Akluofobi Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Karanlıktan korkmanın ileri derecesi olan akluofobinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Akluofobi Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Çoğu zaman çocuklarda görülen karanlıktan korkma durumu, düzeltilmezse ileriki dönemlerde daha da ilerleyerek akluofobi oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden dönem fark etmeksizin bu rahatsızlığın önünün kesilmesi, gerekirse tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde akluofobi hakkında bilinen tüm bilgilere yer verdik.

İşte akluofobi hakkında her şey...

Akluofobi Nedir?

Akluofobi

Akluofobi, halk arasında karanlık korkusu olarak bilinmektedir. Ancak bu fobi karanlıktan aşırı derecede korkma ve karanlıkta kalamama durumuna denmektedir. Karanlıktan korkma durumu genellikle çocuklarda görülmektedir. Bu durumların çocukluk döneminde yaşanması oldukça normaldir.

Çocukluk döneminde normal olarak karşılanan bu durumun, yaşam boyu sürmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. İleriki yaşlarda bu korkunun devam etmemesi ve rahatsızlığa dönüşmemesi için gerekli tedavinin olunması gerekir.

Akluofobi Neden Olur?

Akluofobi

Akluofobi genellikle çocukluk döneminde yaşanan olaylardan etkilenilmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Akluofobi, kişinin karanlık ortamlarda aşırı derecede endişe ve kaygı duyması halidir. Bu korku zihinsel enerji ve düşüncenin karanlığa yoğunlaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Bunun yanında genetik faktörler de akluofobinin oluşmasında büyük öneme sahiptir. Atalarımızda bulunan geceleri yırtıcı hayvanlardan korunma ihtiyacı DNA'mıza işleyerek bize kadar ulaşmıştır. Bunun sonucunda da bu fobi ortaya çıkmıştır.

Akluofobi Belirtileri Nelerdir?

Akluofobi

Akluofobi rahatsızlığına sahip olan kişiler karanlık yerlerde bulunduğu zaman bazı belirtiler göstermektedir. Bunlar göğüs ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, terleme, bayılma, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, vücut sıcaklığının aniden artması ve düşmesi, ölmek üzere olma ve delirme hisleridir.

Yukarıda olduğumuz semptomlar akluofobide görülen belirtilerdir. Eğer karanlıkta kaldığınız zaman bu belirtileri kendinizde görüyorsanız sizde de akluofobi vardır. Bu durumda tedavi sizin için en ideal seçenektir. Çoğu zaman hastalar bu rahatsızlıkla yaşamayı tercih etse de hiç ummadığınız bir durumda karanlıkta kalabilirsiniz. Bu da sizin sağlığınızın tehlikeye girmesine sebebiyet verir.

Akluofobi Tedavisi Nasıldır?

Akluofobi

Akluofobi, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önemli olan erken teşhis ve tedavidir. Bu nedenle karanlık korkusu olan kişiler bu korkuyla yaşamayı öğrenmek yerine bu korkudan kurtulmaya çalışmalıdır.

Uzman kişi ilk olarak akluofobinin nedenlerini araştırmalıdır. Tedavi sürecinde bu rahatsızlığın çocukluk döneminde başlayıp başlamadığı öğrenilmelidir. Bu durumun büyük önemi vardır. Daha sonrasında tespit edilen nedenlere göre tedavi süreci başlatılır.

Akluofobi tedavisinde genellikle terapi uygulanmaktadır. Bu terapide kişilerin karanlığa olumsuz tepki vermemesi hedeflenmektedir. Bu tedavi sürecinde uygulanan terapilerle vakaların karanlıkta kalmaları sağlanmaktadır. Korkunun üzerine giderek kişinin karanlıkla yüzleşmesi sağlanır. Bundan sonra da fobisi olan kişilerin rahatlamasına yardımcı olunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerEntomofobi Belirtileri ve Tedavisi
Nomofobi Nedenleri ve TedavisiAviofobi Nedir?
Araknofobi Nedir?Klostrofobi Belirtileri ve Tedavisi
Tokofobi Nedenleri ve BelirtileriAkrofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hidrofobi Nedir?Agorafobi Belirtileri ve Tedavisi
Özgül Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerSosyal Fobi Nedir?

Akluofobi ne demek?

Akluofobi halk arasında karanlıktan korkma olarak bilinen bir fobi çeşididir. Bu fobiye sahip olan insanlar karanlık ortamlardan aşırı derecede korku duymaktadır. Bu yüzden de sürekli olarak çevresinde ışık olmasını isterler.

Karanlık korkusu neden olur?

Karanlık korkusu çoğu zaman çocukluk döneminde yaşanan travmalar yüzünden ortaya çıkmaktadır. Çocukluk döneminde karanlıkta bırakma gibi cezalandırma yöntemleri sebebiyle ileriki zamanlarda bu fobi gelişir. Ayrıca genetik faktörlerin de bu rahatsızlığın oluşmasına neden olduğunu belirtelim.

Karanlık korkusu nasıl geçer?

Karanlık korkusu aşama aşama geçmektedir. İlk olarak kişinin tamamen karanlık odada dinlenmesi yerine farklı bir odanın ışığı açık şekilde uyuması sağlanır. Daha sonra o ışık söndürülerek gece lambasıyla devam edilir. En son olarak ise kişi yavaş yavaş karanlık odada tek başına uyumaya başlar.

Akluofobi nasıl tedavi edilir?

Akluofobi uzmanlardan alınacak yardımlar sayesinde tedavi edilebilmektedir. Alanında uzman psikologlar uygulayacakları terapilerle kişinin bu fobisini ortadan kaldıracaklardır. Adım adım ilerlenen bu tedavide korkunun altında yatan nedenler yok edilir.

Akluofobi semptomları nelerdir?

Kişide akluofobi varsa bazı semptomlar görülmektedir. Bunlar nefes alamama hissi, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, titreme, terleme, bayılma, el ve ayaklarda karıncalanmadır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde saymış olduğumuz semptomlar hastalığı haber vermektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.