Alkolün İnsan Sağlığına Zararları
Alkolün Zararları
Son zamanlarda artan alkol kullanımı, insanı hem bedensel hem de ruhsal olarak tehdit etmektedir. Alkol, kişide alınan miktara göre mide bulantısı, kusma terleme, zehirlenme gibi sonuçlara yol açmaktadır.
Alkol alan kişi düşünemez ve hareket etmekte zorlanır. Alkol beden sağlığımız açısından oldukça zararlıdır. İnsanların genel olarak alkolün yanında sigara içtikleri bilinmektedir.
Sigarayı ve alkolü bırakmak aslında tek bir şeye bağlıdır o da irade. İradeye sahip olan insan sigara ve alkolü bırakmak konusunda zorluk çekmemektedir. İşte sizler için derlediğimiz alkolün sağlığımıza olan zararları;
1. Sindirim Sisteminizi Etkiler
Alkol gastrit, ülser, beslenme ve sindirim bozukluklarına yol açar. Fazla alkol kullanımıyla vücudumuzdaki B vitaminleri eksilir. Bu vitamin eksikliğinin sonucu olarak sinirleri tahrip ederek refleks ve hareket bozukluklarına neden olur.
2. Sinir Sisteminizi Tahrip Eder
Alkollü içkiler tüketildiğinde beyni etkileyerek kişi karar vermekte zorlanır ve kendini kontrol edemez hale gelir. Alkol kasların kontrolünü zayıflatır ellerin titremesine yol açar. Ayrıca hafıza kaybına da sebebiyet verir.
3. Alkol Hafıza Kaybına Yol Açar
Aşırı alkol tüketen insanların daha önce de söylediğimiz gibi B vitamini eksikliğine uğramaktadırlar. B vitamini eksikliği sonucu kişide, hareket bozukluğu, denge kaybı, hafıza da eksiklik gibi olaylar meydana gelmektedir. Kişinin bu konuda kendisine hakim olması hatta hiç içmemesi gerekmektedir. Eğer alkol bağımlısı ise yetkili kurumlardan yardım alarak Alkol bırakma işlemini daha kolay bir hale getirebilmektedir.
4. Siroz Hastalığının Nedenidir
Alkollü içkilerin karaciğere de zararları vardır. Çünkü alkolün vücutta işlenmesini ve bu sırada açığa çıkan yan ürünlerin atılması karaciğerin görevleri arasındadır. Aşırı alkol tüketimiyle karaciğerimize fazla yükleniriz ve bu organda yağlanma ve büyüme meydana gelir. Karaciğerimiz bu durumda görev yapamaz ve siroz hastalığı ortaya çıkar.
5. Ruhsal Hastalıklara Yol Açar
Alkol merkezi sinir sistemimizi etkilediğinden dolayı alkol bağımlılığı, kişilik bozuklukları üzerine olumsuz şekilde etkiler. İnsanın aklını kaybetmesine kadar gider. Alkol kullanan bireyler aşırı bir şekilde duygu değişmeleri yaşarlar.
Aniden gülüp aniden ağlayabilirler. Yaşanılan bu bozukluklar bireylerde ruhsal yıkıma neden oluyor. Çıldıracak duruma gelen birey sürekli alkol tüketme ihtiyacı duyacaktır. Yavaş yavaş bitap düşen birey artık hayattan ümidini keser. Aşırı alkol kullanımı intihar etmeye kadar gider. Aşırı alkol kullanmak, aynı zamanda kişinin depresyona girmesine de yol açabilmektedir.
Alkol Beyni Nasıl Etkiler, Beyne Zarar Verir mi? | Etil Alkol Kullanım Alanları Nelerdir? |
---|---|
Alkol Hakkında Bilinmeyen Bilgiler |
Alkolden kurtulmak için ne yapmalı?
Alkol Bağımlılığından kurtulmak diğer zararlı içeceklerden kurtulmak gibi, insanın iradesi ve kararlılığı sonucu bırakılır. Unutmayın, gerçekten istiyorsanız başarısız olmak için hiçbir neden yoktur.
Sanatsal faaliyetlere yoğunlaşarak bağımlılıktan bir nebzede olsa kurtulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca uzmanlardan ve Yeşilay'dan da yardım alabilirsiniz. Böylece bu kötü alışkanlıktan daha kısa bir süre içinde kurtulursunuz.
Alkol insan zihnine nasıl etki eder?
Alkol, insanın zihnini bulandıran ve sağlıklı düşünmesine engel olan bir maddedir. Toplum algısında uyuşturucu ile bağdaştırılmaktadır. Bu zararlı maddeyi kullanan kişi , sağlıklı düşünemez ve sağlıklı hareket edemez. Bu nedenle, alkolü kullanan kişi kendisine ve çevresine zarar verecek potansiyele sahiptir.
Alkolün vücuda verdiği zararlar nelerdir?
Alkol sorunu yaşayan kişilerde uyku bozuklukları ve ne kadar uyurlarsa uyusun hep yorgun olma durumları görülür. Aşırı dozda kullanımında gözde tahribata sebep olur ve kör olmaya kadar gidebilir. Mide hastalığı olan kişilerde vücutta yer alan vitaminlerin emilmesine neden olur. Hala tam olarak çözüm bulunamayan kanserin riskini büyük oranda artırır. Kalp hastalıklarına neden olur. Karaciğerin aktif halde çalışmasını engelleyerek sağlık sorunu oluşturur.
Alkolün neden olduğu şiddet olayları nelerdir?
Alkol dünyada gerçekleşen şiddet olaylarında “neden ya da sebep” olarak ilk sıralarda gösterilmektedir. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu araştırmalara göre; Cinayetlerin - %85’i, Tecavüzlerin - %50’si, Şiddet Olaylarının - %50’si, Ölümcül Trafik Kazalarının - %65’i, Aile içi kavga ve geçimsizliklerin - %70’inin sebebi ya da unsuru alkoldür.
Alkolün neden olduğu hastalıklar nelerdir?
Her gün alkol içen bir bireyde depresyon, bunama, siroz, kalp damar hastalıkları, kanser, anemi, gut, epilepsi nöbetleri gibi durumların görülmesi çok normaldir. Alkol kullanımının sebep olduğu hastalıklar bunlardır.
Alkol nasıl bırakılır?
Alkolü bırakmak için ilk olarak evdeki alkolleri çöpe at. Daha sonrasında ailenizden ve çevrenizden destek alın, alkolü bırakan kişilerle temasa geçin, alkol ile birlikte tükettiğiniz şeylerden kurtulun, bağımlılık alışkanlıklarınızı değiştirin.