Vacip Ne Demek? Kaça Ayrılır ve Vacip İbadetler Nelerdir?

İslamiyet'e göre vacip; farz ile sünnettin arasında yer alan, farz kadar kesinliği ve bağlayıcılığı olmayan emirlere denir. İşte vacip ibadetler...
Vacip Ne Demek? Kaça Ayrılır ve Vacip İbadetler Nelerdir?

Vacip İbadetler Hakkında Bilgiler

Vacip kelimesi, İslami bir kelimedir ve aslen Arapça kökenlidir. Bu içeriğimizde islamiyette önemli bir yeri olan vacip ibadetler hakkında bilgiler vereceğiz. Vacip Nedir? Vacip ibadetler hangileridir? Vacip ile Farz arasındaki fark nedir? gibi soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca Farzlar hakkında bilgiler ve Sünnetler hakkında bilgiler almak için linke tıklayarak ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz.

İşte, vacip konusu hakkında detaylı bilgiler...

VACİP NEDİR?

Vacip

Vacip kelimesinin tanımı Farz kadar kesin delilleri olmamakla birlikte yapılması emredilen ibadetlerdir. Kesin bir delile dayanmadığı için vacibi terk eden kişi kafir olmuyor. Ancak bir açıklama getirmek gerekirse vacibi terk eden kimse fasık kabul edilir. Vacibin terki her ne kadar farz gibi dinden çıkarmasa da vacibin terki nedeniyle kişi günaha girer.

Vacip İbadetler Hangileridir?

Vacip ibadetler yapılması en az farzlar kadar mühim olan ibadetlerdir. Bu ibadetlerin bazıları ise şunlardır;

1. Vitr namazı kılmak (Yatsı namazı 10 rekattır, en son kılınan 3 rekat vitr namazıdır.)
2. Kurban kesmek (kurban bayramında kurban kesmek)
3. Bayram namazı kılmak (yılda kurban ve ramazan bayramının ilk günlerinde olmak üzere 2 kez kılınır.

Vacip ile Farz Arasındaki Fark Nedir?

Vacip

Vacip kelimesinin anlamında da yer aldığı üzere, bahsedilen emrin yerine getirilmesi farz kadar keskin değildir. Vacip olan emri ya da buyruğu inkar eden Müslümanlıktan çıkmazken, Farz olan emir ya da buyruğu inkar eden ise Müslümanlıktan çıkar. Vacip ile Farz arasındaki en net fark budur.

Vacip Kur'an'ı Kerim'de Geçer Mi?

Vacip kelimesi Arapça kökenli olup Kur'an'da geçmemektedir. Ancak fiil kökeni olan "vecebe" kelimesi bir ayette geçmete olup düşmek anlamında kullanılmıştır. Genellikle hadislerde karşımıza çıkan vacip kelimesi yine fiil çekimlerinden vücub ve türevleriyle yer edinmiştir. Farklı manalarda kullanılan vacip kelimesi ile ilgili tüm bilgilerin temeli olan hadislerde farz ile vacip arasındaki ayrımda net bir şekilde aktarılmıştır.

Vacip Terk Edilirse Ne Olur? Vacip Yapılmazsa Günah Olur Mu?

Hanefi mezhebinde kabul edilen genel görüşe göre vacibin terk edilmesi tahrimen mekruh sayılır. Tahrimen mekruh kelimesi kısaca harama yakın anlamına gelmektedir. Ancak alimler bu durumun kesinlikle haram olmadığını belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra namaz sırasında vacip olan bir hareketi yapmayan kimse namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.

Hanefi Mezhebi’nde Vacip Kaça Ayrılır?

Henefi Mezhebi’nde vacip kelimesi 2’ye ayrılmaktadır.

1- Kat`i bir delile yakın derecede kuvvetli görünen zanni bir delille sabit olan vacipler.

2- Zanni delil olan haber-i vahid ile sabit olan vacipler.

Vacip'in Kısımları Nelerdir?

