Zehirli Guatr Nedir? Zehirli Guatr Belirtileri ve Tedavisi
Guatr, tiroid bezinin kanser dışı büyümesidir. Tiroid bezinin aşırı hormon salgılaması ise zehirli guatr olarak adlandırılmaktadır. Zehirli guatr aynı zamanda hipertiroidi hastalığı olarak da bilinmektedir. Tiroid hormonunun fazla üretilmesi vücut için zararlı etkilere neden olur. Bu içeriğimizde zehirli guatrın ne olduğundan, nedenlerinden, belirtilerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.
İşte zehirli guatr hakkında bilinmesi gerekenler...
Zehirli Guatr Nedir?
Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen graves hastalığı, en yaygın karşılaşılan tiroid bezi hastalıklarından birisidir. Vücudun kendine karşı savunma geliştirmesi olarak tanımlanan hastalık bir hipertiroidi türüdür.
Her yaştan bireyde görülebilen bu hastalık, 25 ile 40 yaş arasındaki kişilerde daha sık karşılaşılmaktadır. Otoimmün bir hastalık olması nedeniyle bazı kişilerde farklı hastalık türleri ile birlikte meydana gelebilir. Bu da tedavi sürecini zorlaştıran etkenlerden birisidir.
Zehirli Guatr Nedenleri Nelerdir?
Çeşitli unsurların zehirli guatr oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir. Zehirli guatr nedenleri genetik yatkınlık, stres, yaşanan travmalar ve aşırı tuz tüketimidir. Bu belirtileri kendinizde gördüğünüz takdirde zehirli guatrdan şüphelenebilirsiniz.
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler zehirli guatrın oluşumun sebepleridir. Hayatınızdan bu sebepleri çıkarttığınız takdirde zehirli guatr rahatsızlığından kurtulabilirsiniz. Ayrıca beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişikliklerin de guatrın oluşmasını önleyeceğini söyleyelim.
Zehirli Guatr Belirtileri Nelerdir?
Zehirli guatr belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle herkeste aynı belirtiler görülecek diye bir şey yoktur. Kimilerinde bazı belirtiler ağırlıktayken kimilerinde birkaç belirti birlikte görülebilir.
Zehirli guatr belirtileri genel olarak ellerde titreme, vücutta dökülme, çarpıntı, aşırı terleme, ani kilo kaybı, çabuk yorulma, boğazda dolgunluk hissi, saç dökülmesi, kaşıntı, panik atak, aşırı sinirlilik, adet düzensizliği, bulantı, ishal ve bulantıdır. Bu belirtileri kendinizde gördüğünüz andan itibaren zehirli guatrdan şüphelenmelisiniz.
Zehirli Guatr Tedavisi Nasıldır?
Zehirli guatr tedavisinde 3 tip tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu 3 yöntem ameliyat, anti-tiroid ilaçlar ve radyoaktif iyot (RAI) kapsül gibi tedavileri içerir. Ancak uzmanlar zehirli guatr başta olmak üzere tüm guatr türlerinin tedavisinde ameliyatın artık tercih edilmediğini belirtmektedir.
Zehirli guatr tedavisinde kullanılan ilaçların geçici olarak hormonları düşürdüğü ifade edilmektedir. Ayrıca bu ilaçlar karaciğer fonksiyonlarını bozabildiği gibi beyaz kan hücrelerine ve diğer kan hücrelerine de zarar verebilir. Bu nedenle ilaçların uzun süre kullanılması durumunda tiroid bezesinde nodül oluşabilir.
RAI kapsül tedavisinde ise yüksek hormonların normalin altına düşülmesi amaçlanır. Bu sayede zehirli guatrın tekrarlaması önlenmiş olur. Uygulanan tedaviden 2 ay sonra guatrda küçülme gözlemlenir.
Zehirli guatr nelere yol açar?
Zehirli guatr başlangıç döneminde çok fazla bir probleme neden olmaz. Ancak ilerlediği takdirde sıcağa karşı hassasiyet, çarpıntı, terleme, kilo kaybı, saç dökülmesi, adet düzensizliği, cinsel istek kaybı, ishal, el ve ayaklarda titremeye yol açar.
Guatr zehirlenmesi nasıl olur?
Bağışıklık sisteminin tiroid bezlerine saldırması sonucu guatr zehirlenmesi oluşmaktadır. Tiroid hormonu seviyelerinin artmasına neden olan bu durum vücudun metabolik hızını arttırır. Bu da kişinin tüm vücudunu olumsuz yönde etkiler.
Zehirli guatr hastalığı belirtileri nelerdir?
Anksiyete, huzursuzluk, sıcağa karşı hassasiyet, ılık havalarda dahi terleme, nemli cilt, kilo kaybı, tiroit bezinin büyümesi, adet düzeninde değişiklik, cinsel istekte azalma ve erektil disfonksiyon zehirli guatrın belirtileri arasındadır.
Zehirli guatr tedavisi nasıl yapılır?
Zehirli guatrda antitiroid ilaçlar ile medikal tedavi, radyoaktif iyot 13 ile ablasyon tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Doktorunuz sizin özelliklerinize ve durumunuza bakarak bu tedavi yöntemlerinden birisini ya da birkaçını önerebilmektedir.
Zehirli guatr kansere yol açar mı?
Zehirli guatr ürettiği hormona bağlı olarak vücudun çalışma hızını düşürebilir ya da yükseltebilir. Bu durum tiroid nodülleri ile kontrol altına alınabilse de her zaman bir risk vardır. Zehirli guatr %3 ile %5 arasında kansere dönüşme riskine sahiptir.
Zehirli guatr hastaları nelere dikkat etmeli?
Zehirli guatr hastalığına sahip olan kişiler iyot içeriği yüksek olan besinlerin tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Mümkün mertebe iyotu az tüketmenizi öneriyoruz. İyotlu tuz, soya sütü, soya proteini, soya fasulyesi, yumurta sarısı ve süt ürünlerinin tüketiminde bu kişilerin dikkatli olması gerekiyor.