20’lik Diş Ağrısı ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Yirmilik Diş Ağrısı Nedenleri
20 yaş dişleri her zaman zararlı değildir. İllaki çıkan her 20 yaş dişine zarar verici olarak görmek doğru değildir. Doğru pozisyonlarda diğer dişlere zarar vermemesi halinde bu dişlerin yerinde kalması gerekiyor. Çene kemiği ile kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin ileride yol açacağı sıkıntıları göz önünde bulundurarak dişin röntgen sonrası çekimine karar verilir.
1. Çürük
20 yaş dişinin pozisyonundan dolayı yanında bulunan dişlerde çürümeye neden olabiliyor.
2. Diş eti Enfeksiyonu
20 yaş dişinin tam çıkmaması durumunda yemek artıklarının ve bakterilerin 20 yaş dişinin çevresindeki dişetinin altına girerek enfeksiyona neden oluyor. Bunun sonucunda; Ağız kokusu, ağrı, yüzde şişme, dişeti hastalıklarına neden oluyor.
3. Basınç Ağrısı
20 yaş dişinin komşu dişlere basınç yapması bunun sonucu dişlerde aşınma meydana gelebilir. 20 yaş dişleri diş yapısını bozabiliyor. Çenede yer bulamayan 20 yaş dişi, kendine yer bulmak için diğer dişleri sıkıştırır. Bunun sonucu öndeki dişlerde çarpıklaşma oluşabiliyor.
4. Kist Oluşumu
Gömük ya da yarı gömük dişler tehlikeli olabiliyor. 20 yaş dişlerinin yumuşak dokularda kist oluşabilir. Bu kist ve dişin alınması, ileride oluşabilecek kemik ve komşu diş hasarını önlemek açısında büyük önem taşır.
20 yaş dişin konumu, şekli ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak yöntemin zorluk derecesi değişebiliyor. Çekimden sonra hafif bir şişkinlik, ağrı kanama olabiliyor. Önceden önlemlerinizi alın 20 yaş dişlerinizde sorunlar mevcutsa hemen bir diş doktoruna baş vurunuz. Çok geçmeden sağlığınıza zarar verebilecek bu hastalıkların önüne geçiniz.
20'lik Diş Ağrısından Kurtulma Yolları
Dönem dönem bütün insanlar diş ağrısı problemiyle karşılaşır. Kişiler dayanılmaz rahatsızlıklar veren diş ağrıları yüzünden diş hekimlerine başvurur. Ancak bazen diş ağrılarınız diş hekimine müracaat etmenizi gerektirecek boyutlarda olmaz. Her diş ağrısında doktora gitmemek için kendi başınıza uygulayabileceğiniz diş ağrısından kurtulma yollarını sizlerle paylaşıyoruz.
İşte, evinizde 20lik diş ağrısını geçirmenin yöntemleri;
1. Tuzlu Su İle Gargara Yapmak
Tuz çok kuvvetli bir antiseptik olduğundan özellikle iltihaplı ağrıların şiddetini azaltmaktadır. Ilık su ile doldurulmuş bir bardağa yarım tatlı kaşığı kadar tuz konarak karıştırıp, ağız içinde gargara yapıldığında, ağrının şiddetinin hafiflediği görülmektedir.
2. Buz Uygulaması Yapmak
Ağrıyan dişin bulunduğu bölgede genellikle apseden dolayı şişme oluşmakta ve bu da ağrıyı daha fazla arttırmaktadır. Beze sarılmış buz parçaları ile bu bölgeye baskı uygulamak ise şişliği indirdiği gibi ağrının şiddetini de azaltmaktadır. Buz hakkında daha detaylı bilgi için "Buzun İnanılmaz Faydaları" içeriğini ziyaret edebilirsiniz.
3. Karanfil veya Karanfil Yağı Uygulaması
Karanfilin doğal bir uyuşturucu etkisi bulunmaktadır. Bütün bir karanfil ağrıyan dişin üstüne veya yanına konduğunda, kısa sürede ağrının azaldığı hissedilmektedir. Karanfil yağı ise karanfilden daha keskin ve daha şiddetli bir uyuşturucudur. Ağrıyan dişe bir damla damlatıldığında hızla ağrının şiddeti azalmaktadır.
4. Limon Suyu Uygulaması
Limon suyunun faydaları arasında damarları büzücü ve antiseptik özelliğinden, diş ağrılarının hafifletilmesinde de önemli bir etkisi olmaktadır. Limon suyu ağrıyan dişin olduğu bölgeye uygulanarak veya tuz ilave edilerek ağızda gargara yapılarak kullanılabilmektedir.
