Altın Otu Çayının 10 Mucizevi Faydası

Zayıflatıcı, iyileştirici, onarıcı ve koruyucu özellikleriyle doğanın insanlığa armağanı Altın Otu hakkında merak edilenler..
Altın Otu Çayının 10 Mucizevi Faydası

Altın Otu Çayı Faydaları

Doğanın insanlığa armağanı altın otu, saymakla bitmeyen faydalarıyla son yıllarda en sık tüketilen doğal bitki çayları arasında yer alıyor. Bilimsel adı "helichrysum arenarium" olarak adlandırılan ve içerisinde çok miktarda vitamin ve mineral barındıran bu altın otunun insan sağlığına faydalarını listeledik. İşte altın otu çayının ve otun faydaları:

1. Sindirim Sistemini Düzenler

Altın Otu Çayı Faydaları

Vücudun ikinci beyni olarak adlandırılan bağırsakların sağlıklı çalışması için sindirimin düzenli olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Özellikle huzursuz bağırsak sendromu, mide ekşimesi, kabızlık, şişkinlik gibi durumlar günlük hayatın düzenini bozabilen rahatsız edici sindirim sistemi sorunları arasında yer almaktadır.

Altın otu, içeriğinde ki zengin vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak hareketlerinin normal seviyelerde ilerlemesine yardımcı olur.

2. Şişkinlik ve Hazımsızlığa İyi Gelir

Altın Otu Çayı Faydaları

Genellikle yemek sonrası gelişen bazen de enfeksiyon veya birtakım ilaçlara bağı olarak ortaya çıkan şişkinlik hissi; gaz çıkartma, geğirme, mide bulantısı ve kusma isteği gibi semptomlarla hazımsızlığa yol açmaktadır.

Yemekten sonra içilen veya günlük olarak tüketilebilen altın otu çayı, midede meydana gelen haz sıkışmalarını, ağrı hissini, şişkinlik ve hazımsızlık problemlerini kolayca atlatmanıza yardımcı olur.

3. Mide ve Bağırsak Sorunlarını Giderir

Altın Otu Çayı Faydaları

Ülkemizde birçok genç veya yaşlı birey, mide ve bağırsak sorunlarından müzdariptir. Bunlar genellikle reflü, gastrit, mide ülseri, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi yaygın görülen hastalıklardır.

Altın otu çayı, düzenli kullanımlarda mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesine ve rahatlamanıza yardımcı olur.

4. Basur Tedavisine Yardımcı Olur

Altın Otu Çayı Faydaları

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid, makat etrafında ve rektumun alt kısmında şişkinlikler olarak tanımlanan bir çeşit sindirim sistemi hastalığıdır. Ülkemizde son derece yaygın olarak görülen bu hastalık, özellikle sindirim sistemi bozukluklarının yol açtığı can yakıcı ve rahatsız edici bir hastalıktır.

Altın otu, sindirim sistemini düzenleyerek mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte altın otu basur şikayeti olan bireylerde iyileştirici etkiye sahiptir.

5. Prostata İyi Gelir

Altın Otu Çayı Faydaları

Erkeklerde en sık soruna neden olan organlardan prostat, idrarın mesaneden penise taşınmasını, spermin beslenerek korunmasını sağlayan kayısı büyüklüğünde bir kas bezidir. Genellikle 50'li yaşlara gelen erkeklerde sıklıkla rastlanan prostat hastalığı erkeklerin korkulu rüyası olarak bilinmektedir.

Altın otu, içeriğindeki düzenleyici ve iyileştirici bileşenler sayesinde prostat hastalığında doğal bir şifa kaynağı olarak bilinmektedir.

6. Böbrek Sağlığını Korur

Altın Otu Çayı Faydaları

Vücudun en önemli organları arasında yer alan böbrekler, atık ürünlerin kandan süzdürülerek temizlemesine ve fazla sıvının idrar yoluyla dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücudun kan basıncını düzenlemek, kemik sağlığını korumak ve kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına katkı sağlamaktadır.

Bu denli hayati bir öneme sahip olan böbreklerin her daim yiyecek ve içeceklerle sağlığının korunması gerekmektedir. Özellikle altın otu çayı, böbrek taşı veya böbrek kumu olan kişilerde ciddi oranda fayda sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özellikleri sayesinde altın otu doğal böbrek kumu ve taşı döktürücü olarak da bilinmektedir.

