Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür? Belirtileri ve Tedavisi
Bağırsak parazitleri dünya da en sık görülen hastalıklardan biridir. Kirli sudan, yıkanmamış sebzelerden, pişmemiş etten, topraktan, hayvanlardan hatta havadan bile geçebilir. Kalın veya ince bağırsağın çeşitli etkenler sonucunda meydana getirdiği parazitler sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunu olan bağırsak kurdu nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir gibi soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
İşte bağırsak kurdu hakkında bilinmesi gerekenler...
Bağırsak Kurdu Nedir?
İnsanların ince ve kalın bağırsaklarında bulunan parazitlerdir. Bağırsakların içerisinde bulunan bağırsak kurtları, yiyecek ya da içecekler yüzünden insanlara bulaşır. Bağırsaklara yerleştikten sonra erişkin hale gelirler ve fark edilmezse çok uzun süre yaşamlarını sürdürebilirler. Genellikle hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan yiyecek ve içeceklerle insana bulaşır. İyi pişmemiş etten bulaşma ihtimali de oldukça yüksektir.
Bağırsak Kurdunun Belirtileri Nelerdir?
İnce ve kalın bağırsakta meydana gelen parazitler yüzünden oluşan bir tür sağlık sorunu olan bağırsak kurdu birkaç belirtiye sahiptir. Bu belirtiler arasında karında şişkinlik olması, karın ağrısı, çabuk acıkma, ağızdan salya akması, makat kasıntısı ve sinirli olmak en çok karşımıza çıkanlardır.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız bağırsak kurdu rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda tek yapmanız gereken hijyenik olmayan ortamlardan ve yiyeceklerden uzak durmaktır. Bu sayede bağırsak kurdu oluşumunu durdurabilirsiniz.
Bağırsak Kurdu Çeşitleri Nelerdir?
İnsan vücudunun boşaltım sistemi organlarından bir tanesi de bağırsaklardır. Bağırsak kurdu düzensiz ve yanlış beslenme sonucu ya da dış etkenler nedeniyle meydana gelen bir sağlık sorunudur. Peki ya bağırsak kurdu çeşitleri nelerdir?
1. Yuvarlak Solucan
Sarıya benzer rengi olan yuvarlak solucanların boyları 25 santime kadar çıkabilmektedir. Yuvarlak solucanların iki tane sivri ucu bulunur. Yuvarlak solucanlar, insan vücudunda sindirim sisteminde problemlere neden olur. Öksürük ve sinirlilik hali belirtileri arasında yer almaktadır.
2. Kıl Kurdu
Boyu yuvarlak solucan kadar uzun olmayan kıl kurdu, 1 santim uzunluğundadır. Kısa ve ince olmaları nedeniyle kıl kurdu adını alan bu hastalık, anüste kaşıntı olup olmadığına göre anlaşılmaktadır.
3. Kamçı Kurdu
Bir diğer bağırsak kurdu çeşidi ise kamçı kurdudur. Boyu 5 santim olan kamçı kurdu, Şekli kamçıya benzediği için bu adı almıştır. Kamçı kurdunun belirtileri arasında kansızlıktan söz edilmektedir.
4. Kancalı Kurt
Daha çok sıcak coğrafyada yaşayan insanlarda görülmektedir. Belirtileri arasında kansızlık, dışkı sırasında kan görülmesi, ishal, deri kaşıntıları gibi unsurlardan söz edilmektedir.
5. Şerit Kurdu
Şekli şerit gibi olduğu için bu solucanlara şerit adı verilmektedir. İştah artışı ya da kilo kaybı gibi unsurlardan söz edilen şerit kurtlarının uzunlukları santimetreye kadar ulaşabilmektedir.
Bağırsak Kurdu Önleme Yöntemleri
Bağırsak kurdu olmaması için çiğ yenen yiyecekleri iyi yıkamalı, etleri iyice pişirmeli, sık sık duş ve banyo yapmalı, tırnak bakımını aksatmamalı, elleri sık sık yıkamalı, günlük olarak kullandığınız eşyaları temizlemeli ve ailedeki tüm bireyler aynı anda tedavi edilmelidir.
