Vatikan Müzeleri Özellikleri ve Hakkında Bilgi
Vatikan Müzeleri Hakkında Bilgi
Vatikan Müzeleri, Roma’da yer alan ve 54 farklı galeri koleksiyonlarından oluşan muazzam bir yapıdır. Vatikan, 440 bin metrekarelik yüz ölçümü, bin kişilik nüfusu, yaklaşık yüz kişilik küçük ordusuyla Hristiyan dininin Katolik mezhebinin ruhani lideri olan papanın devlet başkanı olduğu bir ülkedir. Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Vatikan Müzeleri (Musei Vaticani), Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans döneminde inşa edilen ve dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir yapıdır. Vatikan’da papalar tarafından kullanılan tablo gibi halılarla, tavanlarında altın varaklı ve yüzyıllara göre ayrılmış her bölümünde farklı tablo ve heykellerin yer aldığı büyüleyici bir yerdir.
İşte Vatikan Müzeleri bölümleri ve bilinmesi gerekenler;
Vatikan Müzeleri’nin Özellikleri
İsviçreli Muhafızlar Kıtası olarak da bilinen geleneksel muhafızlardan oluşan 100 kişilik küçük bir orduyla korunan ülke, dünyanın en küçük ülkesi olsa da etkisi büyüktür. Mutlak monarşiye dayalı olan bir ülke olan Vatikan, her biri birer sanat eseri olan ve ince çalışmanın ürünü müzeleriyle dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır. Vatikan Müzeleri 500 yıl önceki inşasında kullanılan mermerlerle tarihi izlerini günümüzde hala korumaktadır.
Dönemin papaları için inşa edilmiş saraylardan müzeye dönüştürülen bu yapıların en önemli bölümleri ise, Sistina Şapeli ve Raffaello Odaları, Yunan-Roma eserleri, Etrüsk Müzesi, Modern Dinsel Sanat ve Resim Galerisi koleksiyonları’dır. Lateran Müzesi gibi çeşitli müzelerden getirtilen Vatikan koleksiyonuna ait eserler, detayları, nefes kesici ince işçilikleri ile ziyaretçileri büyülüyor. Raphael Odalarında yer alan eserler Rönesans’ın en önemli eserleri olarak kabul ediliyor. Sistine Şapeli ise, papanın resmi olarak kendisine ayrılmış bölümü. Yeni ruhani lider seçimlerinde halen kullanılmakta olan bölümün duvarlarında Michelangelo’nun yapımına 1508’de başlayıp dört yılda tamamladığı ”Işığın Yaradılışı” ve ”Nuh’un Şarhoşluğu” eserleri yer almaktadır.
Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli Bölümleri
Vatikan Müzeleri’nin her biri farklı döneme ait veya farklı konseptlerde eserler içermesinden dolayı tamamen gezebilmek için bir günden fazlasını ayırmanız gerekmektedir.
Sistina Şapeli
Papa’nın resmi ikametgahı olan Sistina Şapeli, Vatikan devletinin en ünlü mekânlarındandır. Yapıldığı dönemden itibaren önemli kilise ayinleri ve yeni papa seçimi için toplantı alanı olarak kullanılmıştır. Sistina Şapeli, adını şapeli inşa ettiren Papa IV. Sixtus‘tan alır. İnşasına 1477 yılında başlanan şapel, 1483 yılında açılmıştır. 20,70 metre yüksekliğe, 40,93 metre uzunluğa ve 13,41 metre genişliğe sahip harikulade bir yapıdır.İnşa edilen şapelin resimlerle dekoratif olarak canlandırılması kararı Papa II. Julius tarafından verilmiştir.
Pinacoteca
Pinacoteca di Brera, İtalyan resminin dünyadaki en büyük koleksiyonlarından birini bünyesinde barındırmaktadır. Galerideki eserlerin çoğunluğu Napolyon’un İtalya’daki seferlerinden kazanılmıştır. Napolyon, Pinacoteca’yı İtalya’nın Louvre’u yapmaya çalıştığından koleksiyon fazla sayıda dinsel tablo ve Lombardiya, Veneto, Emilia-Romagna, Marche’den İtalyan resminin mükemmeliyet ve çeşitliliğini gözler önüne seren altar resimler barındırıyor. Bu da Brera’yı, Fransız ordularının en önemli eserlerini barındıracak bir müze haline getiriyor. İtalya’daki Uffizi gibi diğer önemli müzelerden farklı olarak Brera, bir prens ya da soylunun özel koleksiyonu olarak değil tasarlanmış bir politik kararlılığın ürünüdür.
Etrüsk Müzesi
Papa XVI. Gregory tarafından 19. YY’da müze kompleksine eklenen Etrük Koleksiyonu’nda Etrüsk medeniyetlerinin ölülerle birlikte gömülen değerli objeleri sergileniyor.
Haritalar Galerisi
Adriatik Kıyısı, Batı İtalya ve Fransa gibi ülkelerin yanında Malta Kuşatması gibi betimlemelerin de sergilendiği Haritalar Galerisi Goblenler Galerisi’nin devamında yer almaktadır.
