Bağırsak Tembelliği Nedir? Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi
Hemen hemen her yaş grubunda görülen bir rahatsızlık olan kabızlık, oldukça acı dolu günler yaşamamıza sebebiyet veriyor. Bu yüzden bir an önce bu rahatsızlıktan kurtulmamız gerekir. Bu içeriğimizde bağırsak tembelliği neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir ve bitkisel çözüm yollarını nelerdir gibi soruların cevaplarını bir araya getirdik.
İşte kabızlık hakkında bilinmesi gerekenler...
Bağırsak Tembelliği Nedir?
Halk arasında kabızlık olarak adlandırılan bağırsak tembelliği, hareketsizlik veya beslenme alışkanlıklarının bozulması sonucunda meydana gelebilir. Kişi bir hafta içinde 3 defadan az olarak büyük tuvalete gidiyor ve dışkısı parça parça veya kuru şekilde çıkıyorsa bu durum kabızlık olarak nitelendirilir.
Tıp alanında bağırsak tembelliği olarak adlandırılan kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması veya huzursuz bağırsak sendromu ile birlikte görülebilir. Bunun yanı sıra herhangi bir nedene bağlı olmaksızın kalsiyum fazlalığı, diyabet ve guatrın az çalışması gibi sağlık sorunları kabızlığı tetikleyebilir. Bu nedenle bağırsak tembelliği bulunan kişilerin teşhis sırasında detaylı incelemeden geçmeleri önerilmektedir.
Kabızlığın Nedenleri
Kabızlık oluşumunun altında yatan birçok sebep bulunuyor. Bu sebepler arasında çok az su içmek, hareketsiz kalmak, çok fazla kafeinli içecek tüketmek, kullanılan bazı ilaçlar, Tiroid hastalığı, depresyon, çok az lifli gıdalarla beslenmek, aşırı alkol tüketimi, parkinson, alzheimer, felç ve omurilik zedelenmesi gibi hastalıklar karşımıza çıkmaktadır.
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler bağırsaklarımızın tembel olmasına neden olmaktadır. Bu nedenleri hayatınızdan çıkararak kabızlık probleminden kurtulabilirsiniz. Ayrıca uygulayacağınız bazı tedavi yöntemleri sayesinde de bu problemi ortadan kaldırabileceğinizi söyleyelim.
Bağırsak Tembelliği Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak tembelliği belirtileri arasında haftada 3 defadan az tuvalete çıkmak, şişkinlik hissi, mide, bel ve böbreklerde hissedilen ağrı, sık tuvalet ihtiyacı, halsizlik, sert, kuru ve parça parça çıkan dışkı, baş ağrısı ve mide bulantısıdır.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız kabızlık problemine sahip olabilirsiniz. Her ne kadar oldukça acı verici bir rahatsızlık olsa da lavman gibi yöntemlerle ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Yapacağınız bazı değişiklikler ve uygulayacağınız tedaviler sayesinde ise bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.
Bağırsak Tembelliği Tedavisi
Bağırsak tembelliği, pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Bu yüzden öncelikle altta yatan neden belirlenmeli ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Daha sonra kabızlığın tek tedavi yöntemi olan beslenme alışkanlıklarınızı ve yaşam tarzınızı değiştirmeye geçebilirsiniz.
Kabızlık problemine karşı öncelikli olarak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Lifli gıdalar tüketmek bağırsakları uyandırır ve daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Lifli gıdalar tüketerek dışkının daha yumuşak olmasını ve daha rahat tuvalete çıkmanızı sağlayabilirsiniz.
Kabızlık problemine karşılık tahıl, baklagiller, kuruyemiş, meyve ve sebze gibi besinleri bolca tüketebilirsiniz. Bol sıvı tüketmeniz yine kabızlığa karşı etkili bir önlem olacaktır. Bunun için bol çorba, su, taze sıkılmış meyve suyu ve kafeinsiz çay tüketmeniz faydalı olacaktır. Yeşil çay ve nane çayı gibi içecekleri sıcak olarak tüketmeniz de oldukça etkilidir.
