Yavru Köpekler Ne Yer? Neyle Beslenir? | Beslenme Tablosu
Yavru köpekler, tıpkı diğer memelilerde olduğu gibi yaşamlarının bu evresinde ihtiyaç duydukları tüm besinleri anne sütünden alır. Köpek yavrusunun annesini kaybetmiş olması durumunda, gelişiminin en önemli ilk evresinde ihtiyaç duyduğu tüm besinlerin tarafınızca karşılanması gerekmektedir. Anne sütü alamayan yavru köpekler için özel olarak üretilmiş süt tozu kullanılabilirken eğer ki yavru köpek süt içme evresini atlamış ve artık mama tüketebilecek hale gelmişse kuru gıdalar ve donuk mamalarla beslenebilir.
Yavru Köpekler Ne Yer?
Her köpek cinsine, yaşına ve sağlık durumuna göre farklı bir beslenmeye ihtiyaç duymaktadır ancak yavru köpek beslenmesi özellikle tüm yaşamsal fonksiyonların iyi bir gelişme gösterebilmesi için son derece önemlidir. Basitçe söylemek gerekirse, yavruların köpek mamasına ihtiyacı var. Yavrular hızlı büyür ve büyümelerini ve gelişmelerini desteklemek için yüksek kalorili, besleyici yoğun bir yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Yavru köpek mamasını yaklaşık bir yıl veya yavrularınız tam olgunluğa ulaşıncaya kadar beslemeyi bekleyin. Uzmanlarımız ve veteriner hekiminiz, köpek mamasını ne zaman beslemeyi bırakacağınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Yavru köpeğinizi yüksek kaliteli köpek mamasıyla beslemeniz gerektiğini göz önüne alarak yüksek kaliteli bir köpek mamasında aranacak temel besinler şunlardır:
Büyüyen kasları destekleyen yüksek kaliteli protein kaynakları
Büyüyen kemik ve dişleri desteklemek için kalsiyum ve fosfor gibi mineraller
Büyüme ve enerjiyi destekleyen sağlıklı yağlar
Yavru köpeğinizin bağışıklık sistemini geliştirmesine yardımcı olan antioksidanlar
Beyin ve görme gelişimini desteklemek için bir omega-3 yağ asidi olan DHA
Yavru köpeğinizin yiyecekleri bu temel besinleri içeriyorsa, sağlıklı ve güçlü büyümek için ihtiyaç duyduğu beslenmeyi aldığından emin olabilirsiniz.
İlgili İçerik: En İyi Yavru Köpek Mamaları
Yavru köpek beslenme tablosu nasıl olmalı?
İlk 6 hafta
Köpeğiniz ilk 6 haftalık süreçte ihtiyacı olan besin değerlerini anne sütünde almaktadır. Köpeğiniz ilk 6 haftalık süre içerisinde sindirim sistemi ve diğer organlarının gelişimini tamamlamaktadır. Eğer annesi olmayan bir köpeğe sahipseniz onu sütle beslemek konusunda veterinerle görüşmeniz önerilmektedir. Yavru köpeğinize süt verirken biberon kullanmanız ve sütün ısısına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Her daim yavru köpeğe 45 derecelik açı ile ılık süt vermeye özen gösterin. İlk 6 haftalık sürecin sonuna doğru köpeğiniz artık sütten kesilmeye hazır hale gelecek.
6 - 12 hafta
Büyümeye başlayan yavru köpekler bu evrede beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle dilmiş kaliteli bir köpek mamasına başlatılmalıdır. Köpeğinize uygun en iyi mama seçimini yaptığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Tüm bunların yanında 6-12 hafta arası köpeklerde günlük 4 öğün mama vermek yeterli olacaktır. Eğer ki köpeğiniz büyük ırk ise 9-10 hafta, küçük ırk ise 12-13 hafta kadar kuru gıdayla beslenmelidir. En iyi yavru köpek maması çeşitleri için buraya tıklayın.
3-6 ay
Köpeğiniz beslenmesini günde 4 öğünden 3 öğüne düşürebilirsiniz. Bu dönemde köpeğinizin düzenli olarak yavru köpek maması tüketmesi ve süt ile beslenmemesi gerekmektedir. Tüm bunların yanında köpeğinize birbirinden lezzetli köpek ödül mamaları (kemik vb.) ikram edebilirsiniz. Altı ayın sonuna doğru köpeğiniz artık yetişkin hale gelirken yavaş yavaş mama değişikliğine adım atabilirsiniz. Köpekler genellikle 9. ayda yetişkinlik dönemini tamamlamaktadır. En iyi yetişkin köpek maması çeşitleri için buraya tıklayın.
6-12 ay
Köpeğinizi bu süre içerisinde 3 öğünden 2 öğün beslenmeye alıştırın. Artık köpeğiniz günde sadece bir sabah bir de akşam olmak üzere iki öğün yemek yemeli. Köpeğiniz için artık yetişkin köpek maması kullanmaya başlamış olmalısınız. Kaliteli kuru mama kullanmaya özen gösterin çünkü köpeğinizin ihtiyacı olan besin takviyeleri yalnızca kaliteli kuru mamalarda yer almaktadır. Bu sebeple Acana, Hills, N&D, Orijen ve Lavital gibi dünya üzerinden birçok evcil hayvan sahibi tarafından tercih edilen markaları seçin.
