Arpacığa İyi Gelen Doğal Yöntemler, İlaçlar ve Kremler

Arpacık, tehlikeli bir hastalık olmamakla birlikte hissettirdiği ağrı ve acı nedeniyle oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. Peki arpacığa ne iyi gelir?
Arpacığa İyi Gelen Doğal Yöntemler, İlaçlar ve Kremler

Göz kapağındaki yağ bezlerinin enfeksiyon kapmasından dolayı ortaya çıkan arpacığa iyi gelen besinleri, göz damlalarını, kremleri, ilaçları, antibiyotikleri ve doğal yöntemleri aşağıda bulabilirsiniz.

Arpacığa İyi Gelen Göz Damlaları

Arpacığa İyi Gelen Yöntemler

Antibiyotik etkiye sahip göz damlaları sayesinde arpacıktan kurtulmanız mümkündür. Bazı göz damlaları reçetesiz olarak satılmaktadır. Göz damlası kullanılmadan önce mutlaka aile hekimine başvurulmalıdır. Aksi taktirde daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Direkt olarak gözün içerisine sıkıldığı için yanlış kullanımda kör olma riski dahi vardır. Göz damlaları yerine doğal yöntemler tercih edilebilir.

Arpacığı Geçiren Etkili Kremler ve Merhemler

Arpacığa İyi Gelen Yöntemler

Arpacığın iyileşmesini sağlamak için reçetesiz bir şekilde satılan kremler kullanılabilir. Gözde kullanılmak  için üretilmiş olan kremleri tercih ederek arpacıktan kurtulabilirsiniz. Bu kremleri kullanmak için ilk olarak ellerinizi güzelce yıkayın. Daha sonrasında arpacığın bulunduğu bölgeye masaj yaparak merhemi ya da kremi iyice yedirin. Herhangi bir ağrı hissettiğinizde ise masaj işlemini bırakın.

Arpacığı İyileştiren İlaçlar

Arpacığa İyi Gelen Yöntemler

Gözdeki arpacık için ilk olarak doktorunuza başvurmanız gerekir. Daha sonrasında doktorunuzun uygun görmesi halinde antibiyotik içerikli pomad ya da göz damlası önerir. Doktorunuz size enfeksiyon giderici damlalar veya pomad tavsiye ettiyse düzenli bir şekilde kullanarak arpacıktan kurtulabilirsiniz. Göz damlasını damlatırken hijyen kurallarına uymanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Arpacığı Tedavi Eden Besinler ve Doğal Yöntemler

Arpacığa İyi Gelen Yöntemler

Arpacığa iyi gelen besinler arasında papatya çayı, patates, kekik yağı ve sarımsak yer almaktadır.

Papatya çayı direkt olarak göz kapağında oluşmuş arpacığın etkisini azaltır. Patates yönteminde ise patatesler ince bir şekilde rendelenir. Daha sonra bir beze sarılır ve göz kapaklarının üzerinde bekletilir. Kekik yağı kullanabileceğiniz en doğal yöntemlerden birisidir. Direkt olarak arpacığın üzerine sürülür. Antiseptik maddesi olarak öne çıkan kekik yağı arpacığın iyileştirme sürecini hızlandırır. Sarımsak ise doğal antibiyotiktir. Arpacığa çok iyi geldiği bilinmektedir. Günde 5 diş sarımsak tüketerek arpacığın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Arpacığı Hızlıca Geçiren Antibiyotikler

Arpacığa İyi Gelen Yöntemler

Genellikle antibiyotik tedavisi uygulanarak arpacık nedeniyle oluşan ağrı ve batmalar en aza indirilerek daha rahat bir görüş sağlanması amaçlanmaktadır. Arpacık tedavisinde kullanılan antibiyotikleri doktor kontrolü ve onayı dışında kullanmanız kesinlikle önerilmemektedir. Öncelikle göz doktoruna başvurmalı ve doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalısınız. 1 hafta içinde geçmeyen arpacığın kistleşmesi söz konusu olabileceğinden cerrahi bir müdahale gerekebilir.


