Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Neler? Nasıl Tedavi Edilir?
Hem alt hem de üst solunum yollarını etkileyebilen alt solunum enfeksiyonları, özellikle öksürük belirtisini göstermektedir. Bu içeriğimizde alt solunum yollarının neler olduğu, belirtileri, tedavisi ve hangi hastalıklara neden olduğu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattık.
İşte alt solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilinmesi gerekenler...
Alt Solunum Yolları Nelerdir?
Alt solunum yolları gırtlak, soluk borusu ve bronşlardan oluşmaktadır. Solunum sisteminin temel organı olan gırtlak birbirine kas ve zarlarla bağlı kıkırdaklardan oluşan yapıya sahiptir. Bundan dolayı gırtlak sürekli açıktır ve hava girişine izin vermektedir.
Soluk borusu ise yutak ve akciğerler arasında ki boşluk kısımdır. Gırtlak, soluk borusunun başlangıç kısmıdır. Soluk borusu iç yapısında nemli yüzey ve tüyler bulunmaktadır. Burunda olduğu gibi nemli yüzey ve tüyler toz ve maddelerin tutulmasının sağlamaktadır. Bu maddeler öksürük ve balgam sayesinde dışarı çıkarılmaktadır. Soluk borusunun alt kısımları bronşlardan oluşmaktadır. Alveolden oluşan bronşlar solunumu kolaylaştırarak hava ve kan arasında olması gereken gaz alışverişini sağlamaktadır. Bu sayede hastalıklardan kurtulmamız daha kısa sürer.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Akşama doğru yükselen ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, iştahsızlık ve halsizlik alt solunum yolu enfeksiyonun belirtileridir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız alt solunum yolu enfeksiyonlarından birisine yakalanmış olabilirsiniz.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden bir an önce uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz sizi fiziksel olarak muayene ederek ve gerekli teşhis yöntemlerini uygulayarak enfeksiyon kapıp kapmadığınızı belirleyecektir.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Alt solunum yolu enfeksiyonu tedavisi tek yöntemle yapılmamaktadır. Hastanın hangi hastalığa yakalandığı burada büyük önem taşıyor. Doktorunuz buna göre bir tedavi yöntemi önerecektir. Yine de her enfeksiyonun tedavisinde bol bol dinlenmeniz ve günde en az 2 litre su içmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.
Alt Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Alt solunum yolunda oluşan birçok hastalık bulunuyor. Bazıları oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet veren bu hastalıkların bir an önce teşhis ve tedavi edilmeleri gerekiyor.
1. Akut Bronşit
Akut bronşit, sıradan bir alt solunum yolu hastalığıdır. Yaşanan soğuk algınlığın sonrasında oluşmaktadır. Genellikle herkeste görülür ve çok yaygın bir hastalıktır. Genellikle üst solunum yollarında bulunan virüslerden dolayı oluşmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonundan dolayı oluşan bronşit, bronşların iltihaplanması sonucunda gelişmektedir. Genellikle soğuk algınlık ve grip geçiren kişilerde daha sık görülen akut bronşit, havalandırmasız ortamlarda bulunan kişilerde yaşanmaktadır. Virüs yolu, solunum yolu ve el sıkışma ile bu hastalık kişiden kişiye geçmektedir ve neredeyse 10 kadar sürmektedir.
Akut Bronşit Belirtisi
Bronşitin belirtileri öksürük, ateş, halsizlik ve göğüs ağrılarıdır. Bronşitin ilk ve genel belirtisi kuru öksürük olarak bilinmektedir. Bu öksürük geceleri daha sıklaşmaktadır. Bronş içinde oluşan hücreler yeterli sıvı alıp ıslanamadığı için balgama neden olur. Sonradan ateş, halsizlik ve göğüs ağrıları balgama eşlik eder.
Akut Bronşit Tedavisi
Akut bronşit tedavisinde antibiyotik kullanımına gerek duyulmamaktadır. Yoğun şekilde öksürük yaşandığı için öksürük şurubu verilmektedir. Aynı zamanda ağrı kesici de kullanılmaktadır. Akut bronşitte balgam oluşumu çok ise antibiyotik kullanımına gerek duyulmaktadır. İlaçların yanı sıra beslenme ve sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Sigara kullanımı kesinlikle durdurulmalıdır.
