Kısa ve Uzun Yemek Duasının Okunuşu - Sofra Duası Okunuşu
Allah'ın verdiği nimetlere şükretmek için yapılan sofra duası, yemeğin bereketli olmasına ve yiyenlere de şifa olmasını sağlamaktadır. Sofra duası, yemeğin bir nimet olduğunu hatırlatmaktadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) her yemekten önce besmele çekmeye ve yemekten sonra da dua etmeye dikkat çekmiştir. Bu sebeple sünnet bir ibadet olan yemek duası, peygamberimiz tarafından çok farklı şekillerde edilmiştir. Bundan dolayı tek bir yemek duası yoktur.
Yemekten sonra Allah'a teşekkür etmeyi sağlayan yemek duası birçok Müslüman tarafından merak edilmektedir. Hem Arapça hem de Türkçe okunuşlarına yer verdiğimiz yemek duaları, sofra başında ailecek okunduğunda herkese huzur verecektir. Hazırsanız yemek duası ve anlamlarına bakalım.
Kısa Yemek Duası
Kısa Yemek Duası Arapça Okunuşu
"Elhamdü lillâhillezi etamenâ ve sekaná ve caelená minel muslimin et'amene-Allâhü min taâm-il cenneti ve sekaná Allahü min sarâb-il kevseri ve zevecend-Allâhu bi-hûril'ayni. Bihürmetil enblyai velmürseline vel-hamdü lillahi Rabbil alemin."
Kısa Yemek Duası Anlamı
"Bizleri yediren, içiren ve İslamiyetle müşerref kılan Allahü Teala'ya şükürler olsun. Cümle peygamberlerin hakkı için bizleri Cennet tâamindan yedir, Kevser şarabından içir ve Cennetteki Hurilerle evlendir. Alemlerin Rabbi olan Allahü Teâlâ'ya hamd olsun."
Türkçe Yemek Duası Okunuşu
"Bizleri yokken var eden, bizlere yedirip-içiren Yüce Rabbimize hamdolsun, Kâinatın efendisi sevgili peygamberimize salât ve selâm olsun. Mağfiret ve rahmet bütün Müslüman kardeşlerimizin üzerine olsun."
Peygamberimizin Okuduğu Sofra Duası
Peygamberimizin Okuduğu Sofra Duasının Arapçası
Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
El-Hamdü lillâhillezî et‘amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin
Peygamberimizin Okuduğu Sofra Duasının Türkçe Anlamı
"Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun”(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )
“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)
Uzun Yemek Duası
Uzun Yemek Duası Arapça Okunuşu
Elhаmdülillаh , Elhаmdülillаh, Elhаmüllillаhi’llezi et’аmenа , vesegаnа,ve ceаlenа minel müslimin.
Elhаmdülillаhirаbbil аlemîn.
Vesselаtü ve’s-selаmü аlа seyyidinа muhаmmedin ve аlа аlihi ve sаhbihа ecmаin.
Vа’fuаnnа vаğfirlenа verhаmnа ente mevlаnа fensurnа аlel kаvmil kаfirin. (3 Kere)
Allahümme salli alaa seyyidinaa Muhammedin biadedi envaaırrızgı velfütüühaat yaa baasıtullezii yebsüturrizga limen yesaau bi gayri hisaab.
Übsut aleynaa rizgan veesian min külli cihetin min hazeeini gaybike bigayri minneti mahluug bi mahzi fazlı keramike bigayri hisaab.
Yaa ekramel ekramiyn veya erhamerrahimiyn, iftahilbaabe yaa Allah ( 3 Kere )
Yaa Allahu yaa kafii yaa fettaah yaa müfettih fettih bil hayr.
Аllаhümmeğfir sаhibe hаze’t-tааmi vel-аkilin. Аllаhümmec’аl devletehüm dаimen , evlаdehüm аlimen sаlihа. Ve lа tüsellıt аleyhim zаlimа.Аllаhümme zid ve lаtengus ni’meten kesirаten bi hurmetil Fаtihа.
Uzun Yemek Duasının Anlamı (Meali)
Allah’a hudutsuz hamd ü senâlar olsun (Hamd ve senânın / medhin / övgünün her türlüsü Allah Teala içindir).Allah’a Hamd olsun. Allah’a Hamd’olsun. O Allah ki; bize yedirdi, içirdi ve bizi Müslümanlardan kıldı.
Âlemlerin Rabbine hamd olsun.
Salât ü selâm Efendimiz Muhammed (Mustafa’ya) ve âline ve ashâbının hepsine olsun.
Allâh’ım; bizi affet, bizi mağfiret et, bize rahmet et. Sen bizim Mevlâmız’sın, kâfirlere karşı bize yardım et (3 kere).
Allâh’ım! Rızkların ve fütûhâtın adedince Efendimiz Muhammed üzerine salât eyle…
Ey dilediğine rızkları hesapsız olarak yayan / veren, serip döşeyen, (rızık kapılarını) açan Allâh’ım! Bizim üzerimize / bize de her yönden, (bizce) bilinmeyen hazînelerinden, mahlûkata minnet ettirmeden, sırf senin fazl ü kereminden hesapsız ve geniş rızık(lar) ver;
Ey ikrâm-ihsân ve in’âm edicilerin en büyüğü, rahmet edenlerin en rahîmi / merhametlisi Allâh’ım!
Ey Allâh’ım, kapıyı (bütün hayır-bereket, ihsan ve lûtuf kapılarını) aç (3 defa).
Ey her şeye kâfî gelen / yeten, ey her şeyi sür’atle açan (açmaya gücü yeten) Allâh’ım; (bizim için) hayır (kapı)ları(nı) aç!
Allâh’ım, şu yemeğin sahibini ve yiyenleri mağfiret et (günahlarını bağışla). Bizim devletimizi ayakta tut, ni’metimizi devamlı kıl. Evlatlarımızı âlim ve sâlih eyle. Onları üzerimize zâlim olarak musallat etme. Allâh’ım; arttır / ziyadeleştir nimetlerini, çoğalttıktan sonra da eksiltme, Fâtiha sûresinin hürmetine… Amîn.
İftarda Okunacak Dualar | Sahurda Okunacak Dualar |
---|
Yemekte hangi dualar okunur?
Yemekte okunacak dualar arasında; İhlas Suresi, Kevser Suresi, Ettehiyyatü vardır. İhlas ve Kevser sureleri yemeği yiyenlere şifa olması ve hidayete ermeleri için okunurken, Ettehiyyatü duası ise yemeğin bereketli olmasını sağlar.
Yemek duası ne zaman okunur?
Yemek duası, yemekten sonra okunmaktadır. Yemekten sonra okunan sofra duası bereket ve huzur verir. Ayrıca Allah'a şükretmek anlamına geldiğinden dolayı Allah, daha çok rızıkla ödüllendirir.
Yemek duası sünnet mi?
Evet, yemek duası okumak sünnettir. Peygamber efendimiz yemeklerden sonra sofra duası okuyarak şükretmiş ve af dilemiştir. Bu sebeple bütün Müslümanlar için yemek duası sünnet bir ibadettir.
Çocuklar için yemek duası hangisi?
Özellikle anasınıfı çocuklarına öğretilen yemek duası kısa olandır. Çocukların okuyacağı yemek duası, "Elhamdü lillâhillezi etamenâ ve sekaná ve caelená minel muslimin et'amene-Allâhü min taâm-il cenneti ve sekaná Allahü min sarâb-il kevseri ve zevecend-Allâhu bi-hûril'ayni. Bihürmetil enblyai velmürseline vel-hamdü lillahi Rabbil alemin." diye okunmaktadır.