Kalın Bağırsak Kanseri Neden Olur? Belirtileri ve Ameliyatı

Dünyada en yaygın görülen kanser çeşitlerinden biri olan bağırsak kanserinin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını detaylıca inceledik.
Kalın Bağırsak Kanseri Neden Olur? Belirtileri ve Ameliyatı

Daha çok 50 yaş üstünde görülen kalın bağırsak kanseri, oldukça ciddi bir hastalıktır. Bir an önce teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Bu yüzden bu konu hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. İçeriğimizde bağırsak kanseri nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılmaktadır gibi soruların cevabını verdik.

İşte kalın bağırsak kanseri hakkında bilinmesi gerekenler...

Bağırsak Kanseri Nedir?

Bağırsak Kanseri

İnce bağırsaktan gelen sindirilmiş besinler, kalın bağırsağın kolon bölgesinde tekrardan ayrıştırılmaktadır. Vücut için gerekli su ve mineraller alındıktan sonra ise geriye kalan kısım anüs yoluyla atılmak için rektumda depolanır.

Kalın bağırsağın kolon bölgesinde bazı hücreler aşırı büyümesine kolon kanseri denmektedir. Kalın bağırsakta görülen bu kanser erken evrede teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilmektedir. Ancak erken teşhis edilmediği durumlarda yakın organlara sıçrayabilir ve kan vasıtasıyla uzak organlara ulaşabilir. Bu da ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir.

Bağırsak Kanseri Neden Olur?

Bağırsak Kanseri

Kalın bağırsak kanseri nedenleri alkol ve sigara tüketimi, aşırı yağlı, kırmızı et ağırlıklı beslenme ve şişmanlıktır. Bunun yanı sıra polipler de bağırsak kanseri oluşumunda etkilidir. Tarama kolonoskopileri sırasında kalın bağırsakta polip görüldüğünde kanserleşmeden alınmaktadır. Bu sayede bağırsak kanserinin en büyük nedenlerinden birisi engellenmiş olur.

Kalın Bağırsak Kanseri Tipleri

Bağırsak Kanseri

Bağırsak kanserinin türleri ortaya çıktıkları hücrelerin isimleriyle anılırlar. İki tür bağırsak kanseri bulunmaktadır. Bunlardan ilki o olan Adenokarsinom, en çok görülen bağırsak kanseri türüdür. Bu türde kanser genellikle bağırsak zarındaki bez hücrelerde başlamaktadır.

Bir diğer bağırsak kanseri tipi ise yassı hücreli kanserlerdir. Adenokarsinomlar ile aynı şekilde tedavi edilen yassı (skuamöz) hücreler, bez hücreleri ile birlikte bağırsak zarını oluşturmaktadırlar.

Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Kanseri

Rektumda ya da dışkıda kanama, rektumda gerilme hissi, kilo kaybı, geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme ve dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz değişiklikleri kendinizde görüyorsanız kalın bağırsak kanserine yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda doktora görünmeli ve gerekli teşhisi bir an önce koydurmalısınız. Bundan sonra yaşam tarzınızda gerekli değişiklikleri yaparak doktorun önerdiği tedavi yöntemlerini kullanmalısınız.

Bağırsak Kanseri Risk Faktörleri

Bağırsak Kanseri

Bağırsak kanseri oluşumunda birçok risk faktörü bulunuyor. Uzun yıllar çok ağır ülseratif kolit ya da Crohn hastalığına sahip olmak, diyabet ve bazı diğer sağlık durumları, rahim kanseri, testis kanseri ya da lenfoma teşhisi konulan hastalar daha yüksek risk altındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz kişiler bağırsak kanserine karşı daha dikkatli olmalıdır. Bu kişilerin bir an önce beslenme alışkanlıklarından başlamak üzere yaşam tarzında birçok değişiklik yapmaları gerekiyor.

Bağırsak Kanserinden Korunma Yolları

Bağırsak Kanseri

Bağırsak kanserinden korunmak için kullanabileceğiniz birçok yol vardır. Bunlardan en etkili ve çok tercih edileni ise tüketeceğimiz besinlere dikkat etmektir. Bağırsak kanserinden korunmak için pastırma, sosis ve sucuk gibi işlenmiş etleri daha az tüketmenizi öneriyoruz.

