Aracınızda Yakıt Tasarrufu İçin 7 Etkili Öneri ve Yöntem
Yakıt fiyatlarının durmadan yükseldiği ve araç üreticilerinin küçük hacimli motorlara yöneldiği bu devirde, tüketim değerlerinizi düşürebilmek, cebinizden akaryakıta çıkacak masrafları minimuma indirebilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu içeriğimizde yakıt tasarrufu için sizlere yardımcı olacak altın değerinde önerilerde bulunacağız.
Benzinli ve Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Araçların yakıt tüketimi birçok farklı yöntemle düşürülebilmektedir. Bu yöntemlerin en etkilisini sizler için araştırıp liste haline getirdik.
İşte Yakıt Tasarrufu İçin Tüyolar...
1. Motor Sağlığı ve Filtrelerin Bakımına Önem Verin
Öncelikle aracınızın motorunun iyi durumda olduğundan emin olun. Motorunuzun ve aktarım organlarının doğru çalışıp çalışamadığını kontrol edin. Motor bakımlarınızı zamanında yaptırmazsanız motor zorlanacağı için yakıt sarfiyatı da artacaktır. Hava ve yağ filtreleri değişim zamanını geçirmemeye özen gösterin. Aracınızın kitapçığında ya da servislerinde size verilen süre içinde değişimlerinizi mutlaka yaptırınız. Bu hem yakıt sarfiyatınızı hem de motorunuzun ömrünü olumlu yönde etkiler.
2. Ağırlık ve Aerodinamiği Bozan Faktörler
Aracınızdaki gereksiz ağırlıktan kurtulun. Bagajda gezdirdiğiniz gereksiz her yük ağırlığı artıracağı için motora olumsuz etki yapacak ve yakıt sarfiyatınızı artıracaktır. Arabaya bilinçsizce sırf güzel görünsün diye taktırılan modifiye aparatları da sürtünmeyi ve ağırlığı arttıracağı için yakıt tüketiminizi arttırır. Aracınızda üst port bagajı bulunuyorsa bunu da sadece gerekli olduğu zamanlarda kullanın. Bu üst bagajlar da doğrudan aracınızın aerodinamik yapısını etkiler ve sürtünmeyi artırır. Boş dahi olsa belli bir ağırlık getireceği için yakıt tüketimini yükseltir.
3. Lastik Basıncı ve Doğru Lastik Kullanımı
Aracınızın lastik basınçlarının doğru değerlerde olduğuna emin olun. Lastik basıncı sürtünmeyi en çok etkileyen faktör olduğu için inmiş lastikler yığılmalara sebep olur ve farkında olmasanız bile motora daha çok yakıt tükettirir. Aynı şekilde kış lastikleri dişli yapılarıyla yakıt tüketimini olumsuz etkilerler. Yaz mevsiminde kullanmaya devam etmek yakıt sarfiyatını arttıracaktır. Lastiklerinizi seçerken yuvarlanma direnci ve yakıt tüketimi konusundaki performansı etiket üzerinde gösterilir. Bunlara dikkat ederek lastiğinizi seçmelisiniz. Ayrıca aracınızın kapı içinde doğru hava basıncının kaç olması gerektiği üreticisi tarafından verilmiştir. Bu değerlere sadık kalmayı bilmelisiniz. Doğru lastik ve doğru basınç, aynı zamanda güvenliğiniz açısından çok önemlidir, bunu da unutmamak gerekir.
4. Gereksiz Klima Kullanımı
Cam havalandırmasının yeterli olacağı durumlarda ilk bu seçeneği kullanın. Klimalar araç motoruna yüklendikleri için yakıt tüketimini ve performansı doğrudan etkiler. Özellikle küçük hacimli bir motora sahipseniz yokuşlarda klima açıkken aracınızın ne kadar zorlandığını fark etmişsinizdir. Bu zorlanma sonucu yakıt tüketiminizin de arttığını unutmayın. Uzun ve düz yollarda dahi sürekli klima kullanımını tercih etmemeye çalışın. Yakıt tüketimi yanında klima kullanımında bilinçli olmak sağlığınız için de faydalı olacaktır.
5. Dur - Kalk ile Ani Hızlanmalar
Sık yapılan dur kalk ve ani hızlanmalardan kaçının. Şehir trafiğinde dur kalk yapmaktan kaçmak mümkün olmasa da belli bir hız ile giderek bunu azaltabilirsiniz. Öndeki araçlar hızlandığı zaman arkalarından hızlanmak ilerde ani fren yapmanıza sebep olacaktır. Dur-kalk sayınız da artmış olacaktır. Belli bir seyir hızı ile gitmeniz tamamen durmanızı çoğu zaman engelleyeceği için dur-kalk sayınız da doğru orantıda azalacaktır. Motorun en çok yakıt tükettiği zamanlar olan kalkış ve hızlanma aşamalını tekrarlamak yakıt tüketiminizi artıracaktır. Aynı şekilde ani yapılan hızlanmalar ile motora yüklenildiğinde size istediğiniz tepkiyi verebilmek için motor yakıtı daha çok kullanır. Ani hızlanmalardan uzak durmaya ve sakin kullanım sağlamaya dikkat etmek yakıt sarfiyatınızı düşürecektir.
