Kalp Spazmı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kalp krizi geçiriyormuş gibi bir his veren kalp spazmının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Kalp Spazmı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Halk arasında kalp spazmı olarak bilinen anjina pektoris, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kişide anlık olarak ortaya çıkan ve oldukça tehlikeli olan bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte kalp spazmı hakkında her şey...

Anjina Pektoris Nedir?

Kalp Spazmı

Kalbi besleyen damarlarda yaşanan birikmeler, tıkanmalar ya da yaralanmalar sonucunda anjina pektoris oluşmaktadır. Kanda, kalp kasına taşınan oksijenin yetersiz olması sonucunda ortaya çıkan hastalık, göğüs ağrısı, göğüste baskı hissiyle karakterize edilmektedir. Genellikle egzersiz sırasında veya stres zamanlarında kendini gösterir.

Kalbin yoğun çalıştığı ve daha fazla oksijene gerek duyduğu zamanlarda oluşan kalp spazmı, kısa süreli ağrılara neden olur. Bu da kişiden kişiye değişmekle beraber 1-3 dakika arasında sürer. Ağrı dinlenildiğinde durur fakat istirahat halindeyken de ağrı görülmesi ciddi bir durum olduğunu gösterir.

Kalp Spazmı Türleri Nelerdir?

Kalp Spazmı

Anjina pektorisin 5 farklı türü vardır. Bunlar efor, soğuk, heyecan, dinlenme ve yatma anjinalarıdır. Efor anjinası, ABD'de vitrin hastalığı olarak da anılır çünkü hastanın yürüyüşü sırasında sık sık durmasına neden olur. Soğuk anjinası ise soğuk havanın damarlarda büzülmeye yol açmasından dolayı koroner atardamarın etkilenmesi sonucunda oluşur.

Aşırı duygu yaşanması kalbin oksijen gereksinimini artırır. Heyecan anjinası, koroner atardamarın bu gereksinime uyum sağlayamaması sonucunda oluşur. Yineleyici ve aralıksız nöbetlerin görünürde bir sebep yokken ortaya çıkmasına ise dinlenme anjinası denmektedir.

Yatma anjinasında öğleden sonra ve gece nöbet görülür. Efor anjinasından daha hafif olsa da ondan daha uzun sürer ve kan basıncının ani yükselmesi sonucunda koroner atardamarların kasılması sebebiyle oluşur. Yalancı anjina pektoris de kalp dışı organlardan kaynaklanan ağrıları ifade etmektedir.

Anjina Pektoris Nedenleri Nelerdir?

Kalp Spazmı

Kalbe kan akımının yetersiz olması genellikle koroner arterlerin aterokskleroz nedeniyle daraldığı koroner arter hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Anjina pektorisin ana nedeni de budur.

Aort stenozu, anormal kalp ritimleri, ağır anemi yaşanması ve polisitemi de kalp spazmına neden olan diğer problemlerdir. Bu rahatsızlıkları yaşayan bireylerde anjina pektoris görülme olasılığı çok daha yüksektir.

Kalp Spazmı Belirtileri Nelerdir?

Kalp Spazmı

İlk belirtiler genellikle yürüyüş yaparken, çalışırken vb. sıradan durumlarda aniden oluşur. Göğsün her iki tarafında, omuzlarda, kollarda, sırt ve alt çenede oluşan ağrı en tipik belirtidir.

Bunun yanında sıkıntı veya nefes darlığı, genellikle heyecan, üzüntü ya da fazla yemek sonrası ortaya çıkan fiziksel hareketlerde zorlanma, sersemlik ve uyurken ya da bir efor sarf edilmediği zaman ağrı oluşması anjina pektorisin göstermiş olduğu bulgulardır.

Anjina Pektoris Tanısı

Kalp Spazmı

Bu hastalığın teşhisi için doktor ilk olarak hastanın hikayesini dinlemektedir. Hasta bu kısımda hissettiği ağrı benzeri belirtileri doktora eksiksiz bir şekilde söylemesi gerekmektedir. Daha sonra doktor hastadan bir takım tetkikleri yaptırmasını isteyecektir.

EKG, kardiyak stres testi, kan testleri ve koroner anjiyografi doktorun isteyebileceği tetkiklerdir. Doktor hastanın şikayetlerini dinledikten ve bu testlerin sonuçlarını aldıktan sonra hastalığın tanısını koyacaktır.

Kalp Spazmı Tedavisi

Kalp Spazmı

Yaşam tarzına yönelik düzenlemeler yapılarak kalp spazmı tedavi edilmeye çalışılır. Yüksek kan basıncının kontrol altına alınması ve yükselmiş kan kolesterol düzeylerinin azaltılması koruyucu önlemler arasında yer almaktadır. Kişinin sigarayı bırakması ve gerekliyse kilo vermesi de bu süreçte oldukça önemlidir.

Anjina pektoris atakları, kalp kasında kan akımını artıran nitrat ilaçlar ile önlenebilir. Ayrıca doktor tedavide beta bloker ilaçları, potasyum kanal aktivatörlerini, kalsiyum kanal blokerlerini, lipid düşürücü ve antiplatelet ilaçları kullanabilir.

İlaç tedavisi hastalığın semptomlarını kontrol altına alabilir fakat tedavi edemez. Buna karşın ataklar daha ciddi veya sık hale gelirse koroner arter bypass cerrahisi veya anjiyoplasti gerekebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kalp Yetmezliği Nedenleri ve BelirtileriKardiyomiyopati Nedir?
Kronik Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir?Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir?İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

Anjina pektoris ne demek?

Kalbe gitmesi gerekenden daha az kan ve oksijen gelmesi sonucunda ortaya çıkan ağrı hissine anjina pektoris denmektedir. Çoğu zaman arter hastalığında atardamarların tıkanması ya da daralması sonucunda oluşan bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Anjina pektoris tehlikeli mi?

Damarın neredeyse tamamını tıkayan anjina pektoris hastalığı kalp kasına zarar verebilmektedir. Eğer koroner arter tamamen tıkanırsa kalp krizi meydana gelir. Dolayısıyla bu hastalığın oldukça tehlikeli olduğunu ifade edebiliriz.

Anjina pektoris kaç dakika sürer?

Ağrı, baskı, boğulma ve tıkanma hisleriyle kendini gösteren anjina pektoris atakları egzersiz sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu ataklar istirahatle 1-3 dakika arasında geçmektedir. Ancak ağır antrenman sonucunda oluşan anjina pektorisin daha uzun süre boyunca devam edebileceğini söyleyelim.

Anjina pektoris bulguları nelerdir?

Kalp spazmı iman tahtası kemiği arkasında ağır bir taşla bastırılıyormuş gibi bir his vermektedir. Tam olarak belli olmayan bu his anjina pektorisin en sıklıkla karşılaşılan bulgusu ve semptomudur.

Anjina pektorise neden olan durumlar nelerdir?

Kalp spazmı olarak bilinen bu hastalığın ana sebebi koroner arter hastalığıdır. Anjina pektoris, arterlerin ateroksleroza uğraması sonucunda oluşmaktadır.

Anjina pektoris hangi bölüm bakar?

Angina pektrois, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarından birisidir. Bu sebeple hastalığın teşhis ve tedavisi için Kardiyoloji bölümündeki doktorlara görünmek gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.