Kabızlığın bir diğer tedavi yöntemi ise düzenli egzersizdir. Günde yarım saat egzersiz yapmanız bağırsak tembelliğine karşı fayda sağlayabilir. Bunun için sürekli oturmak yerine kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Kabızlığa karşı alınabilecek bir diğer önlem ise mümkün olduğunca alaturka tuvalet kullanmaktır.
Bitkisel Kabızlık Tedavisi
Bağırsak tembelliğini doktor yardımıyla sonlandırabileceğiniz gibi bazı bitkisel yöntemlerle de geçirebilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezini sulandırarak içmek, semiz otunu çiğ olarak tüketmek, yemeklerde zeytinyağı kullanmak, kayısı veya eriği kaynatarak suyunu içmek kabızlığa iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Yukarıda saymış olduğumuz yöntemleri kullanarak kabızlıktan kurtulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu önerileri düzenli bir şekilde uygulamak ve yaşam tarzınızda gereken değişiklikleri yapmaktır.
Kabızlık hangi yaş grubunda görülür?
Hemen hemen her yaş grubunda görülen kabızlık, ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ise bağırsak hareketlerinin yaşlılıkla birlikte yavaşlaması ve kasların zayıflamasıdır. Buna bağlı olarak kalın bağırsaktaki sindirilmemiş besinler daha uzun zamanda makata iletilir ve dışkı bu süreçte kuruyarak kabızlığa neden olur.
Kabızlık nasıl anlaşılır?
Haftada 3-4 kere tuvalete çıkan kişinin bağırsaklarının sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak haftadan 3 kereden az tuvalete çıkan ve tuvalet ihtiyacı olduğu halde zorlanarak bağırsakları boşaltmak, çıkımda tıkanıklık ve tam boşalamama hissi söz konusu ise bağırsak tembelliğinden yani kabızlıktan bahsedilebilir.
Kabızlık yaşayan kişi ne zaman doktora gitmeli?
Bağırsak tembelliği problemine karşı aldığınız tüm önlemlere rağmen artan kabızlık şikayetleriniz varsa mutlaka doktora başvurmanızı öneririz. Uzun süreli devam eden kabızlık sorununa kıyasla ani gelişen ve zaman içinde şiddetlenen kabızlık problemi daha çok ciddiye alınmalıdır. Ani gelişen kabızlık problemine halsizlik, kilo kaybı, karın ağrısı, kansızlık ve makattan kan gelmesi gibi durumlar eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmanız önerilmektedir.
Kolon kanseri nasıl teşhis edilir?
Uzmanlar, 50 yaş ve üzerindeki bireylerin kolonoskopi yaptırmalarının erken tanı ve tedavi imkanı sağladığını vurgulamaktadır. Kolon kanseri ilk olarak bağırsakta polip olarak adlandırılan küçük et beni şeklindeki kabarcıklarla başlar. İlk aşamalarda iyi huylu olan bu polipler, zaman içinde büyüyerek kanserleşebilirler. Bu nedenle 50 yaşına gelmiş her bireyin herhangi bir şikayet olmasa da kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir.
Tembel bağırsakları ne çalıştırır?
Bağırsak tembelliği probleminden kurtulmak istiyorsanız hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Uzmanlar tembel bağırsakları çalıştıran yöntemler olarak lifli besinleri tüketmeyi, bol miktarda su içmeyi ve düzenli egzersiz yapmayı öneriyor. Bu yöntemleri kullanarak kabızlıktan kurtulabilirsiniz.
Bağırsak neden çalışmaz?
Bağırsağın çalışmama nedenleri arasında lifli gıda alınmaması, karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketilmesi ve kalın bağırsağa posa gelmemesi bulunuyor. Eğer sizde beslenme programınızı bunlara dikkat ederek oluşturursanız bu tarz bir problem yaşamazsınız.