Trendyol Kimin? Alibaba Trendyol Yatırım Süreci
Trendyol Kimin? Sahibi Ne Kadar Para Kazanıyor?
Alışveriş sitesi denilince akla gelen ilk isimlerden birisi de Trendyol'dur. Bu içeriğimizde Türkiye'nin en büyük alışveriş sitelerinden birisi olan Trendyol'un nasıl kurulduğunu, kimin kurduğunu, sahibinin ne kadar para kazandığını bütün detaylarıyla sizlere aktaracağız.
1. Trendyol'un kurucusu Türk iş kadını Demet Mutlu'dur. Demet Mutlu 22 Ağustos 1971 yılında New York'ta dünyaya gelmiştir.
2. Mutlu, üniversiteden sonra master eğitimine başlamış, bir iş kurma hayaliyle çıktığı yolda 300 bin TL sermaye ile evinin salonunda Trendyol’u kurmuştur.
3. Trendyol kurulduktan sonra hızlı bir büyüme gerçekleştirmiş ve yatırım almıştır. DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret şirketin sahibi olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda ise ünlü alışveriş sitesi Alibaba tarafından 728 milyon Dolar’a çoğunluk hissesi alınmıştır.
4. Trendyol yarattığı ekonomik etki ile tüketicilere destek sağlarken üreticileri de unutmadı. 2020 yılının verilerine göre Trendyol’da 98 bin işletme ve 1,1 milyon bireysel satıcı toplam 347 milyon adet ürün sattı.
5. Trendyol’da satış yapan mağazaların %98’ini yerli şirketler oluştururken, bu şirketlerin sattığı ürünlerin %72’sinin de yerli imalat olması dikkat çekti. Tüm bunların toplamında ise 14 bin satıcı-mağaza, Trendyol’da satış gerçekleştirip büyümeye geçtikten sonra Türkiye’de en az bir ürün üretti veyahut ürettirdi.
6. Ticaretin bu denli büyük olduğu Trendyol, son dijital yöntemleri kullanarak kayıt dışılığı azalttı, vergiden kaçmanın da önüne geçilmiş oldu.
7. 2020 yılı itibarıyla işletmelerin yaklaşık %93’ü Trendyol sayesinde yeni müşterilere ulaştı. Satış yapan mağazaların %80’i ise çok daha kolay pazar analizi yaptı.
8. Trendyol’da satış yapan mağazaların-satıcıların %90’ının ciroları çok daha büyüdü, %89’u ise yeni bölgelere satış yaptı.
9. Türkiye genelinde bakıldığında ise Trendyol markası da dahil olmak üzere, satıcılar da hesaba katıldığında toplamda 1,1 milyon kişi Trendyol sayesinde istihdam sağladı.
10. Trendyol kadınların da iş hayatına katılmasını teşvik etti. Türkiye ortalamasında %31 olan kadın istihdamı Trendyol markası altında %42 olarak karşımıza çıktı. Bu oran dünyada ise ortalama %39 seviyelerinde.
11. Trendyol kendi içerisinde AR-GE yatırımını da ihmal etmedi. Türkiye’de ortalama %6 olan AR-GE payı Trendyol’da %28.
12. Tüm bunlarla birlikte Trendyol 19.3 milyon aktif müşterisi ile ne kadar çok büyük bir pazar olduğunu göstermiş oldu.
13. Trendyol kendi içerisinde de gelişmeye devam etti. Toplamda Trendyol ülkemize 335 milyon Dolar yatırım gelmesini sağladı.