Astronotların Ağzından Uzay Hakkında 25 Gizli Bilgi
Astronotlardan Öğrendiğimiz 25 İlginç Uzay Sırrı
Astronotların sıra dışı yaşam tarzlarına sahip olmaları, tarihten buyana insanların sahip olmadığı şeyleri deneyimledikleri anlamına gelmiyor. Astronotların sizlerin de bilmenizi istedikleri birkaç ipucu, püf noktası ve sırları var. Aylardır bir uzay istasyonunda yaşamanın zorluklarını düşünün. Bir astronottan öğrenecek çok şey var. Onların disiplinini ve yaşam tarzlarını ilham verici bulabilirsiniz. Hadi başlayalım...
İşte O sırlar;
25. Burping (Geğirmek)
Garip bir kavram gibi görünebilir, ancak uzayda geğirmek imkansızdır. Geğirme, midedeki havanın yemek borusu kullanılarak dışarıya çıkmasıdır. Yerçekimsiz ortamda hava yutsak bile, bunlar baloncuk olarak yüzecekleri için midemizdeki sıvı ve katı maddeleri etkileyemezler. Dolayısıyla herhangi bir rahatsızlık duymazsınız.
24. Vomit (Kusmak)
Astronotlardan edinilen bilgilere göre uzaya gidenlerin ilk şikayetleri bulantı ve kusmadır. Ayrıca iç kulağınıza uygulanan yer çekimi azalınca denge ve yön duygunuz bozulmaya başlıyor. Hareket halindeki nesneleri de takip edememek bunun cabası. Uzay tutulması denilen bu anlarda mekiğin içinde bu sorunlar sebebiyle neredeyse hiçbir şey yapamıyorsunuz. Tek yaptığınız şey ''kusmak.''
23. Dondurularak Kurutulmuş Karides Kokteyl
Uzayda yemek yemek de buranın zorluklarından biridir. Çoğu yiyecek burası için uygun değildir. Birçok astronot haftalarca dondurulmuş ve kurutulmuş karidesli kokteyl yediğini itiraf etmiştir. Görünüşe göre, bu yemek dondurarak kurutma işlemi boyunca lezzetini ve dokusunu kaybetmeyen tek yemek.
22. Odor (Koku)
Uzay kötü kokulardan etkilenmez. Neyse ki, ISS (Uzay Aracı) kötü kokuları en aza indirmeye yardımcı olmak için bir hava filtreleme sistemi ile donatılmıştır.
21. Filmlerde Uzayda Yaşam Kolay Görünüyor
Filmler genellikle uzay yolculuğunu büyüleyici ve kolay hale getirir, ancak bunun gerçekte olanla alakası yoktur. Aslında, çaylak astronotlar genellikle sıfır yerçekimi ile sürekli olarak duvarlara çarpıp kasklarını kırdıkları noktaya kadar mücadele edebilirler.
20. Sıfır Olmak
Astronotlar, sağduyuya aykırı görünebilecek şeyler de dahil olmak üzere başarılarının sırlarını anlattı. Örneğin, her zaman bir şey hakkında fikir sahibi olmak yerine, başkalarını dinleyerek bilgiye açık olmayı öneriyorlar. Dinlemenin ve hiçbir şey bilmiyormuş gibi yeniden öğrenmenin başarılı olmalarına yardımcı olduğunu söylüyorlar.
19. Hapşırmak
Üzerinizde bir uzay kıyafeti olduğunu ve hapşırma dürtüsü yaşadığınızı düşünün! İsteyebileceğiniz son şey olduğuna eminiz. Astronotlar bu sorunu çözmek için başlarını göğüslerine bağlayıp hapşırırlar. Hala oldukça iğrenç görünmesine rağmen daha iyi bir alternatif bulunabilmiş değil.
18. Suda Olmak Uzayda Olmak Gibi Değildir
Hepimiz sıfır yerçekimini simüle etmek için astronotların suda eğitildiğini biliyoruz. Lakin sorun şu ki suda olmak uzayda olmak gibi bir şey değildir. Yüzdürme farklı bir olaydır ve su direncini sağlamaktadır. Çoğu zaman, zor bir ortamda baskı altında çalışmak adına astronotlar fırlatılmadan önce sualtı testlerine tabi tutulurlar.
17. Uyandırma Müziği
Uyandıktan sonra bir uzay istasyonunda olduğunu anlamak kolay değildir. Astronotların bunun için bir uyandırma müziği kullanırlar. Hatta bazen uyandırma çağrısı bir film veya bir televizyon şovundan diyalog parçası da olabilir. Uzayda uyandığını bilmek istiyorsan kontrollü kalkmak şarttır.
16. Mütevazi Olmak
Bir astronotun başarısının bir diğer sırrı ise bir şeyleri abartmamasıdır. Kendi işinin bir parçası olduğunu farkedene kadar hiçbir şey kolay görünmez. Ne olduğunu ve ne iş yaptığını iyi bilmelisin.
15. Çeviklik Yarışları
Astronot Steve Swanson uzayda bir röle yarışında koştu. Uzayda yaşamak çeviklik ve güç gerektirmektedir. Fırlatılmadan önce bazı astronotlar bu konuda eğitim alırlar.