7. İdrar Söktürücü Etkiye Sahiptir

Altın Otu Çayı Faydaları

Altın otu, özellikle idrar yolları enfeksiyonuna karşı iyileştirici özelliğiyle bilinmektedir. Doğal idrar söktürücü olarak da bilinen bu ot, vücuttaki fazla su ve sodyumun atılmasına yardımcı olmaktadır.

Genellikle aşırı tuz tüketimi, stres, vitamin eksikliği, böbrek sorunları, diyabet ve hareketsiz yaşam gibi etkilere bağlı olarak meydana gelen şişkinlik problemleri, ödem olarak da bilinen vücudunuzun gerektiğinde fazla suyu tutmasına neden olabilir.

İşte bu noktada altın otu çayı, doğal idrar söktürücü etkisi sayesinde iyi bir ödem attırıcıdır.

8. Varise İyi Gelir

Altın Otu Çayı Faydaları

Altın otu çiçeğinden elde edilen yağlar, varis tedavisinde doğal bir ilaç etkisi göstermektedir. Genellikle 30-40 yaş arasında %50, 70 yaş ve üzerinden %90 oranında görülen bu hastalık, deri altında genişleyen ve kıvrımlar halinde mavi renkte toplardamarların deri altından gözükmesi durumudur.

Altın otu yağı hem geçmişte hem de günümüzde birçok varis hastasına umut ışı olmaktadır. Aynı zamanda bu ot kireçlenme, romatizma, eklem ve kas ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olabilir.

9. Fazla Kilolardan Kurtulmanıza Yardımcı Olur

Altın Otu Çayı Faydaları

Altın otu çayının ödem attırıcı özelliğinde  bahsetmiştik. Özellikle vücutta fazladan biriken su ve sodyumun dışarı atılımını kolaylaştıran altın ot, idrar yollarını düzenleyici etkisi sayesinde zayıflatıcı etkiye de sahiptir.

Öte yandan bu mucizevi bitkinin düzenli olarak tüketilmesi durumu da tokluk hissi yarattığı bilinmektedir. Bu da altın otunu fazla kilolardan kurtularak zayıflamak isteyenler için harika bir ürün yapar.

10. Cildin Sıkılaşmasına ve Gençleşmesine Yardımcı Olur

Altın Otu Çayı Faydaları

Cilt dostu olarak bilinen altın otu, hem çayı hem de yağı kullanıldığında cildin gençleşmesine, kuruluğun giderilerek nemlenmesine ve gözeneklerin rahatlamasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Altın otu yağı antioksidan özelliği sayesinde sedef hastalığı, egzama, siğil ve kırışıklık gibi cilt problemlerinde oldukça etkili sonuçlara sahiptir. Cildinizin sıkılaşması, kırışıklıkların giderilmesi ve gençleşmek için yüzünüzü altın otu yağı veya altın otu çayı ile silebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Rezene Çayının Mucizevi FaydalarıSarımsak Çayının Faydaları
Yeşil Çayın FaydalarıAda Çayının İnsan Sağlığına Faydaları
Karabaş Otu Çayının FaydalarıMate Çayının Faydaları
Kuşburnu Çayının Bilinmeyen FaydalarıDemlikteki Çay Posasının Faydaları

Altın otu çayı faydaları nelerdir?

Binbir derde deva altın otunun faylarını öğrendiğinize göre çayını içmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Özellikle sindirim sistemini düzenleyen, mide ve bağırsak sorunlarını gideren, basuru tedai eden, prostatı iyileştiren, böbreklerde oluşan kumu ve taşı dökebilen, ödem attırıcı ve tokluk hissi özellikleriyle zayıflamanıza yardımcı olan altın otu çayını günlük olarak rahatça tüketebilirsiniz.

Altın otu nedir?

Altın otu, ortalama 50-60 santimetre boyutlarına ulaşabilen, uzun bir sap üzerinde şemsiye benzeri sarı çiçekleri olan güzel görünümlü bir bitkidir. Halk arasında  "güneş çiçeği, cüce everlast, altın çiçek, altın asa, Yahudi otu, ölmez çiçek, mayasıl otu, dalak otu" olarak da bilinen bu bitkinin bilimsel adı "helichrysum arenarium" olarak tanımlanmaktadır.

Anadolu'da sıklıkla rastlanılan ve onlarca metre uzaktan dahi dikkatleri çekmeyi başaran altın otu, ülkemizin hemen her köşesinde kolaylıkla yetişebilmektedir. İnsan sağlığına onlarca faydasıyla bilinen altın ot, yüzyıllardır alternatif tıbbın doğal tedavi yöntemleri arasında yer alan alıyor.