Yukarıda saymış olduğumuz yöntemleri kullanarak bağırsak kurdunun oluşmasını önleyebilirsiniz. Hayatınızda yapacağınız bu değişiklikler sayesinde bağırsak kurdunun yanı sıra başka rahatsızlıkların da oluşmasını engelleyebileceğinizi söyleyelim.
Bağırsak Kurdu Tedavisi
Bağırsak kurdu tedavisinde en yaygın olarak anti-parazit ilaçları kullanılmaktadır. Albendazol, Ivermektin ve Mebendazol bu grup arasında en yaygın ilaçlardır. Düzenli olarak kullandığınız bu ilaçlar bir ile üç gün içerisinde yetişkin kurtçukları öldürmektedir. Bu ilaçları kullandığınız sırada ishal ve hafif karın ağrısı gibi etkilerin ortaya çıkabileceğini söyleyelim.
Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?
Bağırsak kurdu düşüren bitkiler zerdeçal, kekik, yeşil çay, papatya çayı, sarımsak, zencefil, portakal kabuğu, nar suyu, ananas ve kabak çekirdeğidir. Bu besinleri tüketerek bağırsak kurdundan kurtulabilirsiniz.
Bu yöntemler arasından en etkili olanı zerdeçaldır. Antibiyotik etkili olan zerdeçalı bol bol tüketerek bağırsak kurdunu kısa süre içerisinde vücudunuzdan atabilirsiniz. Tek yapmanız gereken zerdeçalı düzenli bir şekilde tüketmektir.
Bağırsakta kurt varsa ne iyi gelir?
Bağırsak kurdunun tedavisinde tek doz mebendazol, pirantel pamoat, pirvinium pamoat, albendazol veya ivermektin oldukça etkili ilaçlardır. Bu ilaçlar içinde en çok tercih edilenler ise pirantel pamoat ve mebendazoldur.
Bağırsak kurdu neden oluyor?
Bağırsak kurdu mikroskopik yumurtalar bulunduran yiyecek, içecek ya da dokunduğumuz şeyler yüzünden oluşabilmektedir. Bu yüzden hijyene önem vermeli ve tüketeceğiniz besinleri detaylıca yıkamalısınız.
Bağırsak kurdu nasıl dökülür doğal yolla?
Bağırsak kurdunu dökmek istiyorsanız bol bol kekik tüketebilirsiniz. Kekik, arındırıcı etkisi sayesinde bağırsak kurtlarını temizleyen bir bitkidir. Özellikle kekik suyu, idrar yollarını temizleyerek bağırsak kurtlarını vücuttan atan çok tercih edilen bir doğal yöntemdir.
Karında kurt olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Dışkının kıvamı sık sık değişiyorsa ve ishale benzer bir hal alıyorsa bağırsak kurdunun varlığından bahsedilebilir. Mide bulantısı, kilo alamama, ciltte kaşıntı, kilo kaybı ve gelişimde gerilik gibi belirtileri görüyorsanız bağırsak kurdu rahatsızlığına yakalanmışsınız demektir.
Kıl kurdu vajinaya girer mi?
Oldukça nadir görülse de kıl kurdu enfeksiyonunun ağırlaşması durumunda kadın cinsel organında enfeksiyona neden olabilir. Parazit anal bölgeden vajinaya, uterusa, follop tülerine ve pelvik organlarının çevresine gidebilir. Bu da vajina iltihabı denilen durumun ortaya çıkmasına neden olur.
Kıl kurdu tedavi edilmezse ne olur?
Kıl kurdu tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon süresiz olarak devam eder. Nadir durumlarda ağır istilalar kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir. Bundan dolayı da mesaneye giderek sistite oluşumuna sebebiyet verebilir.