Anal Fissür Nedir? Makat Çatlağı Belirtileri ve Ameliyatı
Halk arasında makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür, anüsü çizen ince, nemli dokuda (mukoza) küçük bir yırtılmadır.
Bağırsak hareketi sırasında sert veya büyük dışkı sonucunda ortaya çıkabilen anal fissür, bağırsak hareketleri sırasında ve sonrasında şiddetli sancılara sebebiyet verebilmektedir.
Bu içeriğimizde anal fissür nedir, neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte makat yırtılması hakkında bilinmesi gerekenler...
Anal Fissür Nedir?
Makat çatlağı ve yırtılması olarak da bilinen anal fissür, makat bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen çatlamalar olarak bilinmektedir.
Çatlamalar beraberinde yırtılmalara neden olarak dışkılamada zorlanma, tuvalet tutamama, makat çevresinde kanama ve tahrişlere sebebiyet verebilmektedir.
Son derece ağrılı ve sancılı olarak bilinen anal fissür, genellikle hemoroid (basur) hastalığıyla sıklıkla karıştırılmaktadır.
Bu hastalığın hemoroitten en büyük farkı, makat çatlağının ağrılı olmasıdır. Öte yandan bu hastalıkta deri katlanması şeklinde memeler oluşmaktadır. Hemoroitte ise dışkılama sırasında dışarı çıkma olarak görülmektedir.
Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın şiddetine bağlı olarak farklı semptomlar gösterebilen makat çatlağı sorunu, genellikle hemen hemen her hastada aynı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Anal fissür hastalığına sahip bireyler bazı belirtileri kendilerinde görmektedir.
Makat yırtılması rahatsızlığının belirtileri arasında dışkılama sırasında yırtılmalar, zorluk ve cam çıkartma hissi, makatta kanama veya sızıntı, makat bölgesinde tahriş ve kaşıntı bulunmaktadır. Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız anal fissür rahatsızlığına yakalanmışsınız demektir.
Anal Fissür Neden Olur?
Tıpkı hemoroid veya makat apsesi gibi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen makat çatlağı, çoğu zaman hastalıklar yüzünden oluşmaktadır. Anal fissür, genellikle inflamatuar bağırsak hastalıkları, ishal, kabızlık, crohn hastalığı veya doğum gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Dışkılamanın çok sert bir yapıya sahip olması da makat çatlağına yol açan yaygın bir durumdur. Bu durum genellikle yetersiz sıvı tüketimi, düzensiz beslenme ve lifli gıdaların tüketilmemesi durumlarına bağlı olarak meydana gelmektedir. Tüm bu durumlar makatta çatlamaların meydana gelmesine ve yırtılmalara neden olarak anal fissür hastalığını ortaya çıkartmaktadır.
Makat Yırtılması Teşhisi
Anal fissür rahatsızlığının tanısı uzman bir doktor tarafından yapılacak muayene ile koyulabilmektedir. Doktor gerekli gördüğü takdirde rektum ve kolon bölgesinin incelenmesi için endoskopi işlemlerini de uygulayabilir.
Tanının koyulmasında önemli olan nokta anal fissür ile karışabilen benzer makat hastalıklarının göz önünde bulundurulmasıdır. Bazı belirtiler hemoroid memesi ile karıştırılabilmektedir. Bu sebeple doktorun gerekli tetkikleri yaptırtması gerekiyor.
Makat Çatlağı Tedavisi
Doktor teşhisi koyduktan sonra süratle tedaviye başlamaktadır. Makat çatlağını gidermek için ilk olarak kabızlık gibi sorunlar ortadan kaldırılır. Bunun için hastaya lifli gıdaların yoğunlukta olduğu düzenli ve dengeli bir beslenme programı hazırlanır. Hasta buna uyarak makat çatlağına neden olan hastalıklardan kurtulur. Böylece makat çatlağı da bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Makat çatlağının tedavisinde kullanılan diğer yöntemler ise yumuşatıcı ilaç kullanımı, sıcak su ile yapılacak oturma banyoları, ağrı kesici ilaçların kullanımı, günlük 2-2.5 litre su tüketimi, topikal krem ve pomadların kullanımıdır. Bu yöntemler sayesinde makat çatlağından kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Anal Fissür Ameliyatı
Özellikle bebeklerde çok yaygın olarak görülen anal fissür hastalığı aynı zamanda her yaştan insanı etkileyebilmektedir. Anal fissürlerin çoğu artan lif alımı veya sitz banyoları gibi basit tedavilerle çözülebilirken bazı kişilerde cerrahi operasyon gerekebilir.