2. Kronik Bronşit
Kronik bronşit, akciğerleri soluk borusuna bağlayan bronşların iltihaplanması sonucunda oluşmaktadır. Bronşların iltihaplanması sonucunda akciğerlere hava giriş çıkışı azalmaktadır. Bu durum sebebiyle akciğerler, mukus ve salya üretmeye başlar. Kronik bronşit 2 yıl üst üste 3 ay süreyle görülmesi durumuna denilmektedir. Genellikle sigara kullanan kişilerde görülmektedir fakat sigara kullanmayan kişilerde hava kirliliği, kronik astım ve kronik akciğer enfeksiyonlarından dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Kronik Bronşit Belirtileri
Kronik bronşitin belirtileri göğüs bölgesinde sertlik, zor nefes alma, nefes alıp vermede hırıltı, inatçı ve mukuslu öksürüktür. En sık görülen belirtisi öksürük ve balgam olan kronik bronşitin etkileri özellikle geceleri çok fazla ortaya çıkmaktadır. Öksürük hastayı uykudan uyandıracak şiddettedir, nefes alma güçlüğü çekilir ve hırıltı vardır.
Kronik Bronşit Tedavisi
Doktor tarafından hava yolunu açmaya yardımcı ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Akciğerlerde enfeksiyon görülürse antibiyotik ile tedavi edilmektedir. Kanlarındaki oksijen oranı düşük olan hastalara ise oksijen tedavisi uygulanmaktadır.
3. Zatürre
Zatürre, virüs ve bakterilerden dolayı oluşan akciğer enfeksiyonudur. Zatürre genellikle pnömokok bakterisi sebebiyle oluşmaktadır. Bu hastalık bağışıklık sistemini bozararak, diğer organlara zarar vermektedir. Günümüzde zatürre sebebiyle ölümler yaşanmaktadır. Bu hastalık her yaşta görülmektedir. Bebek, çocuk ve gençlerde daha sık yaşanmaktadır. Zatürre, böbrek, diyabet ve karaciğer sirozuna dahi yol açmaktadır. Genellikle yakın temas sonucu bulaşmaktadır.
Zatürre Belirtileri
Üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında aniden ortaya çıkan zatürrenin belirtileri yüksek ateş, titreme, öksürük, balgam, iştahsızlık, üşüme, kusma, ishal, göğüste batma hissi, nefes darlığı, baş ve eklem ağrılarıdır.. Bu belirtileri kendinizde görmeniz halinde zatürre hastalığından şüphelenmeniz gerekiyor. Bu durumda doğrudan bir doktora görünmenizde fayda var.
Zatürre Tedavisi
Zatürre hastalığının tedavisinde önemli olan antibiyotiğin doğru seçilmesi, doğru miktar ve doğru süre içinde kullanılmasıdır. Zatürrede ateş yüksek şekilde görülmektedir. Bu yüzden ateş düşürücüler kullanılmaktadır. Ayrıca öksürük için öksürük şurupları, balgam için balgam söktürücü ilaçlar verilmektedir.
Vücut direnci düştüğü için vitaminlerden destek sağlanması bu dönem için önerilmektedir. Alkol kullanımı durdurulmalı, spor ve egzersizler ile vücut direncinin yerine gelmesi sağlanmalıdır. Ek olarak beslenme düzenine dikkat ederek, vitamin açısından zengin sebze ve meyveler tüketilmelidir.
4. Koah
Koah, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı adındaki bir hastalıktır. Akciğerlerin en küçük parçası olan ve kanın oksijenlenmesini sağlayan alveollerin genişlemesi nedeni ile oluşan Koah, genellikle sigara tüketimi yüzünden oluşmaktadır. Diğer bir sebebi ise meslek hastalığıdır. Maden işçileri ve boya işçilerinde görülmektedir.
Koah Belirtileri
Koah'ın en sık rastlanan ve belirgin belirtisi öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Öksürük ve balgam çıkarma sıklıkla görülmektedir. Öksürük balgamdan dolayı daha da artış göstermektedir. Ayrıca bazı zamanlarda kan tükürme de görülmektedir.
Koah Tedavisi
Koah tedavisi, hastalığı tamamen geçirmemektedir. Koah tedavisi kişinin yaşam kalitesini yükseltir ve hastalığın daha ileri boyutlara gitmesini engellemektedir. Akciğer ve bronşların açılmasını sağlamak için ilaç tedavisi uygulanan bu tedavi süresince asabiyet ve duygusal travmalar yaşanabilir. Bu yüzden süreci daha kolay atlatmak için psikolojik tedavi de önerilmektedir.
5. Astım
Astım en sık rastlanan alt solunum yolu hastalıklarından biridir. Solunum yollarının daralması sonucunda gelişen kronik bir hastalık olan astım, geçici olabileceği gibi bazı kişilerde uzun süreli olarak da yaşanabilmektedir.
