Bahar Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi
Polen Nedir?
Polen, aynı tip bitkilerin döllemesi amacıyla havaya salınan ve rüzgar nedeniyle etrafa dağılan küçük parçacıklardır. Bu parçacıklar farklı boyutlarda ve farklı ağırlıklardadır. En çok önem taşıyan polen türleri kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı tarafından üretilmektedir. Aynı zamanda pelin, çimen türleri ve meyve bahçesidir.
Bahar Alerjisi Nedir?
Halk dilinde bahar alerjisi olarak bilinen alerji tipi, aslında polen alerjisidir. Polen alerjisi, bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de bahar alerjisi olarak adlandırılır. Polen alerjisi, kişinin belirli polen türlerinde var olan proteinlere karşı alerjik tepki vermesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Polen alerjisinin farklı isimleri de bulunmaktadır.
Tıpta alerjik rinit, halk dilinde ise saman nezlesi olarak adlandırılmaktadır. Polenler, nefes yoluyla kişilerin solunum yollarına yerleşmektedir. Solunum yolları dışında polen saç, cilt ve gözlere de yerleşmektedir. Bazı polen türleri kişilere sorun yaratmamaktadır.
Bazı polen türleri ise kişide çok farklı sorunlara neden olmaktadır. Alerjisi olan kişilerde bağışıklık sisteminin harekete geçmesine neden olur. Bağışıklık sisteminin harekete geçmesiyle burun ya da gözlerde iltihaplanma meydana gelmektedir.
Polendeki proteinlere tepki gösteren vücut, rahatsızlıklara neden olur. Polen alerjisi, sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Bu alerji, 4 – 40 yaş arası kişilerde görülmektedir. Son yıllarda ise bu hastalığa yakalanan kişilerin sayısında artış görülmektedir.
Bahar (Polen) Alerjisi Nasıl Oluşur?
Alerjik yatkınlığı olan kişilerde havadaki polenler solunum yoluyla burna yerleşir. Bu durum mevsimsel yakınmaların oluşmasına neden olur. Vücut polendeki proteinlerle karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah üreterek alerjik belirtilerin ve hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Kişinin şikayetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma göstermektedir.
Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bahar alerjisi farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Vücut, polendeki proteinlere karşı tepki göstermektedir. Bu durum sonucunda ise rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Polen alerjisi olan her kişide farklı belirtiler görülebilir.
Genellikle bu belirtiler sürekli yaşanmaktadır. Burun, göz, kulak, damak ve solunum yollarında bazı sorunlar oluşur. Burunda tıkanıklık, burun akıntısı ve burun kaşıntısı yaşanmaktadır. Kulakta kaşıntı, damakta kaşıntı meydana gelir. Burunda belirli aralıkla kanama yaşanır. Gözlerde kaşıntı, gözlerde sulanma, gözlerde kızarıklık ortaya çıkar. Kişide sık sık öksürük durumu görülür.
Solunum sorunları meydana gelir. Kişide nefes darlığı oluşur. Bazı durumlarda ise hiç geçmeyen nezle hali, polen alerjisi belirtileridir. Özellikle kişilerde halsizlik, yorgunluk görülür. Kişilerde konsantre sorunu da sıklıkla yaşanmaktadır. Bu belirtiler polen alerjisinin sıklıkla görülen belirtileridir.
Bahar (Polen) Alerjisinden Korunmanın Yolları
Polen alerjisinden korunmak için diğer alerjenlere karşı dikkat edilmelidir. Ağır kokulardan, sigaradan ve tütün dumanından uzak durulmalıdır. Temizliğe dikkat edilmelidir. Polenin yoğun olduğu saatlerde camlar açılmamalı ve ev havalandırılmamalıdır.
Gün ortasında dışarda çamaşır kurutulmamalıdır. Yatmadan önce saçlar yıkanmalıdır. Fiziksel etkinlikler polenin yoğun olmadığı zamanlarda yapılmalıdır. Dışarı çıkıldığında polen yoğunluğu var ise toz maskesi kullanılmalıdır. Güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
Bahar (Polen) Alerjisi Tedavisi
Polen alerjisi belirtileri olan kişiler öncelikle doktora başvurmalıdır. Doktor muayenesi ve gerekli testler sonrasında teşhis koyulmaktadır. Daha sonra ise gerekli tedaviler uygulanmalıdır. Tedavilerin yanı sıra kişiler polene karşı korunma yollarını dikkate almalıdır.
Polen alerjisinde kişiler tahammül edemeyeceği etkenlerden kaçınmalıdır. Bu rahatsızlıkta genellikle ilaç tedavi yapılmaktadır. İlaç tedavisinde burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları, iğneler, solunum yolunu açmada yardımcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kişilerde görülen duyarlılığı en aza indirmeyi amaçlamaktadır.
İlaç tedavisinin yanı sıra aşı uygulanmaktadır. Aşı uygulaması ile alerjene karşı duyarsız hale getirilmektedir. Bu tedavi süresi 3 – 4 yıl sürmektedir fakat alerjik hastalarda % 100 tedavi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle kişiler kontrol altında tutulmalıdır.
Polen alerjisi nasıl anlaşılır?
Polen alerjisini anlamak için belirtilere göz atmak gerekir. Eğer kişide burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı, kulakta kaşıntı, damakta kaşıntı, burun kanaması, göz kaşıntısı, göz sulanması, öksürük, nefes darlığı, nezle, halsizlik, yorgunluk, konsantre sorunu görülür.
Bahar alerjisine ne iyi gelir?
Bahar alerjisine iyi gelen bazı bitkiler, yöntemler ve besinler vardır. Çörek otu, tuzlu su, zerdeçal, zencefil, sarımsak, soğan, yeşil çay, elma sirkesi, nane çayı bahar alerjisine iyi gelen şeyler arasında yer alır.
Mevsim alerjisi hangi aylarda olur?
Mevsim alerjisi Şubat, Nisan, Mayıs, Temmuz, Ağustos ve Ekim aylarında görülebilmektedir. Gün içerisinde sabah saatlerinde polen düzeyi yoğunlaşır. Nemli havada polen azalırken, kuru güneşli havalarda polen artmaktadır.
Bahar alerjisi ne kadar sürer?
Bahar alerjilerinde genelde kaşıntı ve hapşırık ön planda olur. Haftalarca devam edebilen bahar alerjisi tehlikeli değildir fakat kişinin halsiz olmasına neden olur. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Bahar alerjisi tehlikeli midir?
Polen alerjisi olarak bilinen bahar alerjisi bağışıklık sistemimizin zararsız olan ve havada bulunan maddeleri tehlikeli olarak tanımlamasıyla ortaya çıkmaktadır. Vücuda çok zarar vermemekle birlikte kendinizi kötü hissetmenize neden olur.
Polen alerjisi kimlerde olur?
Polen alerjisi en çok 18 ile 25 yaş arasındaki bireylerde görülmektedir. Çocuklukta ise nadiren görülen bu alerji çeşidi mevsimseldir. Bazı bireylerde kısa süre içerisinde geçerken bazılarında haftalar boyu sürebilir.
Polen alerjisi nasıl başlar?
Polen alerjisi ilk olarak hapşırma ve burun akıntısı ile başlar. Daha sonrasında burun tıkanır, kuru öksürük gelir, boğazda, burunda ve kulakta ağrı hissedilebilir. Kişiden kişiye gözlerde kaşıntı ya da sulanma görülebilir.