2 Anne 1 Baba: Üç kişi Bebekleri

2 anne 1 baba ve bunların DNA'larının buluştuğu bir çocuk dünyaya gelecek. Tıp dünyası neden böyle bir buluş ortaya koymuştur. Çok konuşulacak, üç kişinin bir bebek yapmasının amaçları nelerdir?
2 Anne 1 Baba: Üç kişi Bebekleri

İngiltere’de yapılan araştırmalarda 2 kadın, 1 erkek DNA’sı ile bir bebek oluşumunun sağlıklı olacağı bilgiler doğrultusundan harekete geçti. Artık hukuken de bir engel olmadan 3 kişili bebekler olabilecek. Yani bir bebeğin 2 annesi ve bir babası olabilecek. İngiltere’de 3 kişili çocuğun nedenli sağlıklı olacağı hakkında eğitimler verilmeye başlandı bile. 2016 yılında tamamen hayata geçecek.

2 kadınlı 1 Erkekli Çocuk Nasıl Olacak

İki kadının yumurtalıkları ve bir erkeğin spermleri kullanılacak. Tüp bebek yönteminin geliştirilmiş yöntemlerinden yola çıkarak anne adayları ve babadan alınan DNA'lar birleştirilecek. Yani Üç kişinin DNA’sı bir bebekte birleşecek. Böylelikle üç kişili çocuklar oluşacaktır.

hamile kadın

Bu Yöntemin Kullanılmasındaki Amaç

Bu yöntemin kullanılmasındaki asıl amaç; her 6.500 bebekten birinin ciddi mitokondriyal hastalıklar doğmasıdır. Mitokondriyal hastalıklardan doğan enerji kaybı veya eksikliği nedeniyle vücut fonksiyonlarını yerine getirilemiyor.

Mitokondriyal Hastalığı Nelere Yol Açar

Bu bebekte kas güçsüzlüklerine,

kalp yetmezliğine,

ve hatta ölüme bile yol açabiliyor.

Hastalık hücrelerdeki hareketi ileten kısımların zarar görmesi sonucu ortaya çıkıyor. Neden iki kadın da bir erkek çünkü Mitokondri hastalığı yalnızca anneden geçiyor. İki kadının DNA’sını birleştirilerek daha güçlü ve hastalıktan yoksun bebekler oluşumu amaçlanıyor.

bebek

Uzmanların Görüşü

İnsan Üreme ve Embriyoloji Kurumunun (HFEA) düzenlediği panelde, bu oluşumun ya da üremenin nasıl olacağı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Buna göre gelişmiş bir tüp yöntemi kullanılacak ve bir erkekte bir mitokondri taşıyan kadından ve sağlıklı diğer kadından alınan örneklerle ilerlenmesi planlıyor. Panelde konuşan uzmanlar, şuana kadar yapılan uygulamaların oldukça güvenli olduğunu bundan sonra ne ile karşılaşılacağı bilinmediği için temkinli davrandıklarını dile getirdiler. Uzmanların görüşü; Kesin olarak güvenilirliği yok, zaman içinde kesin sonuçlara ulaşılabileceği yönünde.

Etik Açısından Uygun Mudur?

Etik yani ahlaki açıdan uygun mudur? Bilim insanları bu oluşumun daha sağlıklı olabileceği için her hangi bir ahlaki boyutta kötü olabileceğini düşünmüyorlar. Çünkü asıl amaç sağlık ya da yeni buluşlar keşfetmek. Bu bebekler adı “Özel Tasarım Bebeği” Olarak konulmuş bile. Evet, tasarlamak yani deneme ve yanılma yolu uygulanarak, sağlıklı bir çocuğun nasıl üretilebileceği üzerinde yeni buluşlar keşfediliyor.

Başta İngiliz Hükümeti olmak üzere bakanlıklar, bu yeni buluşun oldukça yararlı olduğunu öne sürüyorlar. Önümüzdeki yıllarda uygulanmaya başlayacak bu çalışmalar önümüzdeki 10 yıl içinde tasarım bebekleri yani çocukları ile karşılaşabileceksiniz.

Malum biz insanlar, sebzelerin DNA’ları ile oynayarak sebzelerin yapısını bozduk. Şimdi de insanların DNA’larıyla oynuyoruz. Sağlıklı olmak sadece bedenen değildir, acaba doğan çocukların psikolojileri ne yönde olacak tabi bu düşünülmüyor.  

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.