Yaz Depresyonu Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Yaz Depresyonu Nedir?
Uzmanlara göre yazın çocukların tatilde olması, onları oyalamak zorunda olmak, aşırı sıcakların etkisi, yeme içme alışkanlıklarının değişmesi, yıllık izinler, sıcaktan dolayı asosyalleşme, ekstra masraflar gibi nedenlerden dolayı kişiler yaz depresyonuna girebilmektedir. Yaz depresyonu yaşayan kişiler, hüzünlü, umutsuz olur ve baş ağrısı, uyku sorunu, kilo kaybı gibi sorunlarla karşılaşır.
Yaz Depresyonu Belirtileri Nelerdir?
Döngüsel ve mevsimsel bir durum olan yaz depresyonu belirtilerinin her yıl aynı dönemlerde başlayıp aynı dönemlerde sona ermesi gerekmektedir. Yaz depresyonuna girdiğinizi gösteren belirtiler arasında; anksiyete, uyku sorunları, aşırı hassasiyet, sinirlilik, ajitasyon, kilo kaybı ve iştahsızlık yer alır.
Yaz Depresyonu Nasıl Önlenir?
Yaz depresyonunu önlemek için sosyal aktivite yapabilirsiniz. Sosyal aktivite yapmak, yaz depresyonunu atlatmanın en kolay yollarından birisidir. Peki yaz depresyonunu önlemek için neler yapılabilir? İşte yaz depresyonunu önleme yolları;
1. Eğlenceli Şeyler Planlayın
İlla ki pahalı tatiller yapmanız gerekmemektedir. İzinli olduğunuz zamanlarda aileniz ve arkadaşlarınızla hoş vakit geçirebileceğiniz şeyler planlayın. Hem bu sizi çalışma günleriniz için de motive edecek bir davranış olacaktır.
2. Uykunuzu Alın
Günde en az 7 saat, en fazla 9 saat uyumaya çalışın. Düzenli uyku her zaman önemli bir şeydir. Uyku düzeni bozulduğu zaman bu durum depresyonu tetikler. Bu yüzden uykunuzu alabilmeye özen gösterin.
3. Egzersiz Yapın
Yaz aylarından sıcaktan dolayı egzersiz yapmayı genelde bırakmaktayız. Oysaki akşam saatlerinde yapılan egzersizler vücudu dinç tutmaktadır. Bu yüzden düzenli egzersizleri ihmal etmeyin.
4. Yalnız Kalmamaya Çalışın
Kendinizi çevrenizden soyutlamak ruh halinizi daha da olumsuz etkilemektedir. Sıcaklardan bunaldığınız için evden çıkmak istemiyorsanız arkadaşlarınızla evde toplanın. Pozitif enerji alabilmek için insanlarla beraber olmaya dikkat edin.
5. Beslenmenize Dikkat Edin
Yaz aylarında beslenme düzeniniz değiştiği için bu ruhsal sağlığınızda da olumsuz etki yaratabilmektedir. Bu yüzden meyve ve sebze tüketiminize ve bol su içmeye özen göstermelisiniz.
6. Profesyonel Destek Alın
Eğer bütün çabalarınıza rağmen depresyon belirtileriniz geçmiyorsa yapılacak en doğru davranış uzman bir kişiden profesyonel destek almanız olacaktır.
Yaz Depresyonu Neden Olur?
Depresyon, günümüzün en çok karşılaşılan psikolojik sorunlarından birisi olarak göze çarpıyor. İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı depresyona girebiliyor. Uzun süreli beraberliklerin sonlanması, yakın bir insanın kaybedilmesinin verdiği hüzün, monoton hayat tarzı veya olumsuz çalışma koşulları insanları bu buhrana sürüklüyor.
Ancak bazen insanlar uzun iş yılı sonunda yaptıkları tatilden de depresyona girerek dönebiliyor. Tatil bitiminde kendinizi bitkin, isteksiz ve çalışmaya hazır hissetmiyor musunuz? Uyku sorunları, iştahsızlık ve fiziksel yorgunluk mu çekiyorsunuz? Tüm bu belirtiler yaz depresyonunun habercisidir.
Yaz Aylarında Tatil Dönüşü Depresyonunun Belirtileri
Uzmanlar, yoğun çalışma yılının ardından sevinçle tatile gidenlerin, yaptığı işten hoşnut olmayanların ve stresi kontrol edemeyenlerin tatil dönüşü depresyonla yüzleştiklerini ifade ediyor. Bahsettiğimiz depresyon hali tatilin ardından fiziki halsizlik, uyku sorunu ve iştahsızlık gibi sorunlarla kendisini gösteriyor.
