Yüz Felci Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Dünyada her 1000 kişinin 2'sinde görülen bir hastalık olan Yüz Felci aniden beliren, yüzde güçsüzlük, seğirme ve hareketsizlik gibi sorunlara neden olan bir hastalıktır. Yüz Felci tedavisi nedir, yüz felci nasıl anlaşılır, yüz felci ilaçları nelerdir, yüz felci nedir, yüz felcinin dereceleri nelerdir, yüz felci neden olur, yüz felcine neden olan faktörler nelerdir, yüz felcinin belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yüz Felci Nedir?
Yüz felci, mimik kaslarını hareket ettiren beyin bölgesinin hasar alması sonucu ortaya çıkan ve yüzde güçsüzlük, seğirme ya da hareketsizliğe neden olan bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman geçici olan bu rahatsızlık nedeniyle konuşurken ya da gülerken ağız kayar, göz kapakları kapatılırken zorluk yaşanır. Tek taraflı ya da çift taraflı yaşanabilen yüz felci hemen her yaş grubunda görülebilir.
Yüz hareketlerini fasiyal sinir olarak adlandırılan yüz siniri aracılığıyla sağlanır. Yüz siniri, beyinden gelen hareket emirlerini yüze ileterek istediğimiz hareketi yapmamızı sağlar. Ancak bu ileti herhangi bir nedenden dolayı engellenirse yüz hareketleri kısmen veya tamamen kaybolur. Halk arasında yüz felci olarak adlandırılan bu durum tıp alanında “fasiyal paralizi” olarak adlandırılmaktadır.
Yüz Felci Neden Olur?
Yüz felci nedenleri arasında damar tıkanıklığı, kafa bölgesindeki travmalar, tümörler, yüze giden sinirlerin zedelenmesi, oksijen yetersizliği, kulak enfeksiyonu, cerrahi hatalar, beyin hücrelerinin basınç görmesi, inme, bell paralizisi, MS hastalığı ve aşırı soğuğa maruz kalma bulunur.
Bell parazisi en çok görülen yüz felci çeşididir. Tam olarak nedeni bilinmeyen bu felç tipinin sinir sıkışması ya da fasiyal sinirleri etkileyen enfeksiyonlar nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Beyinde görülen bir hasar, tümör ya da travma bulunmaz.
Yüz felci genellikle soğuk havaların etkisiyle kış aylarında da çok görülmektedir. Mimik kaybına neden olan yüz felci yüzde ağrı, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulak çınlaması, sese karşı hassasiyet ve konuşma zorluğu gibi sorunlara sebep olabilir.
Yüz Felci Dereceleri Nelerdir?
Yüz felcinin oluş nedeni ve geçiş sürecine göre farklı dereceleri bulunur. Bu dereceler 1, 2 ve 3. derece olarak ifade edilir. Birinci derece yüz felcinde yüz sinirleri uyuşur ve 8 hafta içinde düzelir. İkinci derece yük felci fasiyal sinir zedelenmesi sonucu ortaya çıkar ve birkaç ay sonra hasta iyileşir. Buna geçici yüz felci de denir. Üçüncü derecede ise fasiyal sinir aşırı zedelenmiştir. Çoğunlukla tam iyileşme göstermeyen bu yüz felci için cerrahi müdahale gerekebilir.
Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
Yüz felci belirtilerini sıralayalım; Yüzde ağrı, şiddetli kulak ağrısı ve çınlaması, konuşma zorluğu, baş ağrısı, salya üretiminde artış, ağzın sarkması, mimiksiz yüz ifadesi, gözyaşını kontrol edememe, göz kapaklarını kontrol etmekte güçlük yaşama, seğirme, ağzın yana kayması ve tat almada değişiklik yüz felci belirtileri arasında yer alır.
Yüz sinirinin hasar görmesi veya zedelenmesi sonucunda mimiklerde ve yüz hareketlerinde kayıplar meydana gelir. Gülme, yemek yemek, kaşları kaldırmak, öpücük atmak ve gözleri kapatıp açmak gibi hareketler yüz siniri sayesinde yapılmaktadır. Yüz sinirinin hasar görmesi durumunda ise kişi bu hareketleri yapmakta zorlanır.
