AIDS Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Cinsel yolla yayılan rahatsızlıklardan birisi olan AIDS hastalığının belirtilerini, bulaşma yollarını ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsin
AIDS Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Genellikle korunmasız cinsel ilişki sırasında bulaşan ve oldukça tehlikeli bir hastalık olan AIDS, ne kadar erken teşhis edilirse o kadar rahat bir şekilde tedavi edilebiliyor. Bu içeriğimizde AIDS ve HIV virüsü hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda AIDS ne demek, nasıl bulaşır, ne kadar sürede belli olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte AIDS hakkında her şey...

AIDS Nedir?

AIDS

AIDS, Türkçe “Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu” olarak adlandırılmaktadır. Bu HIV adındaki bir mikrobun neden olduğu hastalıktır. Bu mikrop ya da hastalık genel olarak cinsel ilişki esnasında ve kan yoluyla bulaşmaktadır. Eğer, HIV virüsü vücudunuza girdiyse ve AIDS hastalığına kapıldıysanız vücudunuz artık her türlü hastalığa karşı güçsüz kalacaktır.

AIDS Nasıl Bulaşır?

AIDS

AIDS hastalığı birkaç yoldan bulaşabilmektedir. Bunlar ortak enjektör kullanımı, steril şartlarda yapılmayan dövme vb. uygulamalar, steril olmayan diş tedavileri, korunmasız cinsel ilişki ve kanama olacak kadar sert öpüşmedir.

Yukarıda saymış olduğumuz sebepler yüzünden AIDS hastalığı size de bulaşabilmektedir. Bu yüzden bu nedenlerden mümkün olduğu kadar kendinizi uzak tutun. Aksi takdirde hem kendinizin hem de partnerinizin sağlığını tehlikeye atarsınız.

AIDS Belirtileri Nelerdir?

AIDS

AIDS hastalığına yakalandığımız zaman bazı belirtiler karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtiler çok daha farklı rahatsızlıkların belirtisi de olduğu için çoğu zaman kişi HIV virüsüne yakalandığını düşünmemektedir. Bu sebeple bu belirtileri iyi bilmek gerekiyor.

AIDS belirtileri yorgunluk, uyku sırasında aşırı terleme, kısa sürede kilo verme, ateşin yüksek olması, vücuttaki salgı bezlerinin şişmesi, ishal, dilin üzerinde ve ağız içinde beyaz noktaların ya da lekelerin oluşması, çok uzun süren öksürük, nefes darlığı, deri üstünde ya da altında oluşan leke ve şişkinlikler, eklem yerlerinde ve kaslarda ağrıdır. Bu belirtilerden özellikle leke ve şişkinlikleri kendinizde görüyorsanız bir an önce doktora başvurun.

HIV Virüsü Bulaştığında Vücutta Oluşan Değişiklikler

AIDS

AIDS hastalığına yakalandığınız takdirde vücudunuzda bazı değişiklikler olacaktır. Bunlar bağışıklık sisteminin çökmesi, vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasız olması, tüberküloz oluşması ve kansere karşı düşen korumadır. Oldukça ciddi sonuçları olan AIDS hastalığının bir an önce teşhis ve tedavi edilmesi gerekiyor. Bu sayede uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

AIDS Tedavisi - AIDS Nasıl Tedavi Edilir?

AIDS

Her ne kadar en çok para ayrılan ve en çok araştırma yapılan hastalık AIDS olsa da tam anlamıyla bu hastalığa karşı koruyucu bir aşı üretilememiştir. Ayrıca hiçbir tedavi yöntemi de yüzde 100 iyileşme sağlamamaktadır.

HIV virüsünün gelişimini durduran ilaçlar ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren tedaviler söz konusudur. Antiretroviral denilen ilaçlar bu hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Bunlar AIDS hastalığının ortaya çıkmasını geciktirir ve hastalığın seyrinde daha fazla enfeksiyon veya kanser gibi oluşumların ortaya çıkmasını da azaltır.

Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi AIDS'te de önemlidir. Antiretroviral ilaçların kullanımı tedaviye erken başladığınız zaman çok daha etkili olmaktadır. Bu sayede vücudunuzdaki bu olumsuz gelişmelerin çoğunluğunu engellersiniz.

AIDS (HIV)’den Nasıl Korunuruz?