1 yaşından sonra
Köpeğinizin vücut sağlığına ve kilosuna bağlı olarak 1 öğün beslenmeye düşürebilirsiniz. Bunun için veterinerle görüşmeniz daha doğru olacaktır ancak birçok köpek sahibi günde 2 azaltılmış öğün vermeye devam etmektedir.
Yeni doğmuş bir köpek yavrusu ne kadar ağırlığa sahip olmalıdır? Yavrular için ortalama doğum ağırlığı cinse bağlıdır. Yaşamın ilk haftalarında, bir yavruların vücut ağırlığı iki katına hatta üç katına çıkabilir. Günlük doğum kilosunun% 10 ila 15'ini almak sağlıklı kabul edilir. Bu erken dönemde yeterli kilo almayan yavrular hayatta kalamayabilir.
İlgili İçerik: Yavru Köpek Bakımı, Tuvalet Eğitimi ve Beslenme Tablosu
Köpeğime ne kadar yiyecek vermeliyim?
Yavru köpekler genellikle yaşamlarının ilk haftasında en az iki saatte bir anneleri tarafından emzirilirler. Geliştikçe ve büyüdükçe, beslemeler arasındaki aralıklar artar. Yaklaşık dört haftalıkken, yavru köpekler emme döneminde ayrılarak katı yiyecek yemeye geçmeye başlayabilir . Her köpeğin beslenme düzeni cinsine, sağlığına ve yaşına göre farklılık gösterirken yavru köpeklerin yetişkinlik dönemine kadar alması gereken ortalama öğün sayısı:
İlk 6 aylık yavru köpekler günde 3 kez beslenmelidir. Eğer köpeğiniz anne sütü alıyorsa ilk 4 hafta hiçbir müdehalede bulunmayın.
6-12 haftalık köpekler günde 4 öğün köpek maması tüketmelidir.
3-6 aylık köpekler günde 3 öğün köpek maması tüketmelidir.
6-12 aylık köpekler günde 2 öğün köpek maması tüketmelidir.
1 yaş üstü köpekler günde 1 öğün köpek maması tüketmelidir ancak köpeğinizin vücut yapısına göre günde 2 azaltılmış öğün yapabilirsiniz.
Büyük cins yavruların kalça displazisi gibi ortopedik sorunları önlemeye yardımcı olmak için yavaş ve sürekli büyümeye ihtiyacı vardır . Onları büyük cins köpekler için tasarlanmış bir diyette veya yetişkin köpekler için yiyeceklerde yetiştirin. Hangi diyet seçerseniz seçin, protein, yağ ve kalori seviyelerini fazla vurgulamamalısınız. Puglar gibi küçük ama tıknaz ırklar, çoğu yavru köpek maması tarafından sağlananlardan daha düşük kalorili bir diyete ihtiyaç duyarlar , çünkü aynı zamanda kalça displazisine eğilimlidirler.
Her zaman yiyecekleri dışarıda bırakmak yerine her gün belirli saatlerde besleyin, böylece bir program öğrenir. İstisnalar, Chihuahuas gibi hipoglisemiye (düşük kan şekeri) eğilimli küçük ırklardır. Her zaman kemirmek için yiyecek bulundurmalıdırlar. Köpeğinizi asla masadan beslemeyin. Sadece yalvarmayı teşvik eder. Ailedeki herkes bu kurala uymak zorundadır.
İlgili İçerik: Yavru Köpek Eğitimi
Yavru köpek veteriner kontrolü ne zaman yapılmalı?
Yavru köpeklerin sağlıklı göründüğü varsayılarak, çoğu veteriner hekim altı haftalıkken ilk tur standart aşılarını almasını önerir. Köpeğinizin parazitlerde korunması için gerekli aşıları ve fiziksel muayeneleri erken yaşta başlatılmalıdır. Yavru köpeğinizin olası sağlık problemlerinden korunması için gerçekleştirilecek adımları veterinerinize danışmalısınız. Bununla birlikte yavru köpeğinizde aşağıdaki semptomlardan birini veya bir kaçını görmeniz durumunda derhal veterinere başvurmalısınız.
İştahsızlık
Kötü kilo alımı
Kusma
İshal
Zor nefes alma
Öksürme / hırıltı
Sürekli ağlama
Soluk diş etleri
Şişmiş gözler veya göz akıntısı
Burun akıntısı
İdrar veya dışkı geçirememe
Köpek Maması Tavsiye: Ucuz fiyata kaliteli köpek maması nasıl alırım?
Köpeklerin tıpkı insanlarda olduğu gibi temel gıda maddelerine ihtiyaç duyduklarını ve her daim kaliteli köpek maması ile beslenmeleri gerektiğini unutmayınız. Köpeğinize en iyi kuru ve yaş mamaları hesaplı fiyata petzzshop.com adresi üzerinden satın alabilirsiniz.
Köpeğiniz için birbirinden kaliteli markaları ucuz fiyata satın alabileceğiniz Türkiye'nin en büyük online pet shop alışveriş sitesi petzzshop.com'u ziyaret etmeyi unutmayın. Petzzshop.com, dünyanın önde gelen kuru köpek maması ve yaş köpek maması çeşitleriyle evcil hayvan sahiplerine kusursuz bir hizmet sunuyor. Ucuz fiyata kaliteli köpek mamalarına göz atmak için buraya tıklayınız.
Önerilen İçerik: En İyi Köpek Maması Markaları
Neoldu.com