Yüz Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yüz felci tedavisinde antiinflamatuvar ve antiviral ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, akupunktur gibi alternatif tedaviler ve cerrahi müdahaleler kullanılır. Genelde önce sorunun nedeni araştırılır ve buna göre bir tedavi planı çizilir. Çoğunlukla geçici olan yüz felcinin iyileşme sürecini kısaltmak için tedavilere başvurulur. Cerrahi yöntemler ise kalıcı sinir kayıplarını düzeltmek için kullanılır.
Yüz felcinin tedavisindeki en önemli nokta felce yol açan nedenlerdir. Yüz felcine neden olan etken belirlendikten sonra bu etkenler mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. Uzmanlar idiopatik yüz felcinde %80-90 oranında kesin iyileşme sağlandığını ifade etmektedir. Ancak felcin yeniden tekrarlamaması için tedavi sürecinde mutlaka fizik tedavi uygulanmalıdır.
Tedavinin temel amacı hasarı onarmak, işlev noksanlığını en aza indirmek ve siniri olabildiğince iyi hale getirmektir. Tedaviyi hızlandırmak adına yüz kaslarına masaj uygulanabilir. Ayrıca havalar soğuk ise yüz ve boyun kısmı mutlaka sıcak tutulmalı ve korunmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta gözlerin korunmasıdır. Rahatsızlık nedeniyle tamamen kapanmayan gözlere bandaj uygulaması yapılabilir. Bandaj uygulaması sayesinde göz, enfeksiyonlara ve travmalara karşı korunur. Bandaj uygulamasının yanı sıra suni gözyaşı ilaçları ve antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen herhangi bir iyileşme sağlanamadıysa EMG testi yapılmalı ve sinirin fonksiyonu ölçülmelidir. Bu tip durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Trigeminal Nevralji Nedir? | Nöropatik Ağrı Nedir? |
---|---|
Serebrovasküler Hastalık Nedir? |
Yüz felci geçiren kişi ne yapmalı?
Yüz felci geçiren kişi sorunun nedeninin öğrenmek için mutlaka doktora başvurmalıdır. Doktorlar bir dizi test ve muayeneden sonra sorunun nedeninin belirler ve buna göre tedavi planı oluşturur. Felç geçici ise iyileşme süreci hızlandırılmaya çalışılır. Kalıcı bir felç varsa cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Yüz felci ne kadar sürede iyileşir?
Yüz felcinin iyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı vakalarda felç günler sonra düzelirken bazı hastalarda iyileşme süreci aylar sonrasını bulabilir. Eğer sorun sinirlerin tamamen tahribatından kaynaklanıyorsa felç cerrahi müdahale olmadan düzelmeyebilir. Bunun için felcin nedeninin araştırılması önemlidir.
Yüz felcine sıcak su iyi gelir mi?
Yüz felci hastalarına lokal ısı uygulamaları yapılmaktadır. Bu uygulamalar sinirlerdeki donukluğa iyi gelebilir, kan akışını hızlandırabilir. Ayrıca hastalar sıcak uygulamasıyla kendini daha rahat hisseder. Termal tedavi, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinde lokal ısı kullanılmaktadır.
Yüz felci için acile gidilir mi?
Uzmanlar yüz felcinin yarattığı hasarın ve sinir kayıplarının kalıcı olmaması için felç geçiren insanların vakit kaybetmeden hastaneye başvurmalarını öneriyor. Hastalar yüz felci belirtileri yaşadıkları ilk andan itibaren ilk 24 saat içinde uzman bir hekime başvurmalı ya da acil servislere gitmelidir.
Yüz felci için hangi doktora gidilmeli?
Yüz felci, kulak burun boğaz alanına girer. Yüz felci belirtileri gördüğünüzde hastanelerin kulak burun boğaz bölümlerindeki uzman doktorlarla görüşebilirsiniz. Doktorlar gerekli muayene ve tetkiklerden sonra uygun görürse hastayı başka doktora yönlendirebilir ya da tedavi planı oluşturabilirler.
Kantaron yağı yüz felcine iyi gelir mi?
Yüz felci çoğunlukla sinirsel hasarlarla oluşabilen bir rahatsızlıktır ve bitkisel tedaviler bu konuda işe yaramaz. Kantaron yağı uygulaması gibi halk arasında bilinen yöntemlerin yüz felcine karşı hiç bir etkisi yoktur. Bunun yerine uzman doktorlara başvurulması ve bir an önce tedaviye başlanması gereklidir.