Farklı görüş ve bakımlardan dolayı vacip birden fazla türe ayrılmıştır. İşte vacip türleri...

1. Vakte Bağlı Olan Vacip

Belirli bir vakit içerisinde yapılması gereken vacipler vakte bağlı vacip olarak nitelendirilmiştir. Bu konu da iki farklı gruba ayrılıyor öyle ki vacip'in yerine getirilmesi için geniş bir vakit var ise "geniş vakitli vacip" denir. Ancak farzlar gerekçesi ile o vakitte vacip'e kalan vakit az ise "dar vakitli vacip" denir.

2. Vakte Bağlı Olmayan Vacip

Herhangi bir hastalık veya zaruri durum neticesi ile sonraya bırakılan vaciplere verilen isimdir. Buna en güzel örnek ise oluşan zaruret sebebiyle ramazan ayı içerisinde oruç tutamayan bir kimsenin üzerine vacip olan orucu sonradan eda edebilmesidir.

3. Muhayyen Vacip

Muhayyen vacipte yapılması istenilen şeyin kesin olduğu emirlerdir ki zekat vermek veya borcunu ödemek gibi işlerde emir gayet açık ve nettir.

4. Muhayyer Vacip

Muhayyer vacip ise vacibin yerine getirilmesi için sunulan denk seçeneklerdir. Şöyle ki yeminin bozan bir kimse için köle azad etmesi veya 10 kişinin karnını doyurması vacip kılınmıştır. Ancak bunlara gücü yetmeyen kişi ise 3 gün oruç ile borcunu ödeyecektir. Bu tür seçeneklere sahip vacipler Muhayyer vacip'tir.

5. Miktarı ve Sınırı Belli Olan Vacipler

Müslümanlara farz kılınan her şey miktarı ve sınırı belli olan vaciplere birer örnektir.

6. Miktarı ve Sınırı Belli Olmayan Vacipler

Abdest alırken başa yapılan mesih miktarı ve mahkeme tarafından belirlenen nafaka miktarında ki özgürlük miktarı ve sınırı belirli olmayan vaciplerin en güzel örnekleridir.

7. Ayni Vacip

Allah tarafından insanlar üzerine farz ve vacip olarak kılınan yükümlülüklerin her bir kimse tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. "Ayni Vacip" başkasının yapması ile kişinin üzerinden yükümlülüğün kalkmadığı vaciplere verilen addır.

8. Kifai Vacip

Bir topluma emredilen vecibelerin topluluktan olan insanlarca yerine getirilmesi ile yapmayan insanlar üzerinden vacip kalkmış olur. Ancak hiç kimse bu vecibeleri yerine getirmezse topluluk vacibi yerine getirmemiş olur. Misal bir kimsenin cenaze namazını kılmak toplum üzerine vaciptir ancak bir kaç kişinin bu cenaze namazını kılmasıyla vacip yerine getirilmiş olur.

Vacip Olan Davranışlar Nelerdir?

1. Bir kimse nafile bir namaza başlarsa, nafile namazı bitirmek o kimse üzerine vacip olur.
2. Vitr vacip olarak bildiğimiz namazı kılmak ve bu esnada kunut duaları okumak vaciptir.
3. Adak adayan kimse üzerine o adağı yerine getirmesi vacip kılınmıştır.
4. Namazın farzlarını sırasıyla ve geciktirmeden yerine getirmek vaciptir. Misalen secdeden kıyama kalkarken veya kıyamdan sonra ruku'ya eğilirken geciktirmeden hareket etmek gibi.
5. Farz namazların ilk iki rekatında diğer namazların ise her rekatında fatiha okumak vaciptir.
6. Namazı bitirirken verilen selam esnasında esselamu aleykum ve rahmetullullah demek vaciptir.
7. Namaz esnasında zammı sureden önce fatiha okumak vaciptir.
8. Yarım kalan veya bozulan sünnet ve nafile namazları tamamlamak vaciptir.
9. Namazın son oturuşunda Ettehiyyatü'yü okumak vaciptir.

YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum