Yeni Doğan Bebek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yayınlanma:
21 Ekim 2015 Çarşamba 09:10
Güncelleme:
21 Ekim 2015 Çarşamba 11:38
Yeni doğan bebek bakımı hem zor hem de çok keyiflidir. Bebeğinizin gelişimi, sağlığı için çok önem teşkil eden yeni doğan bakımı hakkında her şeyi haberimizde bulabilirsiniz.
1 10
Yeni doğan bebek bakımında bazı temel noktalara dikkat edilirse işinizi layıkıyla yapmış olursunuz. Bebek bakımı her dönemde zordur. Ancak yeni doğan bakımında daha özen gösterilmesi, dikkat edilmesi gereken noktalar olabilir. İşte yeni doğan bebek bakımı hakkında adım adım bilinmesi gerekenler;
2 10
Yeni doğan bebeğiniz çok sık beslenme ihtiyacı duyar. Bu süre 2 saatte birdir. Bazı yeni doğum yapmış tecrübesiz anneler, bebeğini ne kadar sıklıkta emzireceğini, doyuracağını bilemez. Acaba aç mı kalır, ya da çok mu emziriyorum diye şüpheye düşebilirler. Yeni doğan bebeklerde emzirme 2 saatte bir gereklidir. Anneler bu süreyi göz önünde tutup buna göre bebeklerini doyurabilirler.
3 10
Yeni doğan bebekler için en iyi, en önemli ve gerekli olan beslenme yöntemi, emzirmedir. Yani anne sütü yeni doğan bebeklerin tek beslenme şekli olmalıdır. Emzirmek sadece bebek için değil anne için de çok faydalıdır. Uzmanlara göre bebeklerin en az ilk 6 ay emzirilmesi gerekli ve önemlidir.
4 10
Yeni doğan bebeklerinin bir diğer beslenme kaynağı da mamadır. Bebeğini herhangi bir sebepten dolayı emziremeyen ya da emzirmeyen anneler, bebeklerini beslemek için mamayı da tercih edebilirler. Yeni doğan bir bebek ilk 2 haftasında günde 6 biberon mama tüketebilir. 3-4 haftalık olduğunda ise, 5 biberon mama tüketebilir. Bu beslenme biçimlerinin dışında bebeğe inek sütü kesinlikle verilmemelidir. İnek sütünün alerjik reaksiyonu olabilir.
5 10
Yeni doğan bebekler ilk 2-3 haftalarında beslendikten sonra altlarını pisletirler. Bu yüzden her beslenmeden sonra yeni doğan bebeğinizin altını değiştirmelisiniz. Aksi halde pişik olabilir. Bebeklerin altlarının temiz ve kuru olması önemlidir.
6 10
Yeni doğan bebeklerde çok dikkat edilmesi gereken bir nokta da göbek bağlarıdır. Özellikle bebeğinizin altını değiştirirken göbek kordonunun olduğu bölgeye çok dikkat etmelisini ve doktorun gösterdiği şekilde düzenli olarak bebeğinizin göbek kordonu çevresini temizlemelisiniz. Yeni doğan bebeklerin göbek kordonları en geç 3 haftaya kadar düşer.
7 10
Yeni doğan bebekler özellikle ilk 2 haftalık dönemde ısıya karşı çok hassastırlar. Bebekler çok daha kolay ve hemen üşüyebilirler. Bunu önlemek için de yeni doğan bebeğinizi bir kat daha fazla giydirmelisiniz. İlk 2 haftadan sonra da artık çok fazla kalın giydirmemeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin kıyafet seçimlerini yaparken de pamuklu olanlarını tercih etmelisiniz.
8 10
Yeni doğan bebekler tahmininizden çok daha fazla uyurlar. Ancak bu düzenli bir uyku değildir. Özellikle geceleri çok sık uyanırlar. Yeni doğan bebekler çok fazla uyuyup, çok sık da uyanırlar. Bu da anne ve babalar için çok yıpratıcı olur. Bebeğiniz uyurken de bazı almanız gereken önlemler vardır. Bunlar, bebeğin üstünün çok kalın örtülmemesi, bebeğin beşiğinin oyuncak vb. şeylerle çok doldurulmaması, beşiğin mümkün olduğunca boş ve sade olmasıdır.
9 10
Yeni doğan bebeğinizi ilk günlerde tam olarak yıkamanız gerekmez. Bunun yerine bir sünger yardımıyla ya da temiz bir bezle bebeğinizin temizliğini yapabilirsiniz. Pamuk topunu ılık suyla ıslatıp, bebeğinizin yüzünü, boynunu, göz çevresini de temizleyebilirsiniz.
10 10
Bir diğer yeni doğan bebek bakımında bebeğinizin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden bir tanesi de anne ve babasının sevgisidir. Bebeğinizi kucağınıza alıp, onunla ten teması kurmanız anne, baba ve bebek arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olacaktır.