Bağırsak Tıkanıklığı (Düğümlenmesi) Belirtileri ve Tedavisi
Bağırsak tıkanması, ince bağırsakta görüldüğü gibi kalın bağırsakta da görülebilir. Bağırsakta yaşanan düğümlenme kan akışını değiştireceğinden doku ölümüne ya da ölümcül olaylara kadar gidebilmektedir. Bu yüzden bir an önce teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. İçeriğimizde bağırsak tıkanması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte bağırsak düğümlenmesi hakkında bilinmesi gerekenler...
Bağırsak Düğümlenmesi Nedir?
Bağırsak tıkanması veya bağırsak düğümlenmesi olarak da bilinen ileus, besin maddelerinin sindirim sırasında ağızdan makata (anüs) doğru ilerlemesi gerekirken herhangi bir sebebe bağlı olarak durmasıdır. Bu durum kalın bağırsağa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi ince bağırsağa bağlı hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir.
Bağırsak Tıkanması Neden Olur?
Bağırsak tıkanması birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Bu sebepler arasında en çok karşımıza çıkan yoğun bağırsak hareketliliği, aşırı yemek yeme, bağırsak dönme bozukluğu, karın yapışması ve kolon rahatsızlığıdır.
Yukarıdaki nedenleri hayatınızdan çıkarttığınız takdirde bağırsak düğümlenmesi rahatsızlığından sonsuza kadar kurtulabilirsiniz. Yaşam tarzınızda yapacağınız bu değişiklikler sayesinde bağırsak düğümlenmesinin yanı sıra yaşadığınız birçok rahatsızlığın ortadan kalkacağını göreceksiniz.
Bağırsak Tıkanması Belirtileri
Bazen bağırsaklarınız çalışmıyormuş ya da ağrı varmış gibi hissedebilirsiniz fakat bağırsak düğümlenmesinde belirtiler zaman geçtikçe kendini belli eder. Bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, bağırsaktan garip sesler duyma, yemek sonrası şişkinlik ve kanlı dışkı bağırsak düğümlenmesinin belirtileri arasındadır.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görmeniz halinde mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktor tanıyı koymasına yardımcı olan teşhis yöntemlerini kullandıktan sonra tedavi sürecine geçecektir.
Bağırsak Düğümlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doktorlar bağırsak tıkanmasını teşhis etmek için x-ray cihazları, CT testleri ya da baryum taramalarına gerek duyabilir. Bağırsak düğümlenmeleri genellikle cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılsa da bazı durumlarda buna gerek olmayabilir.
Cerrahi müdahale yapılmadan önce kolonoskopi uygulaması ile bağırsaklara bakılır. Bu uygulama sonucunda şişlik, rahatsızlık, kusma ve bulantı gibi bağırsak düğümlenmesinin semptomları azaltılabilir. Eğer bu uygulama sonucu hala bağırsak düğümlenmesi sorunu düzelmediyse cerrahi müdahale uygulanır.
İleus Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tedavi, tıkanıklığın konumuna ve şiddetine bağlıdır. Sorunu evde tedavi etmeye çalışmayın. Uygun tedavi, bağırsak tıkanıklığının tipine bağlıdır. Kısmi tıkanmalar veya ileus için, sadece bağırsakları dinlendirerek ve intravenöz (IV) sıvılar vererek tedavi etmek mümkün olabilir. Bağırsak istirahati, bu süre zarfında yiyecek hiçbir şey vermemeniz veya sadece sıvıları temizlemeniz anlamına gelir.
Oluşan dehidrasyonun tedavisi de oldukça önemlidir. Doktor size elektrolit dengesizliğini düzeltmek için IV sıvısından verebilir. İdrarı boşaltmak için mesanenize bir kateter yerleştirilebilir. Bu önlemler başarısız olursa veya belirtileriniz kötüleşirse ameliyat gerekecektir.
Ameliyat sırasında size IV sıvısı verilecektir. Çünkü bu sıvı dehidrasyonu hafifletmeye ek olarak, ameliyat sırasında şokun önlenmesine yardımcı olacaktır. İleus ameliyatında cerrah ölü doku bölümünü çıkarmak ve bağırsağınızın iki sağlıklı ucunu yeniden birleştirmek için bir operasyon gerçekleştirecektir. Eğer tıkanıklığın nedeni mekanik bir engelse bu durum ameliyatla çözüme kavuşmaktadır.
Bağırsak Tıkanması İçin Evde Tedavi Yöntemleri
Bağırsak tıkanması sorunuyla karşılaştığınızda öncelikli yapmanız gereken doktora gözükmektir. Bulunduğunuz yerde doktora ulaşamazsanız evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerinden yardım almalısınız.