Makat çatlağı ameliyatı oldukça basit ve etkili bir ameliyattır. Bu ameliyat sadece belirtiler ilerlediği zaman uygulanır. Doktorlar genellikle anal sfinkter kasının küçük bir kısmını kesmeyi içeren yanal iç sfinkterotomi (LIS) adı verilen bir prosedür uygular. Bu uygulama sayesinde spazm ve ağrı azalırken makat çatlağının iyileşmesi desteklenir.
Makatta Kanama Neden Olur? | Makatta Apse Belirtileri ve Tedavisi |
---|
Makat çatlağı için ne iyi gelir?
Makat çatlağı çoğu zaman beslenme düzeninin değiştirilmesi sayesinde tedavi edilmektedir. Bol su tüketmek ve lifli gıdalarla beslenmek bunlardan en önemlileridir. Eğer herhangi bir iyileşme sağlanmazsa doktorlar makattaki çatlağı önleyecek krem ya da merhemi reçete edebilir.
Makat çatlağına evde ne iyi gelir?
Makat çatlağını evde geçirmek istiyorsanız gün içerisinde bol bol su içmeli ve lif bakımından zengin besinler tüketmelisiniz. Bunlar sayesinde makat çatlağına neden olan rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz. Böylece kısa süre içerisinde anal fissür ortadan kalkar.
Makat çatlağı ne kadar sürede iyileşir?
Makatta bulunan çatlaklar neden olan hastalıklar ortadan kaldırıldığı ve normal dışkılama düzeni sağlandığı takdirde birkaç hafta içinde kendiliğinden geçmektedir.
Makatta çatlak olduğu nasıl anlaşılır?
Makatta çatlak olduğunu ağrı ve şişlikten, dışkılama sırasında yırtılmadan, dışkılama güçlüğünden, yırtılma bölgesindeki kaşıntı ve tahrişten anlayabilirsiniz. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız makat bölgesinde çatlak oluşumu vardır.
Makatta yırtık kendiliğinden geçer mi?
Makatta bulunan yırtık zaman içerisinde geçebilmektedir. Ancak burada önemli olan makatta yırtığa neden olan hastalığın giderilmesidir. Kabızlık, ishal ya da bir başka hastalık makatta yırtılmaya neden olmaktadır. Bu hastalıkların ortadan kaldırılması, makatta bulunan yırtığın kendiliğinden geçmesini sağlar.
Makat çatlağı nasıl kapanır?
Makat çatlağını kapatmak istiyorsanız nitrogliserinli krem kullanmanız gerekiyor. Bu krem dışkılama sırasında iç makat kasını gevşeterek dışkıyı tahliye eder. Bu da makat çatlağını ya da yırtığını geçirmede oldukça etkili olmasını sağlar.
Zeytinyağı makat çatlağına iyi gelir mi?
Zeytinyağı anal fissür hastalığına iyi gelen bitkisel yağlardan birisidir. Zeytinyağını bir pamuk ile anüs bölgesine sürerek çatlak oluşumunu giderebilirsiniz. Bu bitkisel yağ anti-inflamatuar özelliği sayesinde iltihabi reaksiyonu önleyerek anal fissürün neden olduğu ağrıları da azaltmaktadır.
Makatta çatlak kanser yapar mı?
Anal fissür hastalığı ile kanser arasında herhangi bir bağ yoktur. Makatta çatlak oluşması kansere neden olmaz. Ancak bu hastalığın belirtileri ile kolon ve rektum kanserlerinin belirtileri arasında benzerlik vardır.