İlginizi Çekebilir
Göz Sağlığına İyi Gelen Besinlerİç Arpacık Nedir, İç Arpacık Belirtileri Neler?

Arpacık nedir?

Tıp dilinde “hordeolum” olarak adlandırılan arpacık, kirpik diplerinin iltihaplanması sonucu oluşmaktadır. Genellikle herhangi bir tehlike içermeyen ve zararsız olan arpacık, kendiliğinden veya uygulanan tedavi sonucunda iyileşmemişse “şalazyon” adı verilen kiste dönüşür.

Kiste dönüşmesi sonucunda tehlikeli olmamakla birlikte cerrahi müdahale gerekebilir. Toplumumuzda görülme sıklığı oldukça fazla olan arpacık, kirpik diplerinde fazla yağ veya bakterilerin birikerek tıkanması sonucunda meydana gelmektedir. İltihap nedeniyle göz akıntısına neden olan arpacık ağrı ve acı hissi vermesi nedeniyle oldukça rahatsız edici bir rahatsızlıktır.

Arpacık nelere sebep olur?

 Kirpik diplerinde enfeksiyon sonucu meydana gelen arpacık dışarıdan bakıldığında sivilce benzeri bir yapıya sahiptir. Kırmızımsı bir renge sahip olan bu şişlik iltihap dolu bir apsedir. Aynı zamanda kirpik dibinde bulunması nedeniyle gün içinde sürekli olarak yanma, batma, kaşıntı, kızarıklık, ağrı ve sulanma gibi sorunlara neden olur. 

Arpacık bulaşıcı mıdır?

Arpacığın genellikle bulaşıcı bir özelliğe sahip olmamasıyla birlikte arpacık çıkmış birinin havlu, mendil ve makyaj malzemesi gibi kişisel bakım ürünlerini ortak olarak kullanmaları önerilmemektedir.

Arpacığın mikrop ve bakteri sonucunda oluşan bir enfeksiyon olduğunu düşünürsek, arpacık bulunan kişinin özel eşyalarını ortak olarak kullanmak hijyen bakımından da uygun olacağı söylenemez. 

Arpacık kendiliğinden geçer mi?

Özel bir tedavi gerektirmeyen arpacık, genellikle kendiliğinden geçebileceği gibi doktorun önerdiği damla ve ilaçlarla uygulanan tedavi sonucunda da iyileşme sağlayabilir. Ancak nadiren de olsa arpacığın iyileşmemesi durumunda kiste dönüşmesi cerrahi bir müdahale gerektirebilir. 

Arpacık neden olur?

 Mikrop ve bakterilerin kirpik dibinde birikerek iltihaplanmaya yol açması nedeniyle oluşan arpacığın oluşmasında en önemli faktör hijyenik koşulların yetersiz kalmasıdır. Kişinin bulunduğu ortamda toz ve kirin oldukça fazla olmasının yanı sıra üzüntü ve streste arpacık oluşumunda önemli bir rol oynar. 

Arpacık oluşumunun temel nedeni göz kapağında bulunan yağ bezlerinin tıkanmasıdır. Özellikle kandaki yağ oranı yüksek olan kişilerde yağ bezelerinin tıkanması sonucu arpacık oluşma riski oldukça yüksektir. Yağ bezlerinin tıkanmasının yanı sıra tıp dilinde “stafilokok” adı verilen bakterinin göze ulaşması sonucunda arpacık oluşma riski %90 oranındadır.

Arpacık nasıl oluşur?

Özellikle burnunuzu sildiğiniz mendili göz ve göz çevrenize sürmeniz arpacık oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bakteri ve mikroplar nedeniyle oluşan bir enfeksiyon olan arpacık, vücut direncinin düşmesiyle birlikte kendini göstermektedir. Aynı zamanda vücut direncinin yanı sıra uykusuzluk nedeniyle de görülebilir. Genellikle bulaşıcı olmayan ve genetik bir özellik taşımayan arpacığın oluşumu daha çok hijyene bağlıdır. Hijyen koşulları bakımından yetersiz ortamlarda bulunan kişilerde arpacık oluşma riski daha yüksektir. 

Sık sık çıkan arpacığın nedeni nedir?

