Küçük arabaların az yaktığı bilinmektedir fakat artık dizel motor sistemleri, enjeksiyon ve hibrid motor teknolojileri ile standart arabalar bazı küçük arabalara oranla çok daha az yakmaktadır.
Eskiden düz vites arabalar, otomatiklere göre daha tasarrufludur. Otomatik şanzıman teknolojisindeki değişimler ile düz vites otomobillere göre çok daha tasarruflu olması beklentiler arasındadır.
Doğru bilinen yanlışlar arasında olan da arabayı rölantide bekletmektir. Hareket halinde olmayan aracı durdurup tekrar başlatmak, rölantide bekletmekten çok daha fazla benzin yakmaktadır.
Rölantide 1 saat bekleyen bir araç, 1-2 litre benzin yakmaktadır. Bu benzinin maaliyetinin cebinize yansıması da 5-10 lira arasındadır.
Eskiden, arabayı çalıştırdıktan sonra hemen yola çıkılmazdı. İdeal benzin tüketimine ulaşılması için, arabayı çalıştırıp, motorun ısınması beklenmekteydi.
Şimdilerde ise araba çalıştırıldığı andan itibaren hemen yola çıkılabilir. Yakıt tüketiminde bir fark görünmez.
Yakıt tasarrufu için hava filtresini değiştirin.Bu öneri, enjeksiyonlu araçlarda geçerli olmaz. Sadece karbüratörlü araçlar için değişmektedir. Bilinen bir gerçek de hava filtresini değiştirmek motorun performansını arttırır ama yakıt tüketimini azaltmaz.
Akaryakıta eklenen katkı maddeleri, yakıt tasarrufu sağlamamaktadır. Bilinen yanlışlar arasında yerini almaktadır.
Bilinen yanlışlardan biri, yüksek oktanlı benzinler tüketimi azaltmaktadır. Arabanızın motoru, yüksek oktanlı benzinlere uyumlu olarak üretilmemişse benzin tüketimini azaltmamaktadır.
Otomobil firmaları,tüm araçların yakıt tasarrufu yapması için test yapsa da bu firmalar sadece 4 tonun altındaki araçları test etmektedir.
Arabada giderken klima yerine camları açmayı tercih edin. Yavaş giderken klimayı açmak, motordan 5-8 beygir gücü çalmaktadır. Bundan dolayı, klima açmak yerine camları açık tutun.