B Vitamininin Bilinmeyen Faydaları
B Vitamini Faydaları
B vitaminleri suda eriyen vitaminlerdendir. Zihinsel ve fiziksel sağlığı korur ve destekler. Hafızayı korur ve güçlendirir. Öğrenmede kolaylık sağlar. Beyni strese karşı koruyarak yarar sağlamaktadır. B vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 olarak ayrılır. Her vitaminin kendine özgü faydaları vardır.
1. B1 Vitamini
B1 vitamin tiamin olarak bilinmektedir. Sinir sistemini açısından önemlidir. B1 vitamini eksikliğinde sinirlilik, depresyon, halsizlik ve hafıza sorunları yaşanmaktadır. B1 vitamini kas, bağırsak, sinir sistemi ve kalpteki sorunları önleyen etkili bir vitamindir. Vücuttan alınan karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sğalar.
2. B2 Vitamini
B2 vitamini antioksidan içermektedir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlamaktadır. B2 vitamini eksikliği ağızda birtakım sorunlara ve dudak ve dil çevresinde iltihaba sebep olmaktadır. Aynı zamanda B2 vitamini kilo verdirmeye yardımcıdır. Bu vitamin besinlerden alındığı taktirde kilo vermenizi sağlayacaktır.
3. B3 Vitamini
Sinir sistemi sağlığı bakımından önemli bir yere sahiptir. Eksikliğinden depresyon, halsizlik ve hatta pelegra hastalığına yol açmaktadır. Cildi, saçı ve sinir sistemini sağlıklı tutan B3 vitamini kolestrolü düşürür.
4. B5 Vitamini
B5 vitamini alyuvar üretiminde önemli derecede rol oynamaktadır. Stresle mücadele etmektedir. Cilt ve saç sağlığında önemlidir. B5 vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştahsızlık, saç dökülmesi ve cilt problemlerine sebep olmaktadır.
5. B6 Vitamini
Bağışıklık sistemi ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Egzema ve sedef gibi cilt hastalıklarını engellemektedir. Deri hastalıkları, kansızlık ve uykusuzluk gibi problemler eksikliğinde yaşanmaktadır.
6. B7 Vitamini
Tırnak, saç ve cilt sağlığı açısından önemlidir. B7 eksikliğinde anemi, saç dökülmesi, hafıza sorunları, bulantı gibi sorunlara yol açmaktadır.
7. B9 Vitamini
B9 vitamini hamile adayları için oldukça önemlidir. Bebeğin anne karnındaki gelişimini sağlıklı tamamlamasını sağlamaktadır. B9 vitamini eksikliği doğum kusurlarına, anemi, hafıza, beyin ve sinir fonksiyonlarında bozukluğa sebep olmaktadır.
8. B12 Vitamini
Sinir sisteminin sağlığı açısından önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler. Hafızayı geliştirmektedir. Konsantrasyon problemlerinde çözüm kaynağıdır. B12 eksikliğinde sinir sisteminde sorunlara neden olmaktadır. Kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, el ve ayaklarda uyuşma gibi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.
B vitamini eksikliği nelere yol açar?
B vitamini eksikliği sonucunda kansızlık oluşabilir. Ayrıca halsizlik, göz kararması, çabuk yorulma, efor kapasitesinde azalma, çarpıntı, yorgun hissetme, baş ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, uyuşma gibi sorunlar yaşanabilir.
B1 B2 B6 B12 vitaminleri ne işe yarar?
B vitamini suda çözünebilmektedir. Kendi içerisinde B1, B2, B3, B12 gibi farklı türlere ayrılır. Genel olarak tüm B vitaminlerinin ortak görevi aldığınız besinleri enerjiye çevirmeye yardımcı olmak ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırmaktır.
B vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
B vitamini eksikliğinde hafıza problemleri, unutkanlık, duygu durum bozuklukları, sinirlilik hali, depresyona girme, nefes darlığı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, iştahsızlık, şiddetli kilo kaybı, üşüme, kansızlık, denge problemi, göz kararması görülür.
B vitamini ne zaman alınmalı?
B vitaminini sabah saatlerinde almak daha iyi olacaktır. Günde bir kere alınması gerekir. Sabah saatlerinde alındığında sizin gün boyu daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca yaşanacak ağrıları da ortadan kaldırır.
B vitamini yan etkileri nelerdir?
B vitamininin bazı yan etkileri vardır. Kızarıklık, ağrı, kaşıntı, hafif ishal hafif yan etkilerdir. Acil müdahale gerektiren yan etkiler ise ayaklarda şişme, zayıflık, yorgunluk, düzensiz kalp atışları, kas krampları olarak sıralanabilir.
B vitamini ile B12 ayni mi?
B1, B2, B3, B5, B6, B10, B11 ve B12 vitaminleri genel olarak B grubu vitaminler adı altında toplanır. Bu da B12 vitamini ile B vitamininin aynı olduğunu gösterir. B1 vitamini ile B vitamini de aynı şeydir.