Kullanacağınız yoldaki trafik ve yolun mevcut durumuna dikkat edin. Trafiğin olduğu yolda hem yakıt hem de zaman sarfiyatı olacağı için bunu göz önünde bulundurmalısınız. Kestirme yoldan tasarruf edeyim derken trafiğin içinde kalıp dur kalklar ile tüketim değerlerinizi yükseltebilirsiniz. Navigasyon programları ve çeşitli uygulamalar ile gideceğiniz yolda kazı çalışması vs var mı önceden kontrolünü yapmak size hem zaman hem de yakıt kazandıracaktır. Aynı şekilde yolların bozuk olduğu bir rotada seyretmeniz hızını düşürecek ve vites değişimlerinizi arttıracağı için yakıt tüketiminiz olumsuz etkilenecektir.
6. Yüksek Kaliteli Yakıt Kullanın
Aldığınız yakıtın kaliteli olmasına ve onaylanmış bilinen markalardan dolum yapmaya gayret edin. Alacağınız yakıtın kalitesi performansı ve tüketimi doğrudan etkiler. Düşük kaliteli yakıtın ortaya çıkardığı enerji de düşük olacağı için motor zorlanır ve daha çok tüketerek bunu telafi etmeye çalışır. Ayrıca kalitesi düşük yakıtların motora ve çevreye verdiği zararlar unutulmamalıdır. Bunları kullandığınızda ilk başta tasarruf ediyor gibi görünebilirsiniz fakat motorunuz zarar gördükçe zaten yakıt sarfiyatınız da otomatik olarak artacaktır. Bakım masraflarını da hesaba kattığınızda düşük kalitedeki yakıtları kullanmak uzun vadede size kar değil zarar getirecektir.
7. Aracı Devrinde Kullanmak ve Aşırı Hızdan Kaçınmak
Motorunuzun çeşidine bağlı olarak aracınızı kitapçığında yazıldığı gibi kullanmaya özen gösterin. Dizel ve benzinli motorların kullanım şekilleri farklıdır. Buna dikkat edilerek araçlar kullanılmalıdır. Kulaktan dolma tavsiyeler ile araçlarınız kullanmanız halinde motorda zorlanma meydana gelir ve yakıt tüketimi artar. Günümüzde birçok motor farklı teknolojiler ile üretildiği için dizel motor böyle kullanılır benzinli böyle kullanılır gibi laflara aldanmayın. Kitapçığında yazdığı şekilde motorunuzu kullanın ve tüketim değerlerinizi düşürün. Aracınız belli bir hızda en verimli tüketim değerlerini sergiler.
Motorunuzun gücüne ve çeşidine göre anlık tüketim değerlerini ölçerek bu hızı tespit edebilirsiniz. Bu hızı korursanız aracınız en tutumlu halini size gösterir. Bunu sağlamak için hız sabitleyicinizi kullanmak en sağlıklı yöntemdir. Yüksek hızlara çıkıldıkça yakıt tüketimi hızlıca artacaktır. Yine aynı şekilde çok düşük hızda seyretmek de motoru yoracaktır. Bunlardan kaçınır ve en iyi seyir hızını yakalarsanız yakıt tüketiminizi de en aza indirmiş olursunuz. Bu tavsiyelere dikkat ederseniz yakıt tüketiminizin düştüğünü gözlemleyeceksiniz. Fabrika verilerine en yakın değerleri almak için aracınızın kullanım kitapçığını gözden geçirmenizde fayda var.
Conta Yanığı Nasıl Anlaşılır? | Arabanın Motor Yağı Nasıl Değiştirilir? |
---|
Araçlarımda yakıt tasarrufu yapmak için hangi pratik yolları kullanabilirim?
Bazı pratik yakıt tasarrufu ipuçları şunlardır: hız sınırını takip edin, aracınızın bakımını düzenli olarak yapın, lastik basıncını düzenli olarak kontrol edin ve ayarlayın, aracınızı boşa çalıştırmayın ve ağır yüklerden kaçının.
Yakıt tasarrufu sağlamak için hangi araç modifikasyonları yapılabilir?
Bazı araç modifikasyonları şunları içerir: aerodinamik geliştirmeler, hava filtresi değiştirme, egzoz sistemi değiştirme, lastikleri değiştirme ve daha hafif jantlar kullanma.
Yakıt tasarrufu sağlamak için hangi araçlarda en iyi sonuçları alabilirim?
Genellikle hibrit veya elektrikli araçlar, daha yüksek yakıt verimliliği sağlar ve daha az yakıt tüketir. Ancak, konvansiyonel araçlarda da yakıt tasarrufu yapmak mümkündür, özellikle düzenli bakım yaparak ve yakıt tasarruflu sürüş teknikleri kullanarak.