Türk Nargilesini Dünyaya Tanıtıyorlar
Nargilenin Tarihçesi
Tütün ibadet amacıyla tütün yapraklarının yakılmasıyla, milattan önce keşfedildi. Yakılan tütün yapraklarının verdiği keyif fark edilip, kültüre yerleşti. Tütün kültürler değiştikçe, pipo, puro, sigara veya ağızlarda çiğnendi. Nargile kadar bugüne kadar tütüne uyumlu gelen bir keşif olmadı.
Hintliler, Hindistan cevizinin dışındaki tütün benzeri tabakayı yakan ve cevizin içine soktukları kamışla keyif nargile keyfi yaptılar. Hintliler, yıllarca devam edecek nargile kültürünü böylece başlatmış oldular.
Nargilenin ismi, Farsça'da "Hindistan Cevizli" anlamına gelen "Nargil" kelimesinden gelmektedir. Hintlilerin başlattığı nargile kültürü sonraki yıllarda hızla yayıldı.
Hindistan cevizi zamanla değişerek, ilk önce kabağa daha sonra porselen ve bronz gövdeli nargilelere yerini bıraktı. Daha da farklılaşarak, çini, gümüş ve cam gövdelere dönüştü.
Nargile ilk önce İranlılar sonra da Araplar arasında hızla yaygınlaştı. Nargileye, Araplar ''sisa'', İranlılar ''kalyan'' adını vermiştir.
Osmanlı 16. Yüzyılda Tanıdı
Tütün Amerika'nın keşfinden 110 sene sonra 1601-1603 yılları arasında Osmanlı'ya girerek kullanılmaya başlandı. Önceleri sadece yabancı memleketlerden yapılan tütün ithalatından gümrük vergisi alınırken, tütün tiryakilerinin çoğalması üzerine dönemin din uleması tütün kullanımına karşı fetva çıkarmıştır. Fetva üzerine de Padişah I. Ahmet tütün içmenin yasaklanması hususunda bir ferman yayınlamıştır. Ancak, I. Ahmet'ten sonra tahta geçen Sultan Mustafa ve II. Osman devirlerinde tütün yasağının önemli bir etkisi olmamıştır.
Nargile Çeşitleri
Gerçek nargile tütünü töbek (tömbeki) olarak bilinen nargile tütünüdür fakat çok ağır olmasından ve hazırlanmasının diğer aromalı tütün ürünlerine göre çok daha zor olmasından dolayı artık aromalı tütünler tercih edilmektedir. Aromalı tütünler tömbeki tütüne göre daha ucuzdur ve nikotin oranı çok daha azdır. Başlıca nargile çeşitleri şöyledir. Mango – Limon – Portakal – Nane – Vişne – Şeftali – Muz – Çilek – Kavun – Cappucino – Kırmızı elma – Yeşil elma – Karamel – Yasemin – Vanilya – Karışık – Üzüm – Kahve – Hindistan Cevizi – Gül – Bahreyin elması – Sütlü Cappucino – Böğürtlen – Ananas – Kayısı – Damla Sakızı – Franbuaz – Bal – Mandalina – Kola – Çift Elma – Karpuz – Sarımsak(Suriye) – Yılan Derisi(İran)
Kalamış / Fenerbahçe’de yeni açılan Casa De La Hooka farkındalık yarattı.
Casa De La Hooka’da nargile kültürü de bir başka yaşanıyor. Türk nargilesini yabancı müşterilerine özel sunumlarıyla tanıtılıyor.
Dünyanın en kaliteli tütünleri kullanılarak hazırlanan ve özel sunumlarla müşterilerine hitap eden işletme nargile severlerin vazgeçilmez mekanlarından biri olmuş durumda.
NeOldu.com