Kedi ve Köpek İçin Uygun Uçuş Taşıma Çantası Nasıl Olmalı?
Uçuş Standartlarına Uygun Taşıma Çantası Nasıl Olmalı?
Birçok evcil hayvan sahibi kedi, köpek veya kuş gibi canlıları seyahatlerinde yanlarında götürmek istemektedir. Genellikle yurt içi veya yurt dışı seyahatlerinde uçak seyahati yapacak olan bireyler, "uçuş standartlarına uygun taşıma çantası nasıl olmalı?" sorusunun yanıtını merak etmektedir. Öncelikle ilgili uçak firmasının prosedürleri göz önüne alınarak kabin içerisinde muhabbet kuşu, kanarya gibi ötücü kuşlar ve beraberinde kedi, köpek gibi evcil hayvanlarınızı özel kafeslerinde bulundurmanız durumunda uçağa bindirebilirsiniz.
Uçuş standartlarına uygun taşıma çantası her daim güvenilir, konforlu ve hijyenik olmalıdır. Tüm bunlarla beraberinde evcil hayvanınızın uçuşa kabul edilmesi için havayolu şirketiyle görüşmeniz, dış hat uçuşları için gideceğiniz ülkenin prosedürleri hakkında bilgi almanız gerekmektedir. Genel anlamda evcil hayvanla beraber yapılacak olan uçuşlarda kullanılan taşıma çantalarının:
- Evcil hayvanınızın taşıma çantası veya kafesi azami olarak 32x32x50 cm, 23x30x40 cm ve 55x40x20 cm boyutlarında olmalıdır. (uçak firmalarına göre değişiklik göstermektedir)
- Evcil hayvanınızın taşıma çantası kedi, köpek veya kuş gibi canlıların nefes almasına uygun herhangi bir sorun teşkil etmeyen türde olması gerekmektedir.
- Evcil hayvanınızın taşıma çantası diğer yolculara zarar vermeyecek veya rahatsız etmeyecek şekilde güvenlik kilidine sahip olmalıdır.
- Evcil hayvanınızın boyutlarına uygun bir kaliteli taşıma çantası kullanmanız gerekmektedir. Taşıma çantasının sade olmasına özen gösterin.
- Evcil hayvanınızla birlikte seyahat etmek istiyorsanız kedi ve köpeğe uygun taşıma çantası, kuşa uygun kafes tercih etmelisiniz.
- Evcil hayvanınızın ağırlığı belirtilen uçuş kurallarının üzerindeyse veya taşıma çantasının boyutları fazla büyükse, evcil hayvanınızın kargo bölümünde uçması gerekmektedir.
Kabin içi taşıma çantası
Kabin içi taşıma çantası köpekler, kediler veya kuşlar için son derece güvenilir ve sağlığı tehlikeye atmayan tasarıma sahip olmalıdır. Havayolu şirketlerinin belirlediği kurallara uygun olarak kabin içi taşıma çantasının ağırlığı 8 kilogramı geçmemelidir. Küçük köpeklerin ve kedilerin kabinde taşınması için güvenli bir şekilde sabitlenebilen yumuşak taraflı bir taşıyıcı gereklidir. Kedi veya köpek taşıma çantasını önceden satın almanız gerekmektedir. Havaalanına evcil hayvanınızı taşıma çantasına yerleştirilmiş bir şekilde getirmeniz gerekmektedir.
- Kabin içi taşıma çantası boyutları uçak firmasının belirlediği ebatlara göre değişiklik göstermektedir.
- Nakil kabının hayvan dahil toplam ağırlığı 8 kg'ı geçmemelidir.
- Hayvan, kapalı taşıma çantasında doğal pozisyonunda durmalı ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın uzanmalı ve dönmelidir.
- Taşıma çantası evcil hayvanınızın kaçış, sızdırmaz ve ısırmaya karşı dayanıklı olmalıdır.
- Kabın içi emici malzeme ile kaplanmalıdır. Battaniye veya eski kıyafetler öneririz. Gazete, karton ve pipete izin verilmez.
- Kabinde yolcu başına sadece bir taşıma kabına izin verilir.
- Taşıma kabı başına hayvan sayısı bir hayvanla sınırlıdır. Ancak, istisnalar geçerlidir
Koltuk altına koyulabilen taşıma çantası
Koltuk altına koyulabilen taşıma çantaları kediler ve köpekler için kabin içi taşıma standarlarına tabi tutulmaktadır. Evcil hayvanınızı koltuk altında taşımak istiyorsanız 8 kilogramın altında ağırlığa sahip olmasına ve belirtilen havayolu şirketinin ebatlarına uygun ölçülerde olması gerekmektedir. Evcil hayvanınızın koltuk altında taşınabilmesi konusunda detaylı bilgi için lütfen ilgili uçak firmasının müşteri hizmetleriyle görüşünüz.