 Arpacığa neden olan bir diğer durum ise blefarit olarak adlandırılan göz kapağı iltihaplanmasıdır. Kronik blefarit hastalarında sık sık arpacık oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Göz kapağı bezlerinin sürekli olarak tıkanması arpacık oluşumunu büyük oranda tetiklemektedir. 

Arpacık nasıl engellenir?

Çeşitli bakteri ve hastalıkların yanı sıra bağışıklık sistemimizi doğrudan etkileyen ve vücut direncimizi arttıran vitaminler arpacık oluşumuna karşı etkili bir koruma ve direnç sağlamaktadır. Vitamin yetersizliği nedeniyle vücut direncinin düşmesi, arpacık oluşumuna neden olan bakteri ve mikroplara karşı savunmasız kalmamıza neden olmaktadır. Uzmanlar A, C ve E vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenilmesi önermektedir.

Arpacığa neden olan şeyler nelerdir?

Sağlıksız beslenmeden çeşitli göz hastalıklarına birçok faktörün etkin rol oynadığı arpacık oluşumuna neden olan diğer faktörleri kısaca sıralamak gerekirse;  stres, aşırı yağlı beslenme, fiziksel yatkınlık, ergenlik dönemi, göz ve cilt temizliğinin yetersiz olması, bağışıklık sisteminin zayıf olması, akne, bahar alerjisi, seboreik dermatit gibi faktörler belirtilebilir.

Arpacık belirtileri nelerdir?

 Genellikle tek bir gözde çıkan arpacık, aynı mendille iki gözü silme veya ellerinizle iki gözünüzü ovuşturduktan sonra yıkamamanız durumunda arpacığın diğer gözünüze de bulaşmasına neden olur. Öncelikle gözün alt ve üst kısmında kızarık ile kendini gösteren arpacık, göz çevresinde hassasiyet ile birlikte ağrıya neden olur. Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda kızarıklık ve ağrının yanı sıra, batma, yanma, sulanma, seyirme ve bulanık görme gibi sorunlar ortaya çıkar. 

Arpacık sorununun en belirgin belirtisi gözde batma ile birlikte meydana gelen ağrıdır. Göz ağrısının yanı sıra baş ağrısına da neden olabilen arpacık, gün içinde rahatsızlık vererek görme kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Kızarıklık şeklinde başlayan arpacık, sivilceye benzeyen ve bezelye büyüklüğüne kadar varabilen şişkinliğe neden olur.

Şişkinliğin meydana gelme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Birkaç saat içinde şişkinlik oluşabileceği gibi 1-2 gün sonra da meydana gelebilir. Bu şişkinlik genellikle üst göz kapağında olmakla birlikte kirpik dibinde meydana gelmektedir. Aynı zamanda alt göz kapağında da arpacık oluşması söz konusu olabilir. Arpacık belirtilerini kısaca sıralamak gerekirse; 

  • Kızarıklık
  • Göz çevresinde hassasiyet
  • Yanma
  • Batma
  • Şişkinlik
  • Gözde sulanma
  • Göz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Bulanık görme
  • Göz seyirmesi gibi belirtiler

Arpacık nasıl tedavi edilir?

Arpacık genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Arpacık belirtilerinin görülmesi durumunda bir göz doktoruna başvurabilir ve doktorun önerdiği tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.

İlaç tedavisinin yanı sıra evde uygulanabilen doğal tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri arpacığın iyileşmesini sağlayarak doğal bir ilaç görevi görmektedir. Ancak doğal tedavi yöntemlerinin yanı sıra doktor onayında uygulanan ilaç tedavisi daha çok etkili olmasının yanı sıra arpacığın yeniden oluşmasını engelleyerek etkili bir tedavi imkanı sağlamaktadır. İlaç tedavisinin yanı sıra en çok tercih edilen arpacık tedavisi şüphesiz ki çay posasıdır. Demlikte kalan çay posasını ılıdıktan sonra gözlerinizin üzerinde bekletebilir ve suyuyla gözlerinizi yıkayabilirsiniz. Uzunca yıllardan beri kullanılan bu yöntem arpacık tedavisinde oldukça etkilidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.