Alerjik Rinit Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Burun mukozasının çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanması sonucu gerçekleşen bir sağlık sorunu olan alerjik rinit hakkında bilgileri aşağıda derledik.
Alerjik Rinit Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Günümüzde sıkça görülen sağlık sorunlarından bir tanesi olan Alerjik rinit, burnun alerjik durumlardan dolayı meydana gelen iltihaplanmasıdır. İnsanların günlük hayatında hapşırmalarının en büyük etkenlerinden olan aynı zamanda alerjik hastalıkların arasında yer alan alerjik rinit, beraberinde şu soruları da getirdi.

Alerjik Rinit Nedir?

Alerjik rinit, burun mukozasının alerjik durumlardan dolayı iltihaplanma durumudur. Alerjik rinit olarak bilinen bu rahatsızlığın bir diğer adı ise saman nezlesidir. Allerjenler, solunum yolu ile buruna girmektedir. Burun mukozasına yapışarak, iltihap oluşmasına neden olur. 

Alerjik rinit, genellikle alerjiye yatkın kişiler de görülmektedir. Uzun yıllar görülmeye devam eder fakat yaş aldıkça hastalıkta azalmalar meydana gelir. Mevsimsel olarak sıklıkla görülür. Genellikle bahar mevsiminde görülmektedir.

Alerjik Rinit

Polenlerin ortaya çıkıp, uçuştuğu bahar döneminde bu durum sıklıkla yaşanmaktadır. Bu durum mevsimsel alerjik rinit olarak adlandırılmaktadır. Alerjik rinit 1 yıl boyunca da sürebilir. Bunun sebebi ise farklı dış faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Alerjik rinit tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Kişiye rahatsız eden ve sıkıntı veren durumlar yaşattığı için kişi sosyal hayatında aktif olmayabilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir. Kendiliğinden geçme durumu söz konusu değildir. Bu yüzden doktora başvurulmalı ve gereken tedavi doktor tarafından uygulanmalıdır.

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Alerjik rinit genel olarak ilk belirtiyi hapşırma olarak vermektedir. Sık sık hapşırmalar görülür. Daha sonra burun tıkanıklığı ve burun akıntısı da yaşanmaktadır. Burunda kaşıntı ve burun çevresinde kaşıntı yaşanır. Kaşıntı sebebiyle burun çevresinde kızarıklıklar görülür. 

Alerjik Rinit

Burun da yaşanan olumsuzluk sebebiyle koku alamama durumu görülmektedir. Gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi durumlar yaşanır. Geniz akıntısı da görülen belirtiler arasındadır. Sık sık öksürükler yaşanmaktadır. Kişide halsizlik ve yorgunluk hissi görülmektedir. Yaşanan bu durumlar alerjik rinit olarak belirti vermektedir. 

Alerjik Rinit Nedenleri Nelerdir?

Alerjik rinit birçok nedende dolayı ortaya çıkmaktadır. İlk olarak genellikle genetik faktörler önem taşımaktadır. Aile bireylerinde alerjik hastalığı olan kişilerde genellikle alerjik rinit görülme riski daha yüksektir.

Bu nedenle kişiler tedbirli olmalı ve doktor kontrolüne alınmalıdır. Bahar mevsimi alerjik durumların ortaya çıktığı ve alerjiyi tetiklediği bir dönemdir. Bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler alerik rinite neden olmaktadır.

Alerjik Rinit

Hayvan tüyleri de birçok hastalığa kapı açtığı gibi alerjik riniti de tetiklemektedir. İnsanlar birçok durum için farklı ilaçlar kullanmaktadır. Bu ilaçların tedavi etkisi olduğu gibi yan etkileri de bulunmaktadır. Bazı ilaçlar alerjilere neden olabilir. Kimyasal maddeler de bu rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kişiler dikkatli ve özenli davranmalıdır. 

Alerjik Rinit Tedavisi

Alerjik rinit belirtileri olan kişiler doktora başvurmalıdır. Doktor tanı koyduktan sonra tedavi yöntemini seçerek uygulanmaktadır. İlk tedavi olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi sırasında alerjik rinit rahatsızlık olarak kendini göstermektedir.

İlaç tedavisi uygulanıp, bittikten sonra şikayetler de bitmektedir. Alerjik riniti olan kişiler, alerji mevsimi başlamadan 15 gün önce ilaç tedavisi uygulamaya başlayarak önlem almalıdır.

Alerjik Rinit

İlaçlar doktor önerisine göre kullanılmalıdır. İlaç tedavisinde hap ilaçlar ve spreyler kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin yanı sıra aşı tedavisi de uygulanmaktadır. Alerji testi yapılır ve kişinin alerjiye nedeni belirlenmektedir.