Özellikle son zamanlarda bir hayli popüler olan bu ot, içeriğindeki zengin P vitamini, C vitamini, acı madde, eterik yağlar, tanenler, karotin, uçucu yağlar, reçine ve flavonlar sayesinde sindirim sistemini rahatlatma, eklem ağrılarını giderme, mide özsuyunu arttırma gibi mucizevi faydalarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Altın Otu Ne İşe Yarar?

Altın otu: C vitamini, P vitamini, etelik yağlar, uçucu yağlar, reçine, flavonlar, acı madde ve tanenler bakımından zengin bir bitkidir. Tüm bu bileşenler altın otunun insan sağlığına sayısız fayda sağlamasının temel nedenidir. Peki ya zengin bileşenlere sahip altın otu ne işe yarar?

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenlemekten mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesine, basurun tedavi edilmesinden mide özsuyunun arttırılmasına, böbreklerde meydana gelen kum veya taşların dökülmesine yardımcı olmaktan idrar yollarını düzenleyemeye kadar altın otunun insan sağlığı üzerinden birçok faydalı işe yaramaktadır.

Ayrıca altın otu  zayıflatıcı etkisi, hemoroid tedavisi, safra salgısı arttırıcı ve prostat önleyici özellikleri sayesinde adı gibi altın değerinde faydalara sahiptir.  

Altın otu nasıl kullanılır?

Adını sapsarı renginden alan altın otu, farklı iklim tiplerine uyum sağlayabilen çok yıllık bir bitki türüdür. Ülkemizin hemen her köşesinde yetişen bu bitkiyi aktarlardan, online sitelerden veya organik ürün satan mağazalardan kolaylıkla bulabilirsiniz.

Son derece pratik ve kolay tüketime sahip olan altın otu, genellikle yapraklarının kurutularak kaynamış suya konulması ve demlenmesiyle tüketilmektedir. 

Altın otu tipik olarak iki farklı kullanıma sahiptir. Bunlardan ilki altın otu çayı, diğer ise altın otu yağıdır. Daha çok çay olarak tüketilen bu ot, isteğe bağlı olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde ve ciltte yağ olarak da kullanılabilir.

Ayrıcı bu ot doğrudan kaynatılarak elde edilen suyu hem çay olarak içebilir hem de cildinize sürebilirsiniz. 

Altın otu çayı nasıl yapılır?

2 su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 yemek kaşığı kurutulmuş altın otu çiçeğini atın. Yaklaşık 10 dakika kadar demlemeye bıraktığınız altın otu çayınız artık hazır. Hafif acımsı tada sahip olan altın otu çayınızın içerisinde 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek afiyetle tüketebilirsiniz. Ayrıca demliğinizde artan altın otu çayını kullanarak cildinizi temizleyebileceğiniz ve gözenekleri rahatlatabileceğinizi unutmayın.

Altın otu yağı nasıl kullanılır?

Altın otu bitkisinin diğer bir kullanımı da yağdır. Tıpkı altın otu çayında olduğu gibi yağıda insan sağlığına saymakla bitmeyen faydalara sahiptir. Altın otu yağının kullanım alanları arasında: Cildi nemlendirmek, gözenekleri temizlemek, cildi sıkılaştırmak, egzama, siğil ve sedef hastalığını iyileştirmek yer alır.

Altın otu yağı ve çayı cilt dostu olarak bilinmektedir ancak yağının doğrudan cilt ile temas ettirilmesi alerjisi olan bireylerde farklı semptomlara neden olabilir. Altın otuna alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için az miktarda altın otu yağını bileğinize sürerek test edebilirsiniz. 

Altın otunun zararları nelerdir?

Altın otu hemen her yaşta bireyin kullanımına uygun olan ve herhangi bir bilinen yan etkisi olmayan bitkiler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte 10 yaşından küçük çocukların altın otu çayı içmesi önerilmemektedir.

Aynı zamanda gebelik veya emzirme döneminde ki kadınların olası yan etkilere karşı altın otunu tüketmemesi önerilir. Bazı bireylerde doğrudan cilt ile temas edildiğinde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

Tüm bunların yanı sıra herhangi bir hastalığa sahip olan veya ilaç tedavi gören kişiler altın otu kullanmadan önce doktoruna danışması önerilmektedir.

Diğer bitki çaylarında olduğu gibi altın otunun da fazlası zarara yol açabilir. Bu sebeple kararında ve yeterli miktarda tüketmek faydalarından yararlanmak için yeterli olacaktır.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum