Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kişinin güvenli alanından çıkamamasına sebebiyet veren agorafobinin belirtilerini, nedenlerini, ilaçlarını ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bazı alanlara girmekten korkmaya neden olan agorafobi, hayatımızı olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan birisidir. Bu yüzden de bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde agorafobi ne demek, neden olur, belirtileri ve ilaçları nelerdir, nasıl yenilir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte agorafobi hakkında bilinmesi gerekenler...

Agorafobi Nedir?

Agorafobi

En sık görülen fobiler arasında olan agorafobi kelime anlamıyla alan korkusudur. Agorafobi vakalarında, yalnız başına kalamamak, yalnız sokağa çıkamamak ve kalabalık yerlere gidememek durumları görülmektedir.

Kişiler yalnız kaldıklarında karşılaşacakları olaylarla baş edemeyeceklerini düşünürler. Bu nedenle bu ortamlardan uzaklaşmaya çalışırlar. Kaçmanın zor olduğu anlarda ise korku ve endişe duygularını aşırı derecede yaşarlar.

Agorofobi hastaları bir daha çıkamayacağını düşündüğü için bazı yerlere gitmekten korkmaktadır. Bunlar marketler, tiyatrolar, sinemalar, spor salonları, alışveriş merkezleri, tüneller, asansörler, uçaklar, otobüsler, basık odalar ve tek başına kalabilecekleri ortamlardır.

Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

Agorafobi

Agorofobi hastaları alan korkusu yaşadıkları zaman bazı duygusal ve fiziksel değişiklikler yaşarlar. Bunlar kalp çarpıntısı, hızlı soluk alıp verme, göğüste ağrı, nefes darlığı, terleme, titreme, baş dönmesi, korku, mide bulantısı, ölecekmiş ve bayılacakmış hissi, endişe, karıncalanma ve uyuşmadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri bir yere gittiğinizde kendinizde görüyorsanız sizde de agorafobi vardır. Bu durumda bir an önce yanınızdaki kişiye durumu haber vermeli ve kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yere gitmelisiniz. Daha sonra ise mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Agorafobi Neden Oluşur?

Agorafobi

Agorafobi 3 farklı nedenden dolayı oluşmaktadır. Bunlar biyolojik faktörler, genetik faktörler ve psikososyal faktörlerdir. Biyolojik faktörler, sinir sistemindeki bağlantılarda meydana gelen sorunlardan dolayı oluşmaktadır.

Genetik faktörler ise ailesinde agorafobi bulunan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu belirtmektedir. Psikososyal faktörler de çocukluk döneminde yaşanan bazı olaylardır. Bu sebeple çocukluk döneminde ebeveyn kaybı yaşayan bir bireyin erişkinlikte agorafobi rahatsızlığını yaşaması muhtemel bir durumdur.

Agorafobi Tedavisi

Agorafobi

Rahatsızlığı olan kişi uzman bir psikoloğa başvurmalıdır. Uzman kişi, vakanın durumuna, derecesine ve rahatsızlığın çıkış nedenine göre tedavi yöntemini belirlemelidir. Tedavi süreci belirlendikten sonra hasta ve doktor iş birliği içinde olmalıdır.

Bu hastalığın iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar psikoterapi ve ilaç tedavidir. Doktorun düzenlediği tedavi süreci aksatılmamalıdır. Vakaların çoğunda tedavi kesin olarak işe yaramaktayken, çok az bir kısmında ise olumlu yanıt alınmamaktadır. Bu durum tedavi süresini arttırarak daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini bize hatırlatmaktadır.

Agorafobi

Düzenlenen tedavi sürecinde panik atak durumu azaltılmaya çalışılmaktadır. Doktor ve hasta bu durumu iş birliği içinde ve düzenli şekilde devam ettirir ise panik atağın azaltılmasında olumlu sonuç alınır. İlaç tedavisinde antidepresan ve anksiyete ilaçları kullanılmaktadır.

Agorofobi tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem ise bilişsel davranışçı terapidir. Bu yöntemde vakalar hastalığı hakkında bilinçlendirilir. Kişiye kaygı veren ve endişe duymasına neden olan durumların mantıklı karşılıklarla yer değiştirmesi sağlanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerEntomofobi Belirtileri ve Tedavisi
Nomofobi Nedenleri ve TedavisiAraknofobi Nedir?
Klostrofobi Nedir?Tokofobi Belirtileri ve Tedavisi
Akluofobi Nedenleri ve BelirtileriAkrofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aviofobi Nedir?Hidrofobi Belirtileri ve Tedavisi
Özgül Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerSosyal Fobi Nedir?

Agorafobi ne demektir?

Agorafobi alan korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu korku yüzünden insanlar bir alana sıkışmış, utanılacak bir duruma düşmüş ve kaçamayacakmış gibi hislere kapılarılar. Bir tür anksiyete bozukluğu olan agorafobi çoğu zaman kişinin panikleyip normalde yapması gereken şeyleri yapamamasına neden olmaktadır.

Agorafobi geçer mi?

Agorafobi bir uzman eşliğinde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak kendi kendine geçebilecek türden bir rahatsızlık değildir. Tedavi edilmediği takdirde ise bu rahatsızlık ilerler ve hayatımızda kalıcı etkiler bırakır.

Agorafobi nasıl yenilir?

Agorafobinin yenilmesi için ilk olarak altında yatan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu rahatsızlığın oluşmasında hangi faktörler rol oynuyorsa bir uzman eşliğinde etkisinin üzerinizden kalkması büyük önem taşıyor. Daha sonra ise uygulanan terapiler yardımıyla agorafobiden kurtulabilirsiniz.

Agorafobi sebepleri nelerdir?

Agorafobi birkaç sebep yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bunlar klostrofobi, alkol ve madde kullanımı, anksiyete bozukluğu, obsesis kompulsif bozukluk, yakın birinin kaybedilmesi, depresyon, cinsel istismar öyküsü ve genetik faktörlerdir.

Agorofobi kimlerde görülür?

Agorofobi rahatsızlığı en çok yirmili yaşların ortalarında görülmektedir. Oldukça kaygılı ve endişeli olan bu insanlar bazen akıllarını yitirmekten ya da çıldırmaktan korkmaktadır. Buna göre de ani duygu değişiklikleri bu kişilerde karşımıza çıkmaktadır.

Agorofobide kullanılan ilaçlar nelerdir?

Agorofobi tedavisinde kaygı önleyiciler yerine antidepresanlar daha fazla tercih edilmektedir. SSRI, Prozac ve Zoloft agorofibi tedavisinde en çok kullanılan antidepresanlardır.

Agorofobi genetik mi?

Agorofobi sinir sisteminde meydana gelen sorundan kaynaklı oluşabileceği gibi genetik faktörler yüzünden de oluşabilir. Aile fertlerinden birisinde bu rahatsızlık bulunuyorsa sizde de olma ihtimali yükselmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.