Ağırlık Çalışmak Uykuya İyi Gelir Mi?

Ağırlık çalışmak sadece fiziksel gelişim mi sağlar? Vücut geliştirme için uyku neden önemli? Spor yapanların uyku kalitesi artar mı? İşte cevaplar.
Ağırlık Çalışmak Uykuya İyi Gelir Mi?

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Spor yapanların dikkat etmesi gereken konulardan birisi uykudur. Beslenme ve uyku vücudun kendini toparlayabilmesi için çok önemlidir. Zorlanan kasların tamiri genelde uyku esnasında yapılır. Aynı şekilde büyüme hormonu gibi sporcular için hayati önem arz eden hormonların salgısı gece uykusunda gerçekleşir. Tüm bunlar düşünülünce uyku düzenine sahip olmak ve kaliteli gece uykusu almak şarttır.

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Uyku, son yapılan araştırmalara göre 5 aşamadan oluşur. İlk iki aşama hafif uyku olarak adlandırılırken üçüncü aşamadan itibaren derin uykuya geçiş başlar. Top atsalar duymama denilen aşama ise beşinci aşamadır.

Antrenmanlarda yırtılan kasların onarılması için gerekli olan uyku üçüncü ve daha ileri derecedeki uykulardır. Vücut derin uyku esnasında tam kapasite onarıma geçer. Talep edilen kas gücünü yakalamanın formülü derin uyumaktır.

Ağırlık çalışan kimseler, yoğun fiziksel aktivite içinde oldukları için kaslarını yormayı başarırlar. Vücut kasları beslemek için daha fazla dolaşım yapar. Metabolizma hızı gün boyu yüksek olur. Bu şekilde hem yüksek kalori harcanır hem de gece için gerekli yorgunluk sağlanmış olur. Yorulan vücudun uykuya geçmesi ve derin uyku yaşaması kolaylaşır. 

Ağırlık Çalışmak Uyku Getirir mi?

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Ağırlık çalışmanın stres ve kafadaki diğer düşünceleri uzaklaştırdığından bahsetmiştik. Gün içinde yaşanan olayların ve üstü kapatılan ya da geçiştirilen konuların birden akla gelmesi durumu genelde gece yatağa yatıldığı zaman yaşanır. Endişeli ve düşünceli ruh hali uykuyu kaçıran başlıca etmenlerdendir.

Bu durumu yaşamamak için yapılması gereken kafayı dağıtmaktır. İşte bu noktada en etkili yol ağırlık çalışmasıdır. Ağırlık çalışması yapılarak stres ile başa çıkılabilir. Limitlerinizi zorlamak hem keyiflendirir hem de kafanızı dağıtarak gece yatağa girdiğinizde hemen uykuya dalmanıza yardımcı olur. Derin uyku tetiklenir ve uyku kalitesi yükseltilir.

Ağırlık Çalışanlar Daha İyi mi Uyur?

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Ağırlık çalışmanın, kaliteli uyku için dolaylı yönden de faydası bulunur. Bu sporla uğraşan kişiler beslenmelerine ve öğünlerine dikkat ederler. Sağlıklı beslenmek uyku kalitesini birinci derecede etkiler.

Diğer taraftan kas gelişimi için tüketilmesi gereken besinler arasında süt ve süt ürünleri bulunur. Bu ürünler içerdiği laktoz sayesinde uyku getirici etki yaparlar. Aynı şekilde protein tozları peynir altı suyundan imal edildiği için belli miktarda laktoz barındırır. Kullanan kişilerde derin uyku uyumaya yardımcı olur.

Kaliteli Uykuyu Engelleyen Faktörler Nelerdir?

Derin uyku uyumak günümüzde çoğu kişi için zordur. Kısa tutulan gece uykuları yetmeyebilir. Ayrıca uykuya dalmak ve derin uykuya geçmek kolay değildir. Bunun başlıca bazı sebepleri vardır. Peki uykuyu engelleyen sebepler nelerdir? İşte uykuya dalmanızı geciktiren faktörler;

1. Bedenin Yorulmaması

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Zihin yorgunluğu yaşayan çağımız insanı bedenini fazla kullanmadığı için kaliteli uyku uyuyamaz. Spor bu noktada devreye girer. Kasları çalıştırmak ve bedenin yorulmasını sağlamak kaliteli uyku için gerekli olan ilk şarttır. Kaliteli uykunun ikinci şartı da uykuya engel olan şeylerden uzak durmaktır.

2. Karanlık Ortam Yaratılmaması

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Önceki çağlarda elektrik ve büyük şehirler bu kadar yokken geceleri ortalık daha karanlık olmaktaydı. Şimdi ise perdeleri kapatıp yattığınızda dahi en karanlık ortam fazlasıyla aydınlık oluyor.