5. Soğan Suyu Uygulamak
Soğanın suyu doğal bir antibiyotiktir ve içeriğinde iltihaba iyi gelen birçok madde barındırmaktadır. Kalın bir soğan diliminin sıkılmasından elde edilen su ağrıyan bölgeye uygulanarak ağrının şiddeti azaltılabilir.
6. Oksijenli Su Uygulaması
Oksijenli su iyi bir iltihap temizleyicidir. Oksijenli su direkt olarak ağrının bulunduğu bölgeye uygulandığı gibi ayrıca su ile karıştırılıp gargara yapmak yolu ile de kullanılabilmektedir.
7. Siyah Çay
Çayın faydalı değişik özelliklerinin yanı sıra iltihap sökme ve ağrı giderme özellikleri de bulunmaktadır. Demlenen siyah çay pamuk yardımı ile ağrıyan dişe uygulanır ve daha etkili olması için de ayrıca içilebilir.
8. Diş Fırçalama
Ağrıyan dişin olduğu bölgenin özellikle tuz veya tuzlu suya batırılarak diş fırçası ile fırçalanması bölgedeki iltihabın temizlenmesine (iltihaba neden olan malzemelerin de) hem de ağrının şiddetinin azalmasında oldukça etkili olmaktadır.
9. Sarımsak Suyu Uygulaması
En güçlü doğal antibiyotik olarak kabul edilen sarımsağın suyu daha da etkilidir. İki üç diş sarımsağın ezilerek çıkarılan suyu ağrıyan bölgeye uygulandığında rahatlama kısa sürede hissedilmektedir.
10. Maydanoz
Doğal ödem ve iltihap sökücü olduğu bilinen maydanoz, sapları ile çiğnenerek ağrının şiddeti azaltılabilmektedir.
Diş Ağrısını Geçiren Bitkisel Ürünler | Diş Ağrısına İyi Gelen İlaçlar, Bitkiler ve Yağlar |
---|---|
Diş Ağrısına İyi Gelen En Etkili Yöntemler | Diş Ağrısını Doktora Gitmeden Geçirmenin Yolları |
20'lik diş çekildiği zaman ne yapılmalı?
Yara yerini kesinlikle kurcalamayın. 24 saat boyunca çekilen tarafta çiğneme yapmayın. Kanamayı artırıp iyileşme sürecini uzattığı için 24 saat sigara içilmemeli. Kan pıhtısının yerinden oynamaması için tükürülmemeli. Steril gazlı bezle tampon yapın.
20lik dişim ağrıyor ne yapmalıyım?
20lik dişiniz ağrıyorsa ilk olarak ağrıyan bölgeye buz kompresi yapın. Daha sonrasında sıcak suyu ağzınızda çalkalayın. Sarımsak ezip ağrıyan dişin üzerine sürün. Salatalık ile tuzu ovun ve dişin üzerine koyun. Su ile seyreltilen oksijenli su ile gargara yapın.
20 yaş diş ağrısı ne kadar sürer?
20'lik diş ağrısı en az 48 saat sürmektedir. Diş deri üzerine çıkamaz, içeride yamuk şekilde büyürse bu durumda ağrı katlanır ve cerrahi operasyon uygulanması gerekir. Bu operasyon ile birlikte 20'lik diş ağrısı 10 güne kadar uzar.
20lik diş ağrısı nerelere vurur?
Yirmilik diş çıkmaya çalıştığı zaman üst çenede, şakaklarda, kulak bölgesinde, alt çenede, boyunda ağrı hissedilir. Lenf bezlerinde şişliğin ve hassasiyetin oluşmasına da neden olabilmektedir.
20lik dişin ağrıdığı nasıl anlaşılır?
20'lik dişin belirtileri arasında diş etlerinde ağrı, dişlerde hassaslık, görülen ağrıların şiddetlenmesi, diş etlerinde hassasiyetler, yemek yemede zorlaşma, kulak ve çene bölgesinde şiddetli ağrı hissetme 20'lik dişin çıktığının belirtileridir.
20 lik diş neden gece ağrır?
Şiddetli ağrının gece oluşmasının sebebi hormonal farklılıklardır. Gece saatlerinde damarlarımız genişler, kök ucundaki iltihap dişte dolaşım bozukluğu oluşturur bu nedenle de basınç ortaya çıkar. Basınç, diş içerisindeki sinirlere ağrı yapar.
20 yaş dişleri çekilmezse ne olur?
20 yaş dişleri çekilmediği taktirde ağrılar katlanarak devam edecektir. Antibiyotikle sürekli olarak dişlerin ağrısı bastırılırsa daha sonrasında kist oluşumuna sebebiyet verir. Bu oluşum giderek çene kemiğini zayıflatır.