Raphael Odaları
Raphaello ve öğrencileri tarafından Papa II. Julius için dekore edilen 4 papalık dairesinden oluşan Raphaello Odaları Vatikan Müzeleri içerisinde Sistina Şapeli’nden sonra mutlaka görmeniz gereken bir diğer yerdir. Yapımı 16 yıl süren odaların içerisinde; Constantinus Salonu, Heliodorus Salonu, Segnatura Salonu, Borgo’da Yangın Odası bulunmaktadır.
Çağdaş Dini Sanatlar Müzesi
Vatikan Müzeleri içerisindeki Borgia Binaları’nda yer alan Çağdaş Dini Sanatlar Müzesi’nde Hıristiyanlık öğretilerinin betimlendiği yakın dönem eserleri yer almaktadır.
Mısır Müzesi
Bu koleksiyon 1839’da Papa XVI. Gregory tarafından oluşturulmuştur. İçerideki eserlerin çoğu Romalılar tarafından Mısır’dan getirilmiş, bazıları Tivoli’deki Villa Adriana’dan getirtilmiş, bazıları da 19. yüzyılda özel koleksiyonlardan satın alınmıştır. Dokuz odadan oluşan Mısır bölümünde heykeller, kilden yapılmış figürler, bronz objeler ve anıt eserler sergileniyor. Son iki odada ise Mezopotamya, Suriye ve Filistin coğrafyasından gelen antik eserleri görebilirsiniz.
Spiral Merdivenler
Müzede Bramante Merdiveni olarak bilinen iki merdiven vardır. Bunlardan biri 1505’te yapılmıştır ve Pio Clementin Müzesi’nin Belvedere Sarayı Bölümü’nün içindeki kulenin içerisinde yer almaktadır. Esas ünlü olan Bramante Merdiveni ise Vatikan Müzeleri’ne ilk girdiğinizde (yine Pio Clementin Müzesi içinde) 1932’de Guiseppe Momo tarafından, eski merdivenden esinlenerek tasarlanmış olan Yeni Bramante Merdiveni’dir. “Salyangoz Merdiven” olarak da bilinen bu anıtsal bir spiral merdiven dünyanın en çok fotoğrafı çekilen merdivenidir. Korkulukları demir işlerle süslü merdivenin en önemli özelliği inenlerin ve çıkanların birbiri ile karşılaşmadan inip çıkması için çift sarmallı tasarlanmıştır.
Vatikan Müzeleri Ziyaret Saatleri ve Ücreti
Vatikan Müzeleri Pazartesi’den Cumartesi’ye 08.45-16.45 saatleri arası ziyarete açıktır. Her ayın son Pazar günü 09:00-14:00 saatleri arasında Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli girişi ücretsizdir. Normal ücreti 16 Avro olan Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne tek bir ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Aynı zamanda ayrıntılı bilgi veren 2 saatlik (32 Avro) rehberli turlara artı 5 Avro ödeyerek San Pietro Bazilikası’nı da turunuza dâhil etmeniz mümkündür. Bunların dışında farklı rehberlik seçenekleri olan pek çok turdan ve Roma Pass’tan da yararlanabilirsiniz. Bilet ücretine ek olarak vereceğiniz 4 Avro ile online rezervasyon yaptığınızda, Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne girişte sıra beklemiyorsunuz. Ancak bunun için Vatikan resmi web sitesinden çıktı almanız gerekmektedir.
Vatikan Müzeleri’ne Nasıl Gidilir?
Vatikan Müzelerine yürüyerek gitmek isteyenler için; Navona Meydanı’ndan 2,6 km (ortalama 25 dk), Poppolo Meydanı’ndan 3 km, Venezia Meydanından ise 3,5 km yürüyüş mesafesindedir. Metro ile gitmek isteyenler için ise; kırmızı (Line A) hatta binerek Ottaviano – San Pietro Durağı’nda inmeniz gerekiyor. Bu durak Vatikan Müzesi’nin girişine 2 dakika, Saint Pietro Bazilikası’na ise 5 dakika yürüyüş mesafesindedir. Bu metro hattı Termini Tren Garı ile İspanyol Merdivenleri’nin yakınındaki metro durağından da geçer.
Diğer alternatifler olarak; Tramvay ile; Villa Borghese / Piazza Poppolo yakınından kalkan 19 numaralı Villa Borghese-Piazza Risorgimento (Vatican) hattına binmeniz gerekiyor. Belediye Otobüsü ile; 40 (ekspress), 64, 62, 81 numaralı hatlar Vatikan’dan geçmektedir. Hop On Hop Off Otobüsleri ile; çift katlı tur otobüslerine Roma’nın pek çok turistik noktasından binebilirsiniz.
Benzer İçerik Önerileri | |
---|---|
İtalya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler | Zamanda Yolculuk Yaptıran Dünyada Görülmesi Gereken 15 Müze |