Tunceli Hakkında Bilmedikleriniz

Anadolu'nun güzide şehirlerinden Tunceli'nin tarihi, coğrafi yapısı ve ekonomik durumu gibi birçok unsuru haberimizde bulabilirsiniz.
Tunceli Hakkında Bilmedikleriniz

Tarihi Geçmişi

1935 yılına kadar Makemiye olarak bilinen Tunceli şehri bu yılın 25 aralığında çıkarılan kanun ile Tunceli olarak değiştirilimiştir. Bir diğer Dersim telafuzu ise aslında Tunceli şehrine verilen ad değil bölgenin yöresel adı olarak isimlendirilmiştir.

tunceli-tarihi.jpg

Mehmet Vahdettin'in torunu 1. Dünya savaşında Kazım Karabekir'e gelerek 1. Sehulizamı tutklamış ve sonrasında öldürmüştür. Bu süre zarfında Anadolu'da Dersim çok önemli rol oynamış ve 1920 de Diyap Ağa’nın emri ile Dersim eyaleti TBMM’yi tanımıştır. TBMM’nin kuruluşu sürecinde anadoludan gelen destek anlamında bu olayın rolü de büyüktür.

Cumhuriyet döneminden önce Dersim ilçeye dönüştürülerek Elazığ'a bağlanmış ve ardından 1935 yılında tekrar il olma ünvanına erişmiştir.

Ekonomisi

Bölgenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarımsal faliyetler coğrafi yapı itibari ile Merkez, Pertek, Çemişkezek ve Mazgirt yöresinde yoğunluktadır. Yerli halkın en çok ektiği mahsul ceviz ve badem olurken bu ürünler aynı zamanda halkın büyük oranda geçimini sağlamaktadır. Kuru soğan, patates ve sarımsak bu yerleşimin endüstriyel açıdan en önemli üretim mahsülüdür.

tunceli-de-tarim-ve-hayvanclik.jpg

Bunların haricinde tahıl olarak buğday, arpa, mısır, baklagillerden ise bezelye, nohut, kurufasulye, kırmızı mercimek yetiştirilmektedir. Sebzecilik güney bölgelerde sulak alanlara yakın yerleşim yerlerinde yapılabilmektedir.

Rakımı yüksek olan Tunceli'de dağlık alanlara doğru gelindiğinde tarım yerini iklim şartlarından ötürü hayvancılığa bırakmaktadır. Yaklaşık 1 milyon baş hayvan olduğu bilinmektedir. İnek, öküz, sığır, koyun, horoz, tavuk gibi canlıların yanı sıra daha yüksek bölgelerde kıl keçisi de yetiştirilmektedir.

Genel Bilgiler

Coğrafi anlamda Tunceli bölgesinin yüzölçümü 7.774 Km2 dir. Nüfusun değerleri 2014 yılında yapılan ölçümlere göre 86.527 olarak belirlenmiştir. Nüfusun 47.973’ü ekrek 38.554’ü ise kadınlardan oluşmaktadır. Bu anlamda Tunceli'de kilometrekareye 11 insan düşmektedir.

dersimspor-003.jpg

Plaka numarası 62 olan Tunceli aynı zamanda eski bir yerleşim olmasından ötürü bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Tunceli Türkiye'nin okuma ve yazma oranı en yüksek ikinci ilidir. Bölgede Zazaca ve Türkçe dili konuşulmaktadır. 1990 yılına kadar Tuncelispor adını taşıyan futbol takımı 2008-2009 yılında Dersimspor olarak değiştirmiş ve bölgesel amatör liginde varlığını devam ettirmektedirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.