Kırmızı etten daha çok beyaz et tüketmek, tahıl, meyve ve sebzelerden daha fazla lif almak, bol miktarda meyve ve sebze tüketmek, süt, yoğurt ya da peynir gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmek bağırsak kanseri oluşumunu engelleyecektir. Bağırsak kanserinden koruyan bu besinleri tüketerek daha sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

Bağırsak Kanseri Teşhisi

Bağırsak Kanseri

Kanser sinsi bir hastalık olarak ilerleyebilmektedir. Bu nedenle belirti olmasa bile tetkik yaptırmak erken tanı için önemli bir rol oynamaktadır. Bağırsak kanseri taraması kanseri erken bir evrede tespit etmeyi amaçlamaktadır.

Bağırsak kanseri taramasında bağırsaktaki polipler tespit edilir. Polipler kanser değildir fakat zamanla kansere dönüşebilir. Polipler tarama sırasında kolaylıkla alınabilirler. Böylece bağırsak kanseri gelişme riski azaltılmış olur. Eğer ailenizde kanser hastalığı varsa geçmişte bağırsaktan polip aldırmışsanız mutlaka belirli aralıklarla tarama yaptırmalısınız.

Bağırsak Kanseri Tedavisi ve Ameliyatı

Bağırsak Kanseri

Bağırsak kanserinin ana ve kesin tedavi yöntemi ameliyattır. Bazı hastalarda cerrahi tedavi öncesinde ya da sonrasında kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri uygulanabilir. Bağırsak kanseri tedavisinde doktor tek port cerrahi, laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi yöntemlerinden birini kullanacaktır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde kanserden kurtulabilirsiniz.

Eğer kanser ilerlemiş ve tamamen tedavi edilmesi mümkün değilse hastanın yaşam süresinin uzatılması amaçlanır. Özellikle son 10 yılda ortaya çıkan yeni tedavi yöntemleri sayesinde hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bağırsak Tembelliği ve TedavisiBağırsak Kurdu ve Tedavisi
Bağırsak Tıkanıklığı ve TedavisiBağırsak Florası ve Tedavisi
Bağırsaklar Hakkında Bilinmesi GerekenlerHuzursuz Bağırsak Sendromu
Sindirim Sistemini Hızlandıran Doğal YöntemlerBağırsak Kurdu Düşüren Yöntemler
Kabızlığa İyi Gelen YöntemlerSindirim Sistemi
Kabızlığa İyi Gelen Besinlerİshale İyi Gelen Şeyler

Bağırsak kanserinin ilk belirtileri nelerdir?

Kolon kanserinin ilk belirtileri dışkılama yapıldıktan sonra tam boşalmamış hissetme, dışkılama düzeninin bozulması ve dışkılama yaparken ağrı hissedilmesidir. Bu belirtiler bağırsak kanserinin ilk belirtileridir.

Bağırsak kanseri nasıl belli olur?

Bağırsak kanseri dışkılama sırasında yaşanan olumsuz durumlarla kendini göstermektedir. Geçmeyen ishal veya kabızlık, dışkılamada incelme, dışkıdan kan gelmesi, dışkıda yumurta akı benzeri salgı olması, karın ağrısı ve şişlik kolon kanserinin belirtileridir.

Bağırsak kanseri öldürücü müdür?

Kolon kanseri oldukça ciddi bir hastalıktır ve bazı vakalarda ölüme kadar gidebilmektedir. Gerekli tedaviyi olamayan hastalarda ve ileri evrelerde bu hastalık ölümcül olabilmektedir. Bu yüzden her kanser türünde olduğu gibi bu kanserde de erken teşhis ve doğru tedavinin mümkün olan en kısa sürede yapılması gerekir.

Kolon kanserinin en önemli belirtisi nedir?

Bağırsak kanserinin en sık görülen belirtisi sürekli ishal ya da kabızlık yaşanması, dışının incelmesi, anüsten ve dışkıdan kan gelmesi ve dışkıdan yumurta akı görünümlü bir sıvı gelmesidir. Bu belirtiler kolon kanserini işaret etmektedir.

Bağırsak kanseri kan tahlilinde belli olur mu?

Kolon kanseri kan testinde belli olabilecek bir kanser türüdür. Kolonoskopiden çekindiği için doktora gitmeyenlerin imdadına yetişen kan testi, koldan alınan 10 cc kanla teşhis edilebiliyor. Bu sayede kanser ileri evrelere geçmeden erken teşhis koyulabiliyor.

Bağırsak kanseri hangi yaşlarda görülür?

Her yaşta görülebilen bir kanser türü olan kolon kanserinin ortalama görülme yaşı 63'tür. Buna rağmen bağırsak kanseri tanısı koyulmuş hastaların üçte biri 55 yaşın altıdaki kişilerdir. Bu yüzden belirtileri gördüğünüz takdirde mutlaka doktora görünmelisiniz.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum