Fazla Kilolardan Kurtulmanızı Sağlayacak 10 Yöntem
Fazla Kilolardan Kurtulmanın Yolları
Aşırı kilolar birçok insanın ortak sorunları arasında yer almaktadır. Hastalıklar, beslenme sorunları, stres gibi etmenler kilo almanıza neden olabilir. Bazı insanlar vücudunun üst kısmında (göğüs, göbek, bel) yağlanmadan şikayetçiyken kimileri de bacak ve basen bölümündeki yağ kütlelerinin artmasından şikayetçi oluyor. Kilo alma sebeplerini ve aşırı kilolardan kurtulma önerilerini sizler için derledik.
1. Sağlıklı Beslenin
Uzmanlar vücudunun üst bölümünden kilo alan insanların aşırı yemek yediğini ileri sürüyor. Vücudunun üst kısmında yağlanma problemi yaşayanlar ancak sağlıklı beslenmeyle bu problemlerden kurtulabilir.
2. Stresten Uzak Durun
Problem yalnızca kişinin karın bölgesindeyse bu sorunun kaynağında sinir sistemindeki aksaklıklar yatıyor demektir. Stres, depresyon gibi psikolojik sorunlar sindirim sistemine zarar verdiğinden karın bölgesi her zaman şişkin bir görüntü sergileyebilir.
3. Beyaz Ekmek Tüketmeyin
Basen kısmında oluşan yağlanmaların temelinde aşırı beyaz ekmek tüketiminin yattığı belirtilmektedir. Basenlerinde aşırı yağlanma sorunu yaşayanlar beyaz ekmekten uzak durmalı ve ekmek ihtiyacını kepekli ürünlerle gidermelidir.
4. Spor Yapın
Eğer yağlanma mide çevresinde yaşanıyorsa bu problemin altında genetik etmenler yatabilir. Eğer bu sorun genel bir problemse üstesinden gelmek hayli zordur. Bu sorunu ancak sporla çözebilirsiniz.
5. Doktora Görünün
Kilo problemi uyluk kemiği ve bacak kısmında ortaya çıkmışsa bunun nedeni dolaşım sistemi sorunlarından kaynaklanmış olabilir. Bu problemin hallolması için kesinlikle bir uzmana başvurun.
6. Hareketsiz Kalmayın
Hareketsizlikle ilişkili olan kilo alımı oturarak çalışmak, hayli zaman hareketsiz kalmak gibi nedenlerden ortaya çıkar. Bu durumla başa çıkmak için kesinlikle sporu hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Ayrıca yürüyüşe de bol bol zaman ayırın.
7. Kalori Defteri Oluşturun
Gün içerisinde yediğiniz besinlerin kalorisini internete yazarak telefonunuzdaki not defterine veya istediğiniz bir yere not edin. Gün sonunda günlük almanız gereken kalori miktarının üzerine çıkıp çıkmadığınıza bakın. Eğer yazdığınız sayı yukarda ise günü kilo alarak geçirmişsiniz demektir. Sayı aşağıdaysa bu şekilde giderseniz kilo verebilirsiniz.
8. Bol Su İçin
Gün içerisinde bol bol su içmek hem daha az yemek yemenizi sağlayacak hem de metabolizmanızı hızlandıracaktır. Günlük almanız gereken su miktarını dengeleyerek ilerlerseniz kısa süre içerisinde kilo vereceksiniz. Yemekten önce 1 veya 2 bardak su içmeyi de ihmal etmeyin. Yemek öncesi içilen su karnınızı şişirecektir.
9. Sıcakta Fazla Durmayın
Yapılan bazı araştırmalara göre soğukta durmak daha fazla kalori yakmanıza neden oluyor. Bu yüzden kış aylarında kat kat giyinmek yerine hasta olmayacağınız kadar giyinmeye özen gösterin. Biraz üşümeniz kalori yakmanızı sağlayacağı için krizi fırsata çevirebilir, kısa sürede kilo verebilirsiniz. Özellikle bulunduğunuz ortamda ısıtıcıların önünde durmayın.
10. Uykunuzu Düzene Sokun
Fazla kilolarınızı vermek istiyorsanız bir diğer yapmanız gereken konu da düzenli uyumaktır. Her gün saat 12'de uyuyup sabah 8'de kalkmanız uykunuzu düzene sokacak, kilo vermenize yardımcı olacaktır. Araştırmalara göre az uyuyan bireyler gün boyu doyma hissi yaşayamamaktadır.
Fazla kilo vücutta ne yapar?
Fazla kilolu bireylerde atar damarlarda yağ birikmesi yaşanabilir. En sonunda yağ tabakası aniden yırtılır, kan pıhtılaşır, pıhtı beyin damarına gider, tıkanmaya neden olur. Oksijensiz kalan beyin bölgesinde inme denilen ağır ve kalıcı bir hasar oluşur.
Çok kilolu olanlara ne denir?
Çok kilolu olan bireylere obez denir. Obezite olan bireylerin bol kilo indeksi fazla çıkar. Kiloları boylarına göre fazladır. Bu bireylerin acilen kilo vermesi gerekir. Aksi taktirde ileride hastalıklarla karşı karşıya kalabilir.
Aşırı kilolu olduğumu nasıl anlarım?
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olan bireyler obezite hastası olarak nitelendirilir. Obezite kendi içerisinde ayrı seviyelere ayrılır. Eğer 30-34.99 kg/m2 içerisindeyseniz 1. derece obezite, 35-39.99 kg/m2 ikinci obezite 40 kg/m2 ve üzeri ise 3. derece obezitedir.
Obezite hangi hastalıklara yol açar?
Çok kilolu olan bireylerde çeşitli hastalıkların görülmesi büyük olasılıktır. Diyabet, kalp hastalıkları, nefes sorunları yaşayabilirsiniz. Bu yüzden boy kilo indeksine göre kilonuzu dengelemenizi öneririz.
Zayıflamak için ne yapmalı?
Zayıflamak için ilk olarak bol bol su içmelisiniz. Daha sonrasında uyku düzeninizi oturtmalı, şekeri azaltmalı, akşam hafif yemekler yemeli, tam tahıllı besinler tüketmeli, yeşil çay içmeli, yemeklerden önce çorba içmelisiniz.
Obez bir insan nasıl zayıflar?
Obez bir insanın zayıflaması için günlük alınması gereken kalori miktarınızı 500 kalori azaltın. Fiziksel aktiviteyi artırabilirsiniz. Gün içerisinde hareketsiz kalıyorsanız mutlaka egzersiz yapmalısınız.