Akrofobi Nedir? Akrofobi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Yüksek bir yerde bulunurken aşırı derecede korku ve kaygı duyma durumuna denen akrofobi, hayatımızı oldukça kötü etkileyen bir rahatsızlıktır. Sosyal yaşamamız üzerinde büyük etkilere sahip olan bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde akrofobi hakkında tüm bilinenlere yer verdik.
İşte akrofobi hakkında bilinmesi gereken her şey...
Akrofobi Nedir?
Akrofobi, yüksek yerlere çıkınca yaşanan korku, endişe ve kaygı durumu olarak ifade edilmektedir. Uçma korkusuyla sıkça karıştırılan bu rahatsızlık çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin herkeste görülmektedir.
Akrofobi hastalığının göstermiş olduğu etkiler derecelerine göre farklılık göstermektedir. Bazı vakalarda yüksek binalara çıkmak korku verirken, bazı vakalarda ise merdivenleri çıkarken bile korku yaşanmaktadır.
Akrofobi Neden Olur?
Akrofobi, genellikle boşluktan tedirgin olma durumu olarak görülse de, bu durum bir denge sorunudur. Gözlerin yüksek bir yerden aşağıya bakma durumunda uzaklığı hesaplayamaması ile ayakların yere temas etmesi beyinde çelişki oluşturmaktadır. Bu çelişki yüzünden akrofobi dediğimiz yükseklik korkusu oluşmaktadır.
Bunun dışında akrofobinin ortaya çıkmasının farklı nedenleri de bulunuyor. Bunlar arasında en çok karşılaşılanları ise genetik faktörler, çocukluk döneminde yükseğe çıktığımız zaman ailemizin verdiği tepki ve geçmiş dönemde yaşanan yüksek bir yerden düşme gibi travmaların yaşanmasıdır. Bu sebepler akrofobiye neden olmaktadır.
Akrofobinin Etkileri Nelerdir?
Akrofobi rahatsızlığına sahip olan bir birey derecesine göre yüksek olabileceğini varsayarak daha önce gitmediği yerlere gitmemeyi tercih eder. Bazı vakalarda ise yüksek katta olduğu gerekçesiyle arkadaşlarına gitmeme bile görülebilir.
Bunlar gibi onlarca farklı etkiye sahip olan akrofobi rahatsızlığının hayıtınızı gidişatını değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bu sebeple hem kendiniz hem de sosyal yaşantınız için bir an önce gerekli tedaviyi olmalısınız.
Akrofobi Belirtileri Nelerdir?
Akrofobi rahatsızlığına sahip olan bir kişi yükseğe çıktığı zaman kendisinde bazı değişiklikler görebilir. Bunlar baş dönmesi, terleme, kalp çarpıntısı, panik, kilitlenme, sinirlilik hali, endişe titreme, ağlama ve karar verememedir.
Yukarıda saymış olduğumuz duygu durumları akrofobinin belirtileridir. Yüksekten korkmak ve düşecekmiş gibi hissetmek herkesin başına gelebilir. Ancak bu belirtileri kendinizde görüyorsanız sizde akrofobi rahatsızlığı vardır. Bu durumda uzman bir doktora görünerek tedavi olmak hem sizin hem de sosyal yaşantınız için çok daha iyi olacaktır.
Akrofobi Tedavisi
Akrofobi yaşayan kişiler, ilk olarak uzman bir psikolog ya da psikiyatra başvurmalıdır. Genellikle hastalığın oluşma nedenine göre tedavi uygulanması gerekir. Bu yüzden akrofobinin oluşum nedeni belirlenmelidir.
Vakanın korku derecesi de önem taşımaktadır. Akrofobi bazı vakalardan kendiliğinden ortaya çıkarken bazı vakalarda ise bir olay sonrasında meydana gelmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurularak tedavi süreci belirlenmelidir.
Akrofobi tedavisinde genellikle terapi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ise çok fazla tercih edilmemektedir. Tedavi sürecinde kişiler korkularıyla yüzleştirilmelidir. Korkularıyla yüzleştirilirken bir travma yaşanmaması için ise kişi cesaretlendirilmeli ve terapi düzenlenmelidir.
Bazı ilerlemiş vakalarda ilaç kullanımı zorunlu olabilmektedir. Genellikle antidepresan kullanımıyla hasta tedavi sürecine hazırlanır. Terapiler düzenli bir şekilde yapılarak tedavi devam ettirilirse zaman içerisinde korku ortadan kaldırılır. Bu sayede istediğiniz yere gidebilmenin keyfini çıkartabilirsiniz.
Akrofobik ne demek?
Yüksekten aşırı derecede korkmaya ve kaygı duymaya neden olan hastalığa akrofobi denmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler ise akrofobik olarak tanımlanmaktadır.
Yükseklik korkusu olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir kişide yükseklik korkusunun olup olmadığını anlamak için belirtilerine bakmanız gerekiyor. Kişi yüksek bir yerde bulunurken baş dönmesi, ellerde titreme, kaslarda gerilme ve kalp çarpıntısı gibi durumlar ortaya çıkıyorsa kişide yükseklik korkusu vardır.
Akrofobi nasıl yenilir?
Her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi akrofobinin de tedavisi vardır. Akrofobik bir kişi uzman bir psikoloğa ya da psikiyatra görünerek bu fobisiyle nasıl baş etmesi gerektiğini öğrenebilir. Bu sayede fobinizin hayatınızı engellemesine izin vermezsiniz.
Yükseklik korkusunun sebebi nedir?
Yükseklik korkusunun nedeni kişinin geçmiş dönemde yaşadığı bir travma, çocukluk döneminde aileden görülen abartılı tepki ve genetik faktörlerdir. Bu nedenler yüzünden akrofobi oluşmaktadır.
Yükseklik korkusu genetik mi?
Akrofobinin ortaya çıkma nedenlerinden birisi de genetik faktörlerdir. Eğer aile içerisinde yüksekten korkan birisi varsa sizde de olma ihtimali yüksektir. Ancak yükseklik korkusunun tek nedeninin genetik faktörler olmadığını da belirtelim.