Metabolizma doğa kurallarına uyumlu olduğu için en kaliteli uyku karanlık ortamlarda gerçekleşir. Yapılan araştırmalarda yoğun karanlık ortam ile hafif aydınlatılmış ortamda uyuyan kişilerin uyku kalitesi ölçümü yapılmış ve karanlıkta uyuyanların uykuya dalma, derin uykuya geçiş ve kaliteli uyku süresinin önde olduğu gözlemlenmiştir.

3. Kafein Alımı

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Bir diğer konu ise kafein alımı ile alakalıdır. Kafein alımı uyku kalitesini bozar. Kafein vücutta uykusuzluk yaratan bir maddedir. Bu yüzden sabahları uykunun açılması için tercih edilir. Etkisi uzun süreli olmamakla birlikte tüketim miktarına bağlı olarak değişmektedir.

Sabahtan tüketilen kafein akşama kadar vücuttan atılır lakin öğleden sonra ve akşam tüketilen kafein gece uykuya dalmanızı güçleştirecektir. Miktar yüksek tutuluyorsa eğer derin uykuyu bozan en önemli faktörler arasındaki yerini alacaktır.

4. Teknolojik Aletler

Ağırlık Çalışmak ve Uyku

Uyku kalitesini düşüren başka bir durum ise teknolojik aletlerdir. Cep telefonları ve tabletler elimizden hiç eksik olmamakla birlikte geceleri bizimle yatağımıza kadar girmektedir. Yatağa girildiği zaman telefona bakmak uykuyu dağıtan sebeplerden biridir.

Normalde uykusu olmadığı halde gözlerini kapatıp bekleyen kişi bir süre sonra uykuya dalacaktır. Elinde telefon olan kişi için bu süre uzayacaktır. Dikkat çeken konular oldukça ya da komik, eğlenceli şeyler görüldükçe uykuya dalmak güçleşecektir. Yatakta telefon ve teknolojik alet kullanımından uzak durulmalıdır.


Kas gelişimi için kaç saat uyku uyunmalıdır?

Vücudun kas dokularını onarabilmesi için uykuya ihtiyacı vardır. Spor ile uğraşan kişilerin ideal uyku süresi 8 saat olmalıdır. Bu süreyi her akşam düzenli olarak uyumanız da şarttır. Bir gece 10 saat diğer gece 6 saat uyumanız size hiçbir şey katmayacaktır.

Spor yapan insanlar neden daha mutludur?

Spor yapan insanlar neden daha mutludur? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Spor yapmak sadece bedeni değil zihin ve ruh sağlığınızı da geliştirir. Spor yapan kişilerin vücudunda endorfin hormonu salgısı artar. Mutluluk hormonu denilen bu hormon sayesinde kişinin hayata bakışı değişir. Olumlu ve yapıcı olmaya çalışır. Yaşadığı şeylerden keyif alır.

Ağırlık çalışmak stresi giderir mi?

Ağırlık kaldırmak stres olgusunu diğer sporlara göre daha çabuk giderir. Günün içinde biriken stresi ağırlıklara yüklemek ve bedeni zorlamak yoga etkisi yapar. Ter ile birlikte stresinizi ve sıkıntılarınızı salonda bırakır ve sakin şekilde oradan ayrılırsınız. Hem kaslarınızı çalıştırarak sağlığınızı ve fiziksel görüntünüzü iyileştirir hem de dertlerinizi orada bırakarak psikolojinizi geliştirebilirsiniz.

Düzenli egzersiz beyine iyi gelir mi?

Motivasyon beynin kendisine karşı koyması gibidir. Karşısına çıkan engellere karşı spor yapmayan kişiler bunu gözünde büyüterek pes etmeyi tercih edecektir çünkü zihinsel süreçler için de olsa engelleri ortadan kaldırıp sonuca ulaşmak efor ve dayanıklılık gerektirir.

İşte bu zihinsel becerileri sağlamanın yolu vücudunuzun sağlıklı ve dayanıklı olmasından geçer. Atalarımız, bahsettiğimiz bu durumu kısaca ʺSağlam kafa sağlam vücutta bulunur.ʺ atasözü ile en yalın ve en doğru şekilde ifade etmişlerdir.

Spor yapmak beyni geliştirir mi?

Spor yapan kişilerin bedenindeki kaslar geliştiği gibi beyinleri de gelişir. Ağırlık antrenmanları odaklanma gerektirir. Eğer ağır kilogramlara girecekseniz öncelikle o ağırlığı beyniniz ile kaldırabileceğinize inanmanız gerekir.

Bu motivasyonu arttıracaktır ve halk arasındaki tabirle kişiyi gaza getirecektir. Böylece kas gelişimi için daha iyi sonuçlar elde edeceği gibi kişinin günlük yaşamında karşılaştığı durumlara iyi odaklanmasına ve dikkatinin dağılmadan olayları sonuca ulaştırabilmesine yardımcı olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.