Yavru Köpek Bakımı & Tuvalet Eğitimi ve Beslenme Tablosu

Yavru köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok konu yer almaktadır. Bunlar; Yavru köpeklerin yatak tercihi, beslenmesi, temizlenmesi ve eğitimidir.
Yavru Köpek Bakımı & Tuvalet Eğitimi ve Beslenme Tablosu

YAVRU KÖPEK BAKIMI

Yeni bir köpek almak demek bundan sonra hayatınızın 10-15 yılını paylaşacağınız bir arkadaş edinmek demektir. Sizden sadece sevgi bekleyen bu canlıların bakımlarına özen göstermeniz gerekmektedir. Özellikle yavruyken bu bakımın önemi daha büyüktür. Yavru köpek bakımı nasıl yapılır? Ne yerler ne içerler? Bu konuda merak edilenler aşağıdaki yazımızda.

İlk Tanışma

tanisma.jpg

Eğer yavru köpeği evinizde besleyecekseniz, ilk olarak onu eve getirdiğinizde tanımasına izin verin. Evinizde sağı solu koklayarak tanımaya ve kuyruk sallayarak gezinmeye başlayacaktır. Bu ortamı tanıması için yaptığı davranıştır. Eğer dışarda gelirken çişini yaptırmamışsanız yapacağı şeylerden birisi de bu olacaktır. Hareketlerini takip ederek çişini yapacağı yeri kestirmeli ve gazete kağıdı koymalısınız ya da ilk olarak alacağınız ortamı ona göre seçmelisiniz. Kesinlikle bu hareketi yapacağı için ona kızmamalı ve ilk günden onu ürkütmemelisiniz.

egitim.jpg

İlk günlerinde annesinden ve diğer yavrulardan ayrı kalacağı için biraz tedirginlik yaşaması normaldir. Ona sevgi göstermeli ve oyunlar oynayarak bu stresten kurtulmasını sağlamalısınız. İlk günlerde yüksek seslerden uzak tutulmalıdırlar.  Etrafta çocuk varsa onların tutmaya çalışmaları sonucu ürkebilirler ve kaçmaya çalışabilirler. Buna engel olmaya çalışmalısınız. Ayrıca evinizde başka bir hayvan varsa onunla alışıncaya kadar dikkat etmeniz gerekiyor. Aynı şekilde dışarıda bakacaksanız da ilk zamanlar daha fazla ilgi göstermeniz çabuk alışmasını sağlayacaktır.


 

Köpeğiniz İçin Yatak-Kulübe Hazırlanışı

yatak-006.jpg

Köpek için seçeceğiniz yerin sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Yavru oldukları ve anne sıcaklığından ayrıldıkları için bu sıcaklığı arayacaktır. Yatacağı yeri seçerken boyutlarına göre bir yatak ya da karton kutu seçebilirsiniz. Karton kutuya delik açtığınızda üstü kapalı olduğu için içerde kendini daha güvende hissedecektir. Altına polar kumaştan örtü yaparsanız anne altında diğer yavrularla birbirlerine sokularak uyudukları için bu ihtiyacını polara sokularak karşılayacaktır. Soğuk havalarda bu poların altına sıcak su torbası koyarsanız daha verimli olacaktır.

Kulübe için de aynı durumlar geçerlidir. Hatta dışarıda olacağı için sıcak tutmak için daha özenli davranmalısınız. Sıcak su torbasını geceleri ihmal etmemelisiniz. Kulübeyi büyük aldıysanız içine eski giymediğiniz kıyafetler, yastık gibi yumuşak nesneler ile doldurabilir ve bu alanı daha uygun hale getirebilirsiniz.
 

Yavru köpeklerin uyku ihtiyacı aynı bebeklerdeki gibi yüksektir. Uyumalarına izin verin. Derin uyku içinde uzun süre uyudukları zamanlar olabilir. Bu durum normaldir. Endişelenmeyin ve uyumasına izin verin. Alayım da seveyim diye uykusunu bölmeyin. Köpeğinizi yerinden zorla çıkarmaya çalışmayın. Zorlamanız sadece onun sinirlenmesine ve rahatsız olmasına sebep olur.


 

Yavru Köpeklerin Beslenme Tablosu

Eğer yavrunuz çok küçük ise süt ile beslemeye devam etmelisiniz. Normal inek sütü tek başına yeterli olmayacaktır. İnek sütüne ekleyeceğiniz ilaveler ile yavrunuzun besinlerini almasını sağlayabilirsiniz.