AIDS

AIDS’e neden olan HIV virüsünden korunmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler arasında en önemlisi cinsel ilişki sırasında ne olursa olsun kondom kullanılmasıdır. Ayrıca birçok kişiyle cinsel ilişkiye giriyorsanız buna bir sınırlama getirmelisiniz. Çünkü ne kadar çok farklı kişiyle cinsel ilişkiye girerseniz, AIDS’e yani HIV virüsüne yakalanma ihtimaliniz o kadar çok artış gösterecektir.

HIV virüsü, insanlara tokalaşma, sarılma ya da aynı şeylere temas ederek bulaşmaz. Bu rahatsızlık çoğu zaman cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadır. Ayrıca kan yoluyla da bulaşabilmektedir. Bu sebeple kullanacağınız eşyaların steril olmasına dikkat edin.

Kimler AIDS Testi Yaptırmalıdır?

AIDS

Korunmasız şekilde cinsel ilişkiye girenler, HIV virüsüne yakalanmış partneri olanlar, HIV virüsünün yoğun olarak görüldüğü ülkelerde yaşayanlar, HIV virüsünün yoğun olduğu şehirlere seyahat edenler, gebelik döneminde olanlar ve evlilik öncesinde çiftlerin AIDS testi yaptırmaları gerekiyor. Bu sayede hem kendinizi hem de partnerinizi bu hastalıktan koruyabilirsiniz.

HIV Virüsü ve Gebelik Dönemi Yapılması Gerekenler

AIDS

Gebe olan ya da gebe kalmayı planlayan anne adayları, gebe kaldıktan sonra her aşamada HIV virüsünü bebeğe bulaştırabilirler. Bu gibi sorunlar yaşanmadan önce gebelik öncesinde ya da gebeliğin başında kesinlikle HIV virüsü testi yapılmalıdır.

Anne adayında AIDS bulunuyor ise antiretroviraller adı verilen HIV ilaçlarının kullanılması, enfeksiyonun anneden çocuğa geçişini önleyebilmektedir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, HIV virüsünün bebeğe bulaşma etkisi de bir o kadar azalır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Cinsel Yolla Bulaşan HastalıklarHepatit B Belirtileri ve Tedavisi
Klamidya Nedenleri ve TedavisiBel Soğukluğu Nedir?

AIDS olduğunu nasıl anlarsın?

AIDS hastalığına yakalandığını anlamanın tek yolu belirtileri bilmektir. Uzun süren yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, ishal, öksürük, uçuk ve yara çıkması, ağızda pamukçuk, ense, koltuk altı ve kasıklardaki lenf nodüllerinin şişmesi bu belirtiler arasında en çok rastlananlardır.

AIDS daha çok kimlerde görülür?

HIV virüsünün en çok görüldüğü kişiler 25-34 yaş aralığındaki kişilerdir. Bu kişilerde AIDS'in görülme oranı diğer yaş gruplarına göre daha yüksektir.

AIDS öpüşme ile bulaşır mı?

HIV temas, kondomlu cinsel ilişki, aynı eşyayı kullanma, aynı ortamda bulunma ya da öpüşme sırasında bulaşmamaktadır. Sadece korunmasız cinsel ilişkide, kan ve kan ürünlerine temasta veya anneden bebeğe doğum sırasında geçmektedir.

AIDS bulaşma ihtimali yüzde kaç?

Yapılan araştırmalara göre kondomu düzensiz kullananlara HIV enfeksiyonu bulaşma ihtimali binde birdir. Bu risk oranı partner AIDS basamağında ise 4 katına çıkıyor, asemptomatik dönemde ise 1000 kişide 0.7'ye iniyor.

AIDS öldürür mü?

Günümüzde erken teşhis edilen bir AIDS hastasının ortalama yaşam ömrü 20-25 yıldır. Yeni ilaçlar ve tedavi yöntemleri sayesinde kişiler normal yaşamlarına devam edebilmektedir. Ancak ileri evrede AIDS tanısı koyulan kişilerin ortalama yaşam süresi 12 ile 18 ay arasındadır.

AIDS hangi bölüm bakar?

Kendinizde HIV belirtilerini görüyorsanız veya cinsel ilişkiye girdiğiniz bir kişiye tanı koyulduysa enfeksiyon (İntaniye) bölümüne gitmeniz gerekiyor. Bu bölümdeki uzman doktorlar gerekli teşhis ve tedaviyi yapacaklardır.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum