Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir? Nedenleri ve Tedavisi
Antisosyal kişilik bozukluğu, kişinin şefkat, pişmanlık, acıma ve sevgi gibi duygulardan yoksun olmasına neden olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Sosyopat adı verilen bu kişiler herhangi bir şekilde karşılarındakilerin duygularını anlamazlar ve her zaman kendilerini düşünürler. Bu içeriğimizde sosyopat ne demek, özellikleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır ve neden olur gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte sosyopatlar hakkında bilinmesi gerekenler...
Sosyopat Nedir?
Sosyopatlar, kurallara uymayan, doğru olmayan davranışlarda bulunan, kanunlara uymayan ve verilen cezalardan ders almayan bireylerdir. Bu kişiler genellikle kurallara uymakta zorluk çeker, başkalarının haklarına saygı duymaz ve kuralları çiğner. Suça yatkınlık oranı oldukça yüksek olan sosyopatlar genellikle 15 ila 22 yaş aralığındaki kişilerde görülmektedir.
Sosyopatların Davranışları Nelerdir?
Sosyopat kişiler belli karakteristik özelliklere sahiptirler. Bu kişiler toplumsal kurallara uymaz, utanma veya pişmanlık duymaz, insanlara hükmetme isteği duyar, yalan konuşmakta sınır tanımaz, arkadaş edinmez, tehlikeli durumlara karşı soğukkanlı olur ve empati kurmazlar.
Yukarıda saymış olduğumuz davranışlar bir sosyopatın en temel özellikleridir. Bunun yanında birçok özelliğe sahip olan bu kişiler oldukça tehlikelidir. Bu yüzden yukarıdaki belirtilere sahip olan tanıdığınız varsa mutlaka tedavi olmasını sağlamalısınız.
Sosyopatlar Nasıl Anlaşılır?
Sosyopatlarda herkes gibidir ve ilk başlangıçta anlaşılmamaktadır. Ancak belli soruları sorduğumuz zaman bu kişileri kolay bir şekilde anlayabiliriz. Sosyopatlar hayalperest oldukları ve çok yalan söyledikleri için herhangi bir olayı anlattıklarında olağanüstü ya da gerçek olmayan şeyler ekleyerek anlatırlar. Bu durumda sorgulanırsa hakaret olarak algılar. Bu nedenle öfke ve saldırganlıkla tepki gösterirler.
Sosyopatlar daima kendilerini üstün göstermeye çalışırlar. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler kendilerinde olmayan özellikleri kendilerinde varmış gibi göstermeye çalışırlar. Genellikle yeni tanıdıkları kişilere kendilerini önemli bir kişi olarak tanıtırlar.
Sosyopat Neden Olur?
Kişinin sosyopat olması çeşitli durumlara dayanmaktadır. Bu durum genellikle çocukluk döneminin iyi bir şekilde geçmemesine bağlıdır. Çocukluk döneminde yaşanan sevgisizlik, ilgisizlik, şiddet ve taciz gibi kötü durumlar bu tarz sorunlara neden olmaktadır. Bu durumlara maruz kalarak büyüdüklerinde vicdandan yoksun ve acımasız bireylere dönüşmektedirler.
Sosyopat Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Sosyopatlar, genellikle hastalıklarını kabul etmemektedirler. Bu nedenle doktora gitme eğiliminde bulunmazlar. Genellikle yarattığı sorunlar nedeniyle çevresindeki kişiler sayesinde doktora yönlendirilirler.
Sosyopatlığın kesin tedavisi bulunmamaktadır. Bu durum akıl hastalığı veya davranış bozukluğu olmaması nedeniyle tedavi edilmemektedir. Sosyopat bir kişilik bozukluğudur. Bu yüzden sosyopat olan kişilere farklı bir yöntem uygulanmaktadır.
Genellikle bu kişilerin kurallara uymasını ve tepkilerini düzenli olarak kontrol altında tutmasını sağlamak gerekir. Bu nedenle sosyopat kişilere ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaçlar düzenli ve gerekli şekilde kullanılmalıdır. Ek olarak ilaçların da kesin bir tedavi yöntemi olmadığını söyleyelim. Sadece kişilerin kendini kontrol etmesini sağlamaktadır.
Sosyopat nasıl davranır?
Sosyopat insanlar genellikle başkalarının duygularını anlayamazlar. Bu yüzden de karşı tarafın ne düşündüğünü önemsemezler. Kuralları çiğneyen, suçluluk duymayan ve anlık karar verme eğilimlerini gösteren bu kişilerin davranışlarının karşıdaki insanlar için oldukça tehlikeli olduğunu belirtelim.
Sosyopat insanlar zeki midir?
Sosyopat insanların ortak özelliklerinden birisi de zeki olmalarıdır. Bu kişiler iyi bir yalancıdır ve her şeyi önceden planlamaktadırlar. Buna göre de kendi çıkarlarına uygun bir şekilde hareket ederler. Kendi çıkarları dışında bir şey olması durumunda ise saldırganlık gösterirler.
Sosyopatlar evlenebilir mi?
Sosyapat kişiler sizi psikolojik anlamda zor günlere sürükleyecektir. Bu yüzden bu kişilerin bir an önce tedavi olması gerekir. Hayatınıza bu tarz kişileri almadan önce mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız.
Bir insan neden sosyopat olur?
Sosyopat kişilerin neden olduğu konusu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak genetik faktörlerin ve çocuklukta yaşanan travmatik olayların bu oluşumda rol oynadığı uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Sosyopatlar iyileşir mi?
Sosyopatlar da iyileşebilir. Her ne kadar zorlu bir süreç olsa da imkansız değildir. Eğer agrasif ve saldırgan davranışlar söz konusu ise ilaç tedavisi ile tedaviye başlanır. Daha sonra psikoterapi yöntemleri kullanılarak kişinin olumsuz davranışları törpülenir.
Sosyopat doğuştan mı?
Sosyopatlık sonradan yaşanan travmalar yüzünden oluşmaktadır. Doğuştan gelir diye bir şey söz konusu değildir. Ancak genetik faktörler de bu rahatsızlığın oluşmasında etkilidir.
Sosyopat psikopat arasındaki fark nedir?
Sosyopat vicdan yoksunu olan kişilere denmektedir. Psikopat ise daha tehlikeli olan sosyapatik kişiyi ifade etmektedir. Bu kişiler seri katilliğe dayanabilen problemli kişilerdir.