Doktorlar yaşanan belirtilerin tatilden yaklaşık 15 gün sonra bile sürme olasılığının bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar tatil dönüşü depresyonu yaşayanların en büyük sorunlarını gerçekleştirilen faaliyetlerden zevk alamama olarak yorumluyor.
Tatil Dönüşü Depresyonu Tedavisi
Yaşanılan tatil dönüşü depresyonu belirtileri 15 günden çok sürerse bu konuda uzmana başvurmakta geç kalınmamalı. Depresyonun ortaya çıkışında dış etmenler de etkilidir. Kişilerin bu etmenlerle savaşırken yorularak çaresiz kaldığını düşünmeye başlamaları depresyona eğilimi artıyor. Paradoksal depresyon haline dönüşen bu durum bireyleri kilitliyor. Gerçekleşen bu hadiselerin çözümü psikolojik tedaviyle mümkün olacaktır.
Tatil Dönüşü Depresyonu Nasıl Önlenir?
Öncelikle tatile çıkacaklar yapmakla mükellef olduğu işleri bitirmeli. Birey sorumluluğu dahilindeki işi çözmeden tatile çıkarsa tatil boyunca o işi düşünmeye eğilim gösterir. İlaveten tatil bitimi ve yeni mesai döneminin başlaması, tatlı bir rüyadan uyanmakla eşdeğerdir. Elbette bu hadise bazı huzursuzluklar doğurabilir.
Ancak tatil yapanlar tatilinin biteceğini unutmayarak ona göre hareket etmelidirler. Yani çalışanlar iş rejimine kendini hazırlarsa adaptasyonu kısa sürede sağlayabilir. Aksi halde tatil dönüşü onlar için bir ıstırap halini alabilir. Ayrıca uyum sorunu yaşayanların da geçirdikleri tatil verimli olmayabiliyor.
Mevsim geçişlerinde biyolojik saatin bozulmasıyla yaşanan ve kadınlarda daha sık görülen depresyonu, sabahları güneşini bir süre hissetmenin önlediği öğrenildi.
Tatil Dönüşü Depresyonu Doktor Tavsiyesi
Depresyon toplumun %10-15’inde görülen tıbbi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Berksun, “Mevsimsel depresyon durumlarında kişinin dikkatini toplayamaması ve unutkanlığı sebebiyle iş performansı düşer.
İsteksizliği ve yapacak gücü bulamaması nedeniyle de sorumlulukları aksamaya başlar. Gün ışığından yeterince faydalanmanın yanı sıra düzenli uyumaya dikkat etmek, vitaminlerden zengin bir beslenme düzeni ve hafif egzersizler yapmak kişileri depresyondan korur.
Uykuya dalmayı kolaylaştırmak yada canlılık kazanmak için alkol almak en sık yapılan yanlışlardandır. Alkol hücresel bir zehirdir ve kronik biçimde tüketildiğinde başta depresyon ve kaygı bozuklukları olmak üzere birçok ruhsal hastalığı tetikler. Unutmamalı ki depresyon duyguları, düşünceleri, davranışları ve bedeni etkileyen bir hastalıktır.
Yaz depresyonu neden olur?
Yaz depresyonu kış depresyonuna göre daha nadir görülmektedir. Nedenleri tam olarak bilinmese de stres, travmatik olaylar yaz depresyonuna neden olan faktörler arasında yer almaktadır.
Yaz depresyonu belirtileri nelerdir?
Yaz depresyonu belirtileri içerisinde kilo artışı veya kilo kaybı, çaresizlik hissi, enerji kaybı, çok fazla uyuma ya da uyku problemleri yaşama, sürekli üzgün hissetme, depresif bir ruh hali içerisinde olma olarak gösterilebilir.
Yaz depresyonu nasıl geçer?
Yaz depresyonunu geçirmek için haftanın 4 günü 20 dakika tempolu yürüyüş yapmak, sağlıklı, düzenli beslenmek ve spora gitmek son derece etkilidir. Endorfin seviyesini artıran bu egzersizler yaz depresyonunun geçmesini sağlar.
Sıcak hava depresyonu tetikler mi?
Aşırı sıcak havalar nefes alma ve kalp ritim hızlarında değişiklik yaşatabilmektedir. Panik atakları tetikleyen sıcak hava depresyona neden olabilir. Sıcak havanın depresyonu tetiklediği ve mutsuzluk gibi durumlara sebep olduğu gözlemlenmiştir.
Hangi aylarda depresyon artar?
Depresyon yaz aylarında daha sık görülmektedir. Mevsimsel duygu durum bozukluğu da yaz mevsimlerinde görülebilecek bir durumdur. Yazın bunaltıcı havası yüzünden depresyon gibi durumlar ortaya çıkabilir.