Alerji nedenine göre aşı tedavisi uygulanmaktadır. Aşı doktorun önerdiği dozda ve sürede kullanılmaktadır. Son zamanlarda aşı tedavisi ağızdan verilen bazı damlalar halinde de uygulanmaktadır. 

Alerjik Rinit Korunma Yöntemleri

Tedavi yöntemleri uygularken, korunma yöntemleri de uygulanmalıdır. Kişiler bu hastalığa neden olan etkenlerden kendini koruyarak tedaviye katkı sağlamalıdır. Bu nedenle alerjene neden olan etkenlerden uzaklaşmalı ve temas halinde olunmamalıdır. Kişiler evlerinde tüylü hayvan beslemeli ve dışarıda ise bu hayvanlara uzak durmalıdır.

Sigara her hastalığa yol açtığı gibi bu rahatsızlığı da tetiklemektedir. Bu neden sigara içilmemeli ve sigaralı ortamlara girilmemelidir. Kuş tüyü ve yün yastık, yorgan kullanımı oldukça fazladır.

Alerjik Rinit

Bu durum alerji konusunda sorun yaratmaktadır. Bu nedenle kuş tüyü ve yün yorgan, yastık kullanılmamalıdır. Bunların yerine sentetik olanlar tercih edilmelidir. Polen mevsimi rahatsızlığı olmayan kişileri dahi etkilemektedir.

Bu yüzden polen mevsimi dikkate alınmalıdır. Bu dönemde kapı ve pencereler açılmamalıdır. Kişiler evden çıktıklarında dikkatli davranmaları gerekir. Klima son zamanlarda birçok hastalığa neden olmaktadır. Klimada oluşan bakteri ve virüsler solunum yolu ile insanları tehdit etmektedir.

Bu durum dikkate alınmalı ve klimalı ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmelidir. Eğer eviniz de ve iş yerinizde klima kullanıyorsanız, klimanın filtresiniz düzenli olarak değiştirilmesine özen gösteriniz. Bitkiler ve çiçekler evleri süslemekte ve iç açıcı görülmektedir fakat bitki çiçekler alerji olan kişilere sorun çıkarmakta ve zarar vermektedir. Bu durum sebebiyle eviniz de çiçek ve bitkiye yer vermeyiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Alerji Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?Ölüme Neden Olabilen Tehlikeli Alerjiler
Besin Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir?Alerjik Konjonktivit Hakkında Bilgi
Alerji Testi Nasıl Yapılır?Bahar Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Neye Alerjiniz Olduğunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?Bebeklerde Görülen Alerjiler ve Belirtileri

Alerjik rinit belirtileri nelerdir?

Alerjik rinit belirtileri arasında; gözlerde kaşıntı, burun tıkanıklığı, hapşırma, bazen baş ağrısı yer alıyor. Bazı hastalarda ise boğaz ağrısı, ses kısıklığı, işitme problemleri, öksürük gibi durumlar görülebiliyor.

Alerjik rinit ne iyi gelir?

Alerjik rinite ağızdan sprey veya kortizonlu spreyler kullanılır. Tuzlu su da alerjik rinite iyi gelen yöntemler arasında yer alır. Burunda tıkanıklık fazla ise dekonjestan yöntemi uygulanır. Akıntı fazla olursa da ipratropium burun spreyleri faydalı olabilir.

Alerjik rinit için evde ne yapılabilir?

Alerjik rinitten kurtulmak için bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi koyun. Daha sonra limon suyu ve bal ekleyin. Durumunuz düzelene kadar günde 3 kez için. Çörek otu da alerjik rinit için oldukça faydalı ev ilaçlarından birisidir.

Alerjik rinit ne demektir?

Alerjik rinit bahar nezlesi olarak bilinir. Çoğunlukla bahar aylarında dış ortamda soluduğumuz havada bulunan polen veya mantarların, bazı kişilerin bağışıklık sistemleri tarafından alerjen olarak algılanması ve buna bağlı olarak aşırı tepki vermesi oluşur.

Alerjik rinit olanlar ne yememeli?

Alerjik rinit olan bireyler inek sütü, yumurta, yer fıstığı, antep fıstığı, fındık, ceviz, buğday, soya, balık yememelidir. Tüketilen her besine karşı alerjik reaksiyonların gelişebileceği unutulmaması gerekir.

Alerjik rinit kışın olur mu?

Alerjik rinit ilkbaharla birlikte çiçeklenen doğada uçuşan polenlere bağlı olarak görülür. Kişinin özellikle turunçgillere alerjisi varsa kış aylarında dahi ortaya çıkabilir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.