Sütten kesilmemiş köpek yavrusu şu karışımla beslenir:

yavru köpek beslenme

Ölçü : 250 ml inek sütü + 1 adet yumurta sarısı + 1 adet kesme şeker + 1 ölçek kalsiyum mineral ve vitamin karışımı

Vitamin ve minareller veterinerlerde ve petshoplarda bulunabilir. Bu karışımı yaparak günde 4 kere yavru köpeğinize biberonla verebilirsiniz.

Eğer anneden kesilmiş ve yeme refleksi olan bir yavrunuz varsa özel yavru köpek mamalarından almalısınız. Normal köpek mamasına göre sindirimi daha kolay ve değerleri daha yüksek olan bu mamaları tercih etmediğinizde sorun yaşayabilirsiniz.

Yavru köpekler 6 aylık olana kadar günde 3 öğün, 6 ay 1 yaş arası 2 öğün, 1 yaşından sonra günlük 1 öğün olarak mama verebilirsiniz.

yavru köpek beslenme tablosu

Köpeğinize ilk öğretmeniz gereken şey evinizdir. Ona evinizi göstermeli fakat sizin onun için belirlediğiniz alanın dışına çıkmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Sizin girmesini istemediğiniz odalara girmeye kalktığında ona engel olmalı ve çok yüksek olmayacak şekilde “Hayır” demelisiniz.

Çağırdığınızda gelmesi için ona adıyla seslenin ve geldiğinde elinizde küçük parça bir mama vs. ile ödüllendirin. Ödüllendirdiğinizde de “Aferin” komutunu kullanarak onu sevin. Eğer yanlış bir hareket yapıyorsa “Hayır” komutuyla birlikte sert olmayacak şekilde elinizle ona engel olun. “Hayır” komutunu söylerken ilk başlarda çok yüksek ses kullanmayın fakat söyleyiş tarzınız otoriter olsun. Diğer ve en önemli şey ise yanlış bir şey yaptığında siz ona kızdıktan sonra eğer başkası alıp severse kafası karışacak ne yaptığını anlayamayacak ve siz kötü olacaksınız. Buna kesinlikle engel olun eğer yanlış bir hareket yaptıysa kimse onu sevmemeli ya da ödüllendirmemeli.


 

Yavru Kepek Tuvalet Eğitimi

Diğer bir eğitim tuvalet eğitimi. En önemli eğitimdir. Tuvalet eğitimini iyi verirseniz çok çabuk öğrenir ve siz de rahat edersiniz. Yavrunun hareket alanını ayırmak önemli. Bu alanı gazete kağıtlarıyla kaplayın. Yavru köpek genelde yemeklerden sonra tuvaletini yapar. Bu yüzden karnını doyurduğunuzda hareketlerini izleyin. Yerleri koklayarak gezinmeye başladığı zaman gazetenizi hazırlayın demektir. Koklayıp uygun bir yer belirlemeye çalışır. Bulduğu yerde yapmaya başlamadan hemen gazeteyi altına koymalısınız. Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Detaylı Bilgi Alabilirsiniz.

yavru köpek bakımı

İlk başlarda üzerine yapmayabilir fakat siz uygulamaya devam edin sonunda gazete kağıdına yapmaya alışacaktır. İlerleyen günlerde önceden tuvaletini yaptığı gazete kağıdından bir parça kullanarak onun için  tuvaletini yapması gereken yeri işaretlemiş olursunuz. Bu şekilde oraya gitmeye başlayacaktır. Bunu her doğru yaptığında aferin diyerek sevmelisiniz ki koşullansın. Ödüllendirme yaparken davranışın hemen bitiminde yapmayı unutmayın ki koşullanma sağlıklı olsun.
 


Yavru Köpeklerin Tüy Bakımı & Yıkanması ve Temizliği

Köpeklerin tüyleri özenli bakım ister. Özellikle evde besliyorsanız sizin sağlığınız için de bu önemlidir. Irk ve tüy şekline göre bakım süreleri değişse de her köpek yılda iki kez tüy değiştirir. Bahar mevsimlerine denk gelen bu sürelerde tüy dökülmesi yoğun olur. Bu dönemlere dikkat etmeli ve sabah ve akşam olmak üzere taramalısınız. Eğer dışarda besliyorsanız tüy dökülmesi daha hızlı gerçekleşeceği için 2 günde bir tarasınız da uygun olur. Tabi sık ve uzun tüylü köpek ırkları için her gün bakım yapmak daha sağlıklı olur.