14. Atlama Korkusu
Bir uzay istasyonu boşlukta yüzdüğü için fazla ses üretimi pekte söz konusu değildir. Atlama esnasındaki çığlığınızı sizin bile duymanız çok zordur. Atlamanın korkusundan ayrıca bahsetmemize gerek yok sanıyoruz. Ayrıca burada diğer astronotların arkasında gizlice dolaşmak ve onlara zarar vermek oldukça kolaydır. Astronot Jerry Linegar özellikle bunu yapmaktan çok zevk alıyordu.
13. Boy Uzaması
Astronotlar uzayda çok uzun bir zaman harcadığında, sıfır yerçekimi bir şekilde onların boylarını uzatmaktadır. Genellikle iki inç kadar büyürler. Dünyaya geri döndüklerinde ise eski vücut ölçülerine tekrar sahip olurlar. Fakat sırt ağrısı uzun bir süre daha devam eder.
12. Uzay Kokusu
Sadece uzay gemisinin içi değil, genel uzay boşluğunun da bir kokusu var. Çeşitli astronotlar bu kokunun ahududu, metal veya et gibi koktuğunu iddia etmişlerdir. Hatta bazıları bir içki çeşidi olan rom gibi koktuğunu da belirtmiştir.
11. Kısıtlamalar
Uzayda astronotların delirmemesi neredeyse imkansızdır. Bazen oluşan psikolojik sıkıntılarda onlar bir bungee bandı ile bağlanıp sakinleştiriciler ile desteklenmektedir.
10. Astronot Eğitimi Acımasızdır
Astronot eğitimi kesinlikle çocuk oyuncağı değildir. Belli bir fırlatılma antrenmanında astronotlar, kendi başlarına hayatta kalmak için Moskova ormanının donma tundralarına gönderilirler. ISS’ye hazırlık için yapılan bir gezidir.
9.Dünyaya Dönmek
Uzaydaki bir astronot olma gerginliğinden ve mücadelesinden sonra, bazıları daha sonra Dünya'daki düzenli hayata adapte olmakta çok zorlanırlar. Örneğin, NASA'dan ayrıldıktan sonra, Buzz Aldrin alkolizm ve depresyonla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadı. İki kez boşandı ve bir Cadillac satıcısı oldu. Lisa Nowak, Colleen Shipman'a saldırmak için Houston'dan Orlando'ya hiç durmadan 900 mil yol kat etti. Nowak’ın eski erkek arkadaşı ise astronot Bill Oefelein’in yeni sevgilisiydi.
8. Hayat Sigortası
Bir astronotun yaşam tehlikesi göz önüne alındığında, hayat sigortası poliçelerine sahip olmak da onlar için oldukça pahalıdır. Bu özellikle Apollo 11 astronotları için çok zorlayıcı olmuştur. Bu problemin üstesinden gelmek için bir kağıt imzalayıp uzaya fırlatılmadan önce astronotlar birbirine emanet edilmiştir.
7. Uzay Hastalığı
Astronotlar uzaya gönderildiğinde fizyolojik sistemlerinde hemen sorunlar görülmeye başlamıştır. Kardiyovasküler dekompozisyon, akut radyasyon sendromu, hipobarik dekompresyon hastalığı ve osteoporotik kırıklar gibi hastalıklar uzay hastalıkları olarak anılmıştır.
6. İlk Yardım
Uzay hastalıkları haricinde astronotlar daima yaralanma tehlikesi altındadır. Hastaneye erişimleri olmadığından ve mevcut doktorlar yetersiz kaldığından tüm astronotlar tıbbi acil durumlara yanıt verebilmek için ciddi bir eğitim almışlardır.
5. Olasılıklar
Uzayda bir astronot olmak yapmaları gereken en zor şey gibi görülebilir fakat güçlü biri olmak daha da zordur. Başınıza gelebilecek olasılıklar oldukça fazladır. Bu yüzden Nasa 6.000 adaydan en fazla 8 kişi seçebiliyor.
4. Başarısızlığı Öngörmek
Çoğu astronot, başarıyı görselleştirmenin tam tersini yapar. Başarısızlığı göz önüne getirirler. Bu, yanlış gidebilecek her şeyi belirlemeyi ve bu sorunları çözmek için plan yapmayı kolaylaştırır. Tüm sonuçlar için hazırlıklı olmak suretiyle olumsuz bir durum ortaya çıktığında hazırlıklı olabilirler.
3. Cahil Olmayın
Astronotlar, çoğunlukla cehaletten kaynaklanan korkuyu görürler. Korkuyu gidermek için bilginin güç olduğuna inanırlar.
2. Osurmak
Elbette astronotlarda insan olduğu için uzayda osurmak olası bir durumdur. Onların iç çamaşırları metan ve karbon dioksit çıkarılarak bir LiOH filtresi ile donatılmıştır. Bu sistem kokudan kurtulmaya yardımcı olur, ancak daha da önemlisi hayatlarını kurtarır. Bağırsak bakterilerinden üretilen gazlar teknik olarak yanıcıdır ve kapalı bir alanda oldukça tehlikelidir.
1. Normal Hayat
Popüler inanışın aksine astronotlar Dünya atmosferinden dışarı çıktıklarında sadece işte değillerdir. Çoğu zaman, işleri tıpkı diğerleri gibi, Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde çalışmaya gidip evdeki çöpleri çıkarmak gibi bir şeydir.
NeOldu.com / Sosyal Fayda