Astım Belirtileri
Nefes alırken farklı bir ses çıkması, göğüs ve nefes darlığı astımın en çok karşılaşılan belirtilerindendir. Sürekli yaşanan kesilmeyen ve geceleri daha da artan öksürük de astımın neden olduğu bir başka etkidir.
Astım Tedavisi
Astım tedavisi olan bir hastalıktır ve doğru tedavi kontrol altına almak mümkündür. Astım tedavisinde sürekli doktor kontrolünde olmak gerekmektedir. Doktorun önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması önem taşımaktadır. Alerjen ve tetikleyen şeylerden uzak durulmalı, hava yolunun genişlemesini sağlayan ilaçlar kullanılmalıdır.
6. Verem
Verem hastalığının bir diğer adı tüberkülozdur. Sıklıkla görülen bir hastalık olan verem, türberküloz mikroplarının vücuda solunum yolu ile girerek, vücutta aktif hale gelmesi sonucu oluşmaktadır. Bu hastalık vücutta bulunan bütün organlara zarar verebilir. En sık akciğerlerde görülen bu hastalık, vücut direncinin zayıflamasına neden olur. Bu yüzden de farklı hastalıklar bu dönemde ortaya çıkabilir.
Verem Belirtileri
Verem hastalığında en belirgin belirti öksürük, balgam, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi ve kan gelmesidir. Eğer kendinizde bu belirtileri görüyorsanız verem olabileceğinizden şüphelenmeniz gerekir. Bu durumda bir an önce doktora görünmelisiniz.
Verem Tedavisi
Verem tedavisi, uzman hekim tarafından önerilen ilaçlarla yapılmaktadır. Bu hastalığın hastalık derecesine göre tedavi şekli farklılık göstermektedir. Ayakta ya da hastanın insanlardan uzak şekilde tedavi edilmesi şeklinde bu süreç ilerleyebilmektedir.
Tedavi süresi veremde 6 aydır. Başlangıç tedavisi olarak 2 ay yoğun bir tedavi gerçekleştirilir. Sonraki 4 ayda ise idame tedavisi uygulanmaktadır. Verem tedavisinde doktor kontrolü altında olmak önem taşımaktadır. Doktorun önerdiği ilaçlar doğru kullanılmalı, beslenme düzenine de dikkat edilmelidir.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Bitkisel Çözümler |
Alt solunum sistemi hastalıkları belirtileri nelerdir?
Alt solunum yolu enfeksiyonlarında en sık öksürük görülmektedir. Bunun yanında hapşırma, boğaz ağrısı, nefes darlığı, baş ağrısı, hırıltı, kas ağrıları ve ateş de alt solunum yolu enfeksiyonu belirtilerindendir.
Solunum sistemi hastalıkları nasıl anlaşılır?
Solunum sistemi hastalıklarını anlamak için hangi belirtileri gösterdiğinize bakmamız gerekiyor. Ateş, göğüs ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, hırıltı, göğüste sıkışma, hızlı ve düzensiz nefes alma solunum sistemi hastalıklarının belirtilerindendir.
Üst ve alt solunum yolları nelerdir?
Solunum sistemini oluşturan organlar olan üst ve alt solunum yolları birbiriyle bağlantılıdır. Üst solunum yolları burun ve yutaktan oluşmaktadır. Alt solunum yolları ise gırtlak, soluk borusu ve akciğer bronşlarıdır.
Alt solunum yolu hastalıkları nelerdir?
Zatürre, akut bronşit, verem, kronik bronşit, astım ve Koah alt solunum yolu hastalıklarıdır. Bu hastalıklar oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verdiği için bir an önce teşhis ve tedavi edilmelidir. Bu yüzden en kısa sürede doktora görünmenizde fayda var.
Alt solunum yolu enfeksiyonu için hangi doktora gidilmeli?
Alt solunum yolu enfeksiyonu için kulak burun boğaz doktorlarına gitmeniz gerekiyor. Alanında uzman olan doktorlar bu hastalığın tedavi sürecini başarıyla yürütecektir. Bu sayede gereken zaman diliminde hastalıktan kurtulursunuz.
Alt solunum yolu enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
Alt solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için ilk önce bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz uygulayacağı teşhis yöntemleri sayesinde hangi hastalığa yakalandığınızı öğrenecektir. Bundan sonra da gerekli ilaç ya da farklı tedavi yöntemlerini uygulayarak iyileşmeniz sağlanır. Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra bol su tüketmenizi ve beslenme programınızı vitamin bakımından zengin besinlerle doldurmanızı öneriyoruz.