- Koltuk altı taşıma çantası boyutları uçak firmasının belirlediği ebatlara göre değişiklik göstermektedir.
- Koltuk altı taşıma çantasının hayvan dahil toplam ağırlığı 8 kg'ı geçmemelidir.
- Hayvan, Koltuk altı taşıma çantasında doğal pozisyonunda durmalı ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın uzanmalı ve dönmelidir.
- Taşıma çantası evcil hayvanınızın kaçış, sızdırmaz ve ısırmaya karşı dayanıklı olmalıdır.
- Kabın içi emici malzeme ile kaplanmalıdır. Battaniye veya eski kıyafetler öneririz. Gazete, karton ve pipete izin verilmez.
- Kabinde yolcu başına sadece bir taşıma kabına izin verilir.
- Taşıma kabı başına hayvan sayısı bir hayvanla sınırlıdır. Ancak, istisnalar geçerlidir
Evcil hayvanla uçak yolculuğu nasıl yapılır?
Evcil hayvanınızla birlikte tatile mi gitmek istiyorsunuz? ya da iş seyahatinizde onunda sizinle birlikte gelmesine mi karar verdiniz? Öncelikle evcil hayvanınızın uçağa binip binemeyeceğini öğrenmek için ilgili uçak firmasını arayarak evcil hayvanınızla birlikte yapacağınız uçak yolculuğu için bilgi almanız gerekmektedir. Bunun sebebi her uçağa alınacak evcil hayvan sayısı sınırlıdır. Tüm bunların yanında evcil hayvanınızla sorunsuz bir uçak yolculuğu yapmak için dikkat etmeniz gereken 4 farklı husus bulunmaktadır. Evcil hayvanla uçak yolculuğu yapmak isteyen ebeveynlerin:
- Rezervasyon
- Sağlık Raporu ve Kimlik
- Uygun Kafes
- Ek Ücret
Yukarıda belirtilen şartların uygun bir şekilde yerine getirilmesi durumunda evcil hayvanınızla beraber uçak yolculuğu yapabilirsiniz. Sevimli dostunuzla birlikte yolculuğa çıkmadan önce veterinere giderek evcil hayvanınızın seyahate çıkmasında bir problem olmadığını gösteren sağlık raporu almanız gerekmektedir. Evcil hayvanınız sağlık raporunun yanı sıra aşı kartının da dahil olduğu hayvan kimlik kartına sahip olmalıdır.
Evcil Hayvanınızla Yapacağınız Uçak Yolculuklarında Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Evcil hayvanınızın kafesiyle birlikte ağırlığı 8 kg’ı geçmiyorsa ve kafes ebatları havayolu firmasının boyutlarını aşmıyorsa uçağın kabin bölümünde taşınabilir.
- Hamile evcil hayvanlarınızı ve 10 haftadan küçük kedi ya da köpek yavrularınızı uçak yolculuğuna kabul edilmez.
- Sağlık, emniyet, hayvanların yönetimi, hükumetler tarafından zorunlu kılınan tüm koşullar ve onaylar, düzenlemeler, giriş ve çıkış izinleri, ülkelerin sağlık sertifikaları ve devletlerin, bölgelerin veya ilgili otoritelerin kısıtlamalarına uyum hususunda yolcuların tamamen sorumlu olduğu varsayılır.
- Kediyle köpeği veya kediyle kuşu aynı uçakta farklı kabinlerde olsa bile olsa taşınması yasaktır. Uçak firmaları köpekle kuşu farklı kabinlerde ya da aynı kabin içinde mümkün olan en uzak mesafede taşımaktadır.
IATA standardı nedir?
IATA, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (International Air Transport Association) kısaltılmış ismidir. Sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği bu kurum, günümüzde 140 ülkeden 270’in üzerinde üyeye sahiptir. IATA-LAR (Live Animals Regulation), tüm ülkelerde havayolu ile yapılan ticari ve şahsi canlı hayvan taşımalarının insancıl, güvenli ve düşük maliyetle yapılmasını sağlayan hayvan refahını ön plana çıkaran ve IATA üyelerini bu standartlara uymasını şart koşan bir yazılı bir rehberdir.
LAR’da hayvanların hangi belge, kafes türü, taşıma esnasında hayvanın doğal özelliklerine göre sağlanması gereken şartlar, etiketleme ve diğer teknik konularda bilgiler verilmektedir. Ayrıca dünyadaki tüm bilinen hayvan türleri ticari ve teknik isimlerine göre sınıflandırılarak, özellikle nesli tükenmekte olan tehlike altındaki hayvanların taşınması esnasında CITES izin belgesinin gerekli olup olmadığına dair bilgi verilmektedir.