Yavru köpeklerinizi de küçük yaştan itibaren fırçaya ve tarağa alıştırmalısınız. İlk başlarda oyun sanabilir ama bunun ciddi bir işlem olduğunu anlamasını sağlamalısınız. Çünkü yavruyken tarama esnasında aynı zamanda derisinde hastalık var mı ya da fazladan tüy dökülüyor mu diye kontrol sağlarsanız hastalıklarının da önüne geçmiş ya da zamanında tedavi şansına erişmiş olursunuz.

banyo.jpg

Yıkama olayına gelince, köpeklerin ter bezleri ayaklarındadır. Aynı zamanda dillerinden de terlerler. Bu yüzden sık sık yıkanmaları aslında derilerinde bulunan nem ve yağ değeri azalacağı için deri rahatsızlıkları çekebilirler. Eğer evde besliyorsanız köpeğiniz üzerine bir şey dökmedikçe kolay kirlenmeyecektir. Bu yüzden sık yıkarsanız deri hastalıklarına yakalanma ihtimalini artırmış olursunuz. Zaten yavru 6 aylık olana kadar yıkanmaması iyidir. Kuru şampuan kullanarak fırça ve tarak ile temizleyebilirsiniz.

Dışarıda beslediğiniz köpeğiniz ise daha çabuk kirlenir. Bu daha sık yıkanabilir anlamına gelmez. En sık yıkanma aralığı ayda 1 olmalıdır. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz derideki faydalı yağlar azaldığında dışarıdaki hastalıklara yakalanma ihtimali daha yüksektir. İki haftada bir kuru şampuan ile bakımını yapmanız yeterlidir.

Yavru köpeğinizi yıkarken özen göstereceğiniz iki şey vardır. Birincisi su sıcaklığı, ikincisi kulağına su kaçırmamak. Suyun sıcak olduğuna emin olun ki üşümesin ve hasta olmasın. Kulağını ise kremli pamuk ile tıkayabilir ya da yardım isteyeceğiniz kimse varsa ondan yardım isteyebilirsiniz. Kulağa kaçan su iltihap sebebidir ve sizi baya uğraştırabilir. Kullanacağınız şampuan insan şampuanı olmasın. Deri yapısı gereği bu tüylere ve deriye iyi gelmez. Özel köpek şampuanlarını tercih etmelisiniz. Yıkama işlemi bittikten sonra kurutma da çok önemlidir. Henüz yavru olduğu için iyice kurutun ve rüzgar almayan sıcak bir yerde beklemesini sağlayın. Tüyleri kurusa bile deri hemen kurumadığı için hastalanma ihtimalleri yüksektir. Bir süre muhafaza etmenizde fayda var.


 

Yavru Köpeklerin Aşıları ve Veteriner Kontrolü

Köpeğinizin aşılarını kesinlikle ama kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Bağışıklığının güçlenmesi ve sağlıklı büyüyebilmesi için aşılar mutlaka tam olmalıdır. Yavru köpeğiniz için aşı yaptırmadan önce mutlaka parazit tedavisi yapıldığına emin olun. Parazit tedavisine başlamadan önce yapılacak aşılar köpekte gerektiği gibi koruma sağlamaz. Parazit tedavisi yavru 30 günlükken başlamalıdır. 5'li Karma, Bordetella, Coronovirüs, Lyme, Kuduz aşıları mutlaka uygulanması gereken ve hayati önem taşıyan aşılardır.

Yavru köpek için aşı takvimini aşağıdaki görselde bulabilirsiniz:

asi-takvimi.jpg

Köpeğiniz için bildiğiniz veya tavsiye edilebilecek bir veteriner seçmelisiniz. Veteriner seçimi önemlidir. Çünkü uyguladığı yöntemler ile köpeğinizi iyileştirdiği gibi daha kötü bir duruma da getirebilir. Veterinerinizi iyi seçmeli ve köpeğinizi genelde aynı veterinere götürmelisiniz ki veterniner de köpeğinizi tanısın ve rahatsızlıklarını takip edebilsin.

Yavrunuzun hareketlerini iyi gözlemlemelisiniz. Farklı bir tavır sergilediğinde ya da derisinde veya başka bir yerinde sorun gördüğünüzde mutlaka geç olmadan veterinere gitmelisiniz. Erken tedaviyle birçok hastalığın önüne geçebilirsiniz.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum