tırnak yeme gibi bir alışkanlık olmaz. İlk olarak küçük yaşta başlayabilen bu rahatsızlık aile tarafından ihmal edilmemelidir.
Öncelikle bu rahatsızlık anne ve babada mevcut ise çocuklarını kendilerini örnek almamaları için tırnak yeme alışkanlığından uzaklaşmaları gerekmektedir. Çocuklarında tırnak yeme alışkanlığı bulunan aileler öncelikle bu durumun hangi sebeple kaynaklandığını araştırmamalılardır.
Korku, şiddet ve baskı gibi durumlar çocuklarda tırnak yeme alışkanlığını tetiklemektedir. Aynı şekilde korku ve şiddet içeren çizgi film, dizi ve sinema filmlerinden çocuklar uzak tutulmalıdır. Bu tür filmler çocukları psikolojik olarak kötü etkilemekle birlikte tırnak yeme alışkanlığına da sürükleyebilmektedir.
Geceleri uykuda tırnak yeme alışkanlığı edinmiş çocuklar için ince eldivenler kullanılmalıdır. Çocuklara farklı uğraş alanları yaratabilir ve böylece dikkatlerinin farklı yönlere kaymasıyla birlikte kişisel gelişimlerine de katkıda bulunabilirsiniz.
Bu süreçte çocuklarınıza kesinlikle tırnak yemenin bir hastalık olduğunu ve çok kötü bir alışkanlık olduğunu sert bir dille vurgulamayın. Bunu daha düzgün ve yumuşak bir dille ifade edip uyarın. Olumlu gelişmelerde ise çocuklarınızı ödüllendirin.
Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?
Tırnak yemek sadece ellerin ve çirkin kötü görünümüne neden olan bir kötü alışkanlık değil aynı zamanda eğer devam edilirse tırnak, diş ve hatta diş etlerinizde de kalıcı hasarlar bırakabilen bir alışkanlıktır. Tırnak yeme alışkanlığını bırakmak için;
Tırnaklarınızı her zaman kısa kesin ve törpüleyin. Ellerinizin bakımına dikkat etmek, tırnak yeme alışkanlığını azaltarak sizi güzel ve bakımlı tırnaklara sahip olma konusunda cesaretlendirecektir.
Tırnak yeme alışkanlığınızı unutmak için tüm enerjinizi başka alışkanlıklara harcayın. Bazı insanlar için, bu ellerini meşgul tutmak anlamına geliyor. Stres topuyla oynamak, tespih çekmek gibi başka bir tekrarlayan hareket, tırnak yemekten kurtulmanıza yardım edecektir.
Stresli ya da endişeli olduğunuz zaman tırnaklarınızı yiyorsanız çözümün temeli stresi idare etmekte yatıyordur. Birçok insan ne yaptığının farkında olmadan tırnaklarını yiyor; acı bir tadı olan özel ojeler sürülürse engel olunabilir. Tırnaklarınızı temizleyin. Kirli olmaları da onları yemenin bir nedeni olabilir.
Neden Tırnaklarımızı Yeriz? |
---|
Tırnak yeme alışkanlığı nasıl giderilir?
Tırnak yeme alışkanlığını gidermek için tırnaklarınızı her zaman kısa tutun, tadı kötü veya acı olan bir oje uygulayın. Düzenli manikür yaptırın, tırnak yeme alışkanlığını iyi bir alışkanlık ile değiştirin.
Tırnak yemek zeka belirtisi mi?
Yapılan araştırmalara göre bilim adamları tırnak yeme durumunun "mükemmeliyetçilik" duygusuyla ön plana çıktığını vurgulamıştır. Zeki ve tutkulu insanların tırnak yeme eğilimi gösterdiği açıklanmıştır.
Tırnak yeme neyin belirtisi?
Çocuklarda ve yetişkinlerde sıkça görülen tırnak yeme alışkanlığı tıp dilinde onikofaji olarak tanımlanmaktadır. Tırnak yeme hastalığı dürtü kontrol bozuklukları içerisinde yer almaktadır. Kişinin çoğunlukla stres altındayken yaptığı bu eylem 3 ile 4 yaş arasındayken başlar.
Tırnak yemek psikolojik rahatsızlık mı?
Kişinin yaşamış olduğu gerilim, üzüntü, korku, öfke, sıkıntı, kaygı gibi duygular sonrasında tırnak yeme alışkanlığı oluşabilir. Kişinin sosyal ve fiziksel çevresindeki ani değişim kendini güvensiz hissetmesine yol açar. Bu durumda da tırnak yeme durumu meydana gelir.
Yenmiş tırnak ne kadar sürede uzar?
İnsanlarda tırnağın günlük ortalama süresi 0,1 milimetredir. 100 günde tırnak maksimum1 cm uzar. El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4 ile 6 ay, ayak tırnaklarının ise 12 ile 18 ay sürmektedir.
Tırnak yeme sorunu için hangi doktora gidilir?
Tırnak yeme hastalığı için hem özel hem de devlet hastanelerinde bulunan psikiyatri bölümlerine başvurulması gerekir. Uzman doktor tırnak yeme durumuna sebep olan psikolojik sorunları tespit ederek bunlardan uzak durmanızı sağlar.
Tırnak midede kalır mı?
Sindirim sistemi tırnağı sindiremez, diğer sindiremediği maddelerle birlikte dışarı atar. Tırnak ve saçlarımız keratin denen oldukça sert bir proteinden oluşur.