Aile Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar ?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı denetimi ve izni ile açılacak özel veya kamu Aile Danışma Merkezlerinin personel ve hizmet standardı, etik kuralları, ücret tarifeleri, açılması ve kapatılması işlemleri, faaliyetleri, denetimleri ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Bu merkezlerde aile danışmanlığı hizmetlerini yürütmek üzere bu Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlamış personel aile danışmanı olarak istihdam edilebilmektedir.
1. Aile danışmanlığı sertifika eğitimin tamamlayanların Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından aile danışmanı olarak istihdam edilmesi Aile Danışmanlığı" kamu kurumlarında geçerli olan bir kadro değildir.
2. Aile danışmanı olabilecek meslek grupları: "sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanların dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programına katılabilmektedirler.
3. Aile danışmanlığı sertifika programının eğitim yöntem koşulları: Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir.
4. Ülkemizde herhangi bir denetime tabi olmayan yurtdışında alınan Aile danışmanlığı sertifika programları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca "aile danışmanlığı" görevi yapmak için kabul görmemektedir.
Aile danışmanlığı sertifikası alan kişiler nerelerde çalışabilir ?
- Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışabilirsiniz.
- Aile mahkemelerinde bilirkişi danışman olarak hizmet verebilirsiniz.
- Rehabilitasyon merkezlerinde görev alabilirsiniz.
- Mesai saatleri dışında uzmanlık hizmeti verebilirsiniz.
- Bakanlıkların il merkez müdürlüklerinde çalışabilirsiniz.