Otizm dil, davranış, sosyal beceri gibi konularda oluşan sorunlarla ilgili nörolojik bir bozukluktur. Otizmin teşhis edilme yaşı genellikle 3’ tür. Ancak günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte otizm erken yaşta da teşhis edilebilmektedir.
Aslında teşhis edilmesi, anlaşılması en zor olan dönem yenidoğan bebeklik dönemidir çünkü yeni doğmuş bebeklerde otizm belirtilerini anlamak çok zordur.
Normalde otizm teşhisi konan çocuğun bebekliğinde hiçbir otizm belirtisi görülmez çünkü bebeklikte davranışlar çok incedir. Bu yüzden otizm davranışlarını normal davranışlardan ayırmak çok zordur. Yine de yenidoğan bebekte görülen ya da görülmeyen davranışlar otizm belirtisi olabilir. İşte o belirtiler;
Bebekler 3 aylık olana kadar birçok davranış gösterir ve öğrenirler. Örneğin, gülümseme, oyun oynama, oyun bittiğinde ağlama, odadan anne çıktığında ağlama gibi.
Bu saydığımız davranışlar normal, sağlıklı olan her bebekte görülür. Ancak bu davranışları bebeğinizde görmüyorsanız bu otizmin belirtisi olabilir.
3 ay geçtikten sonra bebekler hareketlenmeye başlar. 3 ayını doldurmuş bebeklerin yaptıkları bazı hareketler, başını kaldırma, yatarken göğsünü kaldırma, el açma kapama ve oyuncakları tutma, yakalama gibi.
Yine bu saydığımız hareketler bebeğinizde yoksa yine otizm akıllara gelebilir. Bunun için en doğru yönlendirmeyi ve cevabı bebeğinizin doktorundan alabilirsiniz.
Yine 3 ayını doldurmuş bebekler, seslere ve görselliklere karşı tepki gösterirler. Bunlardan birkaçı, yüzleri izleme, hareketleri takip etme, cisimleri izleme, sese doğru yönelme gibi davranışlardır.
Bu davranışları bebeğiniz sergilemiyorsa yine otizm belirtilerinden şüphelenebilirsiniz. Bunun için hemen doktora başvurmalısınız.
Otizmin en önemli ve belirgin belirtilerinden biri de bebeğiniz belli bir aya geldikten sonra gürültü çıkaran seslere dönüp bakmıyorsa, tepki vermiyorsa, oyuncakları eliyle kavramıyorsa, dikkatini bir şeye vermiyor, genelde hareketsiz bir şekilde duruyorsa otizmin en güçlü belirtilerini yaşıyorsunuz demektir.