Yurtdışından Araba Getirmek
Türkiye’nin 3'te 1'i Fiyata Araba
Suriyeli mültecilerin Türkiye’ ye sığınmasıyla başlayan süreçte bu konu ilk kez gündeme geldi. Önceden 6 ay olan geçici kullanım süresi değiştirildi ve 2 yıla çıkarıldı. Bununla birlikte fırsatı değerlendirmek isteyen vatandaşlar tarafından komşu ülkelerdeki araba fiyatları araştırılmaya başladı.
En yakın komşularımız olan Bulgaristan ve Gürcistan gibi ülkelerde araba fiyatlarını görünce insanımızın iştahı daha da kabardı çünkü Türkiye’deki fiyatının 3'te 1'ine aynı arabayı almak mümkündü. Yani bu yöntem ile vatandaşın alım gücü 3 katına çıkıyordu. Örneğin Vw Beetle marka 2012 model araç ülkemizde ortalama 70 bin TL’ ye satılırken, Gürcistan’ da 37 bin TL ye alabilmek mümkün. Bir başka örnek Mercedes Benz E180 2014 model bir araç Türkiye’ de 150-170 bin arasında değişirken, yine gürcistanda aynı ayardaki bir aracın fiyatı 65-75 bin TL’ ye denk geliyor.
Yurt Dışından Gelen Araba Pazarı Sektörü Oluşuyor
Bu durumun farkına varan ve böyle bir pazar doğacağını tahmin eden kişiler hemen bir sektör oluşturmaya başladı bile… Sizin adınıza aracı satın alıyorlar. Bunu için gerekli kefili o ülkeden ayarlıyorlar. Aracın sigortasını ve ruhsatını da ayarlayıp getiriyorlar ve 2 yıl boyunca biniyorsunuz.
Alım satım işlemleri için komisyonculara ödenen para ortalama bin dolar. Size ayrıca gümrük vergisi de çıkıyor. Bu rakam da ortalama bin-iki bin dolar civarında oluyor. Masraflar bundan ibaret sonraki iki yıl boyunca da herhangi bir vergi ödemiyorsunuz. Ruhsat çıkartılıyor ve pasaportunuza işleniyor. Trafik kontrollerinde sıkıntı çıkmıyor yani kısaca yasalar çerçevesinde geçici araca sahip olmuş oluyorsunuz.
2 Yıl Arabayı Kullandınız, Sonra Ne Yapacaksınız?
Eğer araçtan memnunsanız ve satmak istemiyorsanız yine aracı kişiler size gerekli işlemleri yaparak belli bir ücret karşılığında süreyi uzatmanızı sağlıyor. Tabi ilk alımdaki kadar kolay olmuyor. Bu kez arabanın satın alındığı ülkeye gitmeniz gerekiyor. Yine aracı kişiler ile görüşüp arabanın satışını gerçekleştiriyorsunuz. Bu kişiler arabayı sizden alıyorlar ve kendi üzerine yeni plaka çıkartıyorlar. Ardından yeni plakalı aracı tekrardan size satıyorlar. Bu şekilde aracın plakası değişmiş şekilde 2 yıllık daha binebilmeniz sağlanıyor. Tabi bunun için de tekrar gümrük vergisi ödemek durumundasınız.
Yurt Dışından Araba Getirmek İçin Yapılması Gereken Maddeler
- Öncelikle güvenebileceğiniz bir aracıya ihtiyacınız var.
- Sonra istediğiniz arabayı söylüyor ya da onların söylediklerinden kafanıza yatan varsa seçiyorsunuz.
- Alım-satım işlemleri için aracıya aracın bedelini, aracı komisyon ücretini ve gümrük vergisini ödüyorsunuz.
- Aracınızı alıyor ve 2 sene boyunca herhangi bir vergi ödemeden biniyorsunuz.
- 2 sene sonunda yenilemek için tekrar aracıya ulaşıp belli bir bedel karşılığında plakayı değiştirerek ve 2 sene daha arabayı kullanabiliyorsunuz.
Dolandırıcılara Karşı Ne Yapmalı?
Yurtdışından araba getirme yöntemi kısaca yukarıda anlattığımız gibi oluyor. Tabi bu yöntemin dolandırılmaya çok müsait olduğunu belirtelim. Karşıdaki kişiyi tanımanız ya da daha önceden tanıdığınız birisinin alışveriş yapmış olmasında yarar var.
Dolandırıcılar ise şimdiden bu sektörle ilgilenmeye başlamışlar. Kişilerin kendilerine güvenmesini sağlayıp paralarını alıyorlar ve ortada bırakabiliyorlar. Dolandırıcılık yöntemleri konusunda Türkiye, dünyada ilk sıralarda geldiği için eğer böyle bir düşünceniz varsa aracı kişileri iyi araştırmakta ve dolandırıcı olma ihtimalini göz ardı etmemekte fayda var.