Bağırsak düğümlenmesinde uygulayabileceğiniz evde tedavi yöntemleri yeterli miktarda su içmek, sağlıklı beslenme, kolon temizleyicileri kullanmak ve düzenli egzersiz yapmaktır. Bu önerileri uyguladığınız takdirde en azından doktora gidene kadar rahatlarsınız.
Bağırsak tıkanması bebeklerde görülür mü?
Bebeklerde bağırsak tıkanması görülebilir. Bebeklerde görülen bağırsak tıkanması mekonyuma bağlı oluşur. Bu da bebeğin ilk dışkısını iki gün boyunca yapamayıp, bağırsaklarında tıkanmaya yol açar.
Bağırsak tıkanması nasıl açılır?
Bağırsak tıkanıklığının nedenine göre tedavi süreci oluşturulmaktadır. Eğer tıkanıklığın nedeni mekanik ise ameliyat tek çözüm yoludur. Bu ameliyatta mekanik engel ortadan kaldırılır. Tıkanıklığın nedeni mekanik değilse daha farklı çözüm yöntemleri uygulanabilir.
Bağırsak tıkanıklığı neden meydana gelir?
Bağırsak tıkanmasının oluşma nedeni Crohn hastalığı, kolon kanseri, divertikülit, fıtıklar ve pelvik bölgede ya da karın bölgesinde meydana gelen adezyonlardır. Bu nedenler sizde de varsa bağırsaklarınızda tıkanıklık oluşabilir.
Bağırsakları boşaltmak için ne yapmalı?
Bağırsakları boşaltmak için elma sirkesi ve baldan yapılan macunu kullanmanızı öneriyoruz. Bu iki malzemeyi karıştırarak macun haline getirin. Buzdolabında muhafaza edebileceğiniz bu macundan her sabah bir kaşık tükettiğinizde bağırsaklarınızı temizleyebilirsiniz.
Bağırsak tıkanıklığı ameliyatı kaç saat sürer?
Bağırsak tıkanıklığının tedavi yollarından birisi de ameliyattır. Normal tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda tercih edilen ameliyat 2-3 saat sürebilmektedir.
Bağırsak kilitlenmesine ne iyi gelir?
Gaz sıkışmasının neden olduğu bağırsak kilitlenmesini geçirmek için zencefil, kimyon, sirke, rezene tohumu, tarçın, karbonat ve sıcak su torbasını kullanabilirsiniz. Bu yöntemler gaz sıkışmasını kısa süre içerisinde geçirecektir.
Bağırsak düğümlenmesi kimlerde görülür?
Bu rahatsızlık daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Yetişkinlerde oldukça nadir bir şekilde görülen bağırsak düğümlenmesi sonucunda dışkı ve gıda geçişi engellenir. Bu nedenle tıkanan kısım belirli bir süre sonra ölür.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı riskli mi?
Her ameliyatta olduğu gibi bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrasında da küçük bir kanama riski bulunuyor. Bunun yanında ameliyat sırasında bağırsağın zarar görme olasılığı da vardır. Oldukça nadir olan bu olasılık aynı ameliyatta düzeltilebildiği için bir sorun teşkil etmemektedir.
Bağırsak düğümlenmesi röntgende çıkar mı?
Bağırsaklardaki tıkanıklık teşhisinde direkt karın grafisi çekilir. Bu yöntem sayesinde bağırsaklardaki tıkanıklık ya da delinme teşhis edilebilir. Bağırsaklardaki düğümlenme ise ultrasonografi çekilerek görüntülenebilir. Baryumlu kolon grafisi de aynı şekilde rahatsızlığın teşhisini yapabilmektedir.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı nasıl yapılır?
Bir an önce tedavi edilmesi gereken bağırsak düğümlenmesi hastalığında genellikle ameliyat yöntemi seçilir. Doktor, bağırsağınızı düzeltmek için bükülen kısma yakın bölgeye küçük bir kesi yapar. Daha sonra düğümlenen bölgeyi çözer. Ameliyattan sonra etkilenen bölgeye kan akışı sağlanacaktır.
Bağırsak düğümlenmesi hangi bölüme gidilir?
Genel olarak bağırsaklarında problem olan kişiler Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji polikliniklerindeki doktorlardan randevu almaları gerekiyor. Bağırsak düğümlenmesi probleminde uzman doktor seçimi büyük önem taşıyor.
Bağırsak tıkanıklığı kendiliğinden geçer mi?
Kullanılan bazı ilaçlar bağırsağın kas hareketlerini engelleyebilirler. Hastada ileri derecede elektrolit ve sıvı kaybı olması bu duruma neden olur. Eğer bu nedenler ortadan kaldırılırsa bağırsaklardaki tıkanıklık problemi kendiliğinden geçer.