Yalnızlık, yalnız kalma durumu değil, tek başına kalma hissiyatına kapılmak olarak tanımlanmaktadır.
Kendini yalnız hisseden kişilerde, boşluk ve dışlanmışlık duygusu ortaya çıkar ve etrafında insanlar olmasına rağmen kendini yalnız hisseder.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde sıkça karşımıza çıkan bir duygudur ve bunun altında genetik faktörler, çocuklukta yaşanmış travmalar vardır.
Anne ve babası ayrılmış, ağır bir hastalık geçirmiş, yakınını kaybetmiş olan ve ailesinden uzun süre ayrı kalmış çocuklarda, daha çok yalnız kalma korkusu vardır.
Yalnızlık duygusu, ayrılık kaygısına dayanmaktadır. Çocukken terk edilmiş bir insanın zihnine bu korku yerleşmektedir. Yalnızlık duygusu, depresyonda da karşımıza çıkmaktadır.
Özgüveni düşük insanlar, kendilerini değersiz hissederler ve kendilerini diğer insanlardan soyutlayarak, kronik bir yalnızlığa kapılırlar.
Yalnızlık korkusu yaşayan insanlar, istemediği davranışları sergiler. Sevmediği ve istemediği halde yanlarında sadece insanlar olsun diye, yanlış insanlarla arkadaşlık edebilirler.
Yalnızlık korkusu yaşayan insanlarda; panik atak, depresyon, strese bağlı çeşitli hastalıklar, psikolojik kökenli bayılma ve nöbet geçirmeler, alkol ve madde kullanımı görülmektedir.
Yalnızlık korkusunu yenmek için, iyi vakit geçirebileceğiniz aktivitelere ve gruplara katılmanız önerilir.
Reddedilmekten, değişimden ve kusurlarınızdan korkmayın. Sizin gibi insanların olduğunu unutmayın ve aşırı derecede kaygı, korku, duygusal çökme gibi belirtileriniz var ise psikiyatri uzmanına başvurmalısınız.