Anal Fistül Nedir? Makatta Apse Belirtileri ve Tedavisi
Anal fistül, bağırsağın ucu ile anüsün yakınındaki cilt arasında gelişen küçük bir tüneldir. Genellikle anüs yakınındaki dokuda irin toplanmasına neden olan bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar anal fistüllerin cilt tahrişi gibi hoş olmayan semptomlara neden olabileceğini ve genellikle kendi başlarına iyileşmediklerini hatırlatmaktadır. Bu içeriğimizde makatta apse neden olur, nasıl geçer, evde tedavi edilebilir mi, ameliyatı nasıldır ve ameliyat sonrasında gelişme riski var mıdır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte anal fistül hakkında bilinmesi gereken her şey...
Anal Fistül Nedir?
Latincede tüp anlamına gelen fistül, bir organla başka bir yapının arasında oluşan anormal bağlantı olarak bilinmektedir. En sık anüs çevresinde görülen bu durum, anal fistül olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda fistül bağırsaklarda da görülebilir. Bu duruma enteroenterik fistül adı verilmektedir.
Bağırsağın son kısmı ve anüs etrafındaki deri arasında gelişen anal fistül, genellikle enfeksiyon sonucu ortaya çıkan apse durumudur. Son derece rahatsız edici, can yakıcı ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık, çoğu durumda cerrahi operasyon gerektirmektedir.
Anal Fistül Nedenleri
Genellikle uzun süre iyileşmeyen apselerin yol açtığı bu hastalık, apse sonrasında ciltte, vücut boşluğunda veya bir organa doğru uzanan fistül oluşumları neden olmaktadır. Anal fistül hastalığı, birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilmektedir.
Anal fistül hastalığı rahmin alınması veya sezaryen, sindirim sistemi ameliyatı, doğumda gelişen vajina yırtılması, kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kanser tedavisi ve doku tahribatı gibi nedenler yüzünden oluşabilmektedir.
Yukarıdaki nedenler yüzünden anal fistül hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde de ilk olarak bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu sebeple vücudunuzu daha yakından tanımalı ve buna uygun olarak hareket etmelisiniz.
Anal Fistül Belirtileri
Anal fistül hastalığı oluştuğu zaman birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler anüs etrafında tahriş, dışkılama, hareket ve öksürme sırasında ağrı, makat çevresinde akıntı, dışkılama sırasında kan veya iltihap, makatta apse ve kızarıklık ve tuvalet tutamamadır.
Saymış olduğumuz belirtiler sayesinde anal fistül rahatsızlığına yakalandığınızı öğrenebilirsiniz. Kendinizde bu belirtileri gördüğünüz takdirde mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verdiği için bir an önce giderilmelidir.
Anal Fistül Tanısı
Anal fistül hastalığı teşhis edilirken doktor öncelikle hastanın tıbbi geçmişini ve yakınmalarını dinler. Daha sonra gerekli muayene yapılarak anal fistül hastalığının tanısı koyulur. Fakat hastalığın seyri, büyüklüğü ve yayılıp yayılmadığının kontrol edilebilmesi için bazı radyolojik görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Bunlar Fistülografi, MR, Anoskopi ya da Rektoskopidir.
Anal Fistül Tedavisi
Anal fistülün tedavisinde ilk olarak bazı yöntemler denenmektedir. Fistül tedavisi bulunduğu yere ve belirtilerin şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotik ilaçlar, enteral diyet ve kateter kullanılabilmektedir.
Bu tedavi yöntemleri sayesinde bazı küçük fistüllerin yok edilmesi amaçlanır. Ancak bu yöntemler küçük fistüllerde işe yarasa da büyük apselerde maalesef yeterince etkili olamıyorlar. Bu durumda da cerrahi tedavi işin içerisine girmektedir.
Anal Fistül Ameliyatı
Anal fistülün tedavisi çoğu zaman ameliyat olmaktadır. Ameliyatta fistül kanalı tamamen çıkarılabilir ve zemin açık bırakılabilir. Bunun dışında kısmen çıkarılıp iç tarafı da kapatılabilmektedir. Bunun için özel klipsler ya da fleb denilen özel teknikler kullanılmaktadır.
Ameliyat sırasında makatı büzen kasların zedelenmesi gibi bir durum oluşabilmektedir. Her ne kadar oldukça nadir olsa da bu durum birkaç hafta boyunca hafif gaz ya da dışkı kaçırma sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.
Anal fistül ameliyatında lazer tedavisi, fistülotomi ve seton prosedürleri kullanılmaktadır. Fistül kısmının tam olarak çıkarılmadığı tedavi yöntemlerinde çok fazla görülmese de tekrarlama riski bulunmaktadır. Bu yüzden anal fistül ameliyatının %100 garantili bir yöntem olmadığını bilmeniz gerekiyor. Yine de hastalığın çoğu zaman tek tedavi yöntemi cerrahidir.
Makatta Kanama Neden Olur? | Makatta Çatlak Belirtileri ve Tedavisi |
---|
Fistül kanser yapar mı?
Nadiren de olsa anal fistül hastalığı kanser oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Yaklaşık 8-10 yıl süren ve tedavi edilmeyen fistül hastalığı sonucunda kanser oluşabilmektedir. Bu sebeple gereken tedaviyi olmanız gerekir.
Fistül ameliyatı kaç dakika sürer?
Lazer ile yapılan anal fistül ameliyatı ortalama olarak 5-15 dakika arasında bitmektedir. Oldukça kısa süren anal fistül ameliyatı sonrasında hastalık tamamen ortadan kaldırılır.
Fistül tehlikeli mi?
Makatta apse oluşumu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde ağrılara ve bölgede farklı şişliklerin oluşmasına sebebiyet verir. Bu yüzden anal fistül hastalığının oldukça tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.
Fistül patlarsa ne olur?
Makatta bulunan apse patladığı takdirde içerindeki sıvılar bir akıntı haline gelir. Her ne kadar apsenin oluşturmuş olduğu ağrı ortadan kalksa da bu iltihaplar farklı yerleri etkileyebilir. Bu yüzden temizlenmesi gerekir. Ayrıca akıntı kötü kokuludur ve ateş ile birlikte oluşursa ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir.
Fistül muayenesi nasıl yapılır?
Anal fistül hastalığının muayenesi makat girişi etrafındaki dış ağzın incelenmesi şeklinde yapılmaktadır. Dış ağız görüldükten sonra parmakla muayene yapılarak fistülün içeriye doğru makat duvarında oluşturduğu kabarıklığın hissedilmesi amaçlanır.
Fistül ameliyatı sonrası açık yara ne zaman kapanır?
Fistül ameliyatı sonrasında hasta 3 ile 5 gün içerisinde günlük yaşantısına geri dönebilmektedir. Ancak yaranın kapanması bir aydan daha fazla sürebilmektedir.
Fistül ilerlerse ne olur?
Anal fistül hastalığı tedavi edilmediği takdirde daha da yayılmaktadır. Oluştuğu yerden başka bölgelere de yayılma gösteren apse, kanser oluşma riskini de arttırmaktadır. Bu yüzden bir an önce gerekli tedavinin yapılması gerekiyor.
Fistül kimlerde görülür?
Anal bölgesindeki fistül rahatsızlığı daha çok erkeklerde ve 30-40 yaş aralığında görülmektedir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının nedenleri travma, obezite, diyabet ve hijyen bozukluğudur.