Basur Nedir? Hemoroid Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen hemoroidin ne olduğunu, nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Basur Nedir? Hemoroid Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Birçok kişinin muzdarip olduğu sağlık sorunlarından biri olan basur hastalığı farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan bir boşaltım sistemi sorunudur. Bu içeriğimizde basur hastalığını detaylıca inceledik ve konudaki tüm bilgilere içeriğimizde yer verdik. Başta basura iyi gelen yiyecekler olmak üzere basurun nedenlerini, belirtilerini, tedavi yöntemlerini ve daha birçok bilgiyi içeriğimizde bulabilirsiniz.

İşte basur hastalığı hakkında detaylı bilgiler...

Basur Nedir?

basur nedir belirtileri nelerdir

Anüste ve alt rektumda şişen iltihaplı damarlara basur yani hemoroid denir. Basur belirli dönemlerde ortaya çıkar. Örneğin, gebelik, ıkınma ve bağırsak hareketleri olduğu zaman. Bu dönemlerde oluşan baskı yüzünden damarlarda şişlik oluşur. Rektum içinde şişen damarlara iç basur, anüs dışında şişen damarlara ise dış basur denir. Basur günümüzde çok sık olarak görülen bir rahatsızlık olup, özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde yaygın bir hastalıktır.

Basur Neden Olur?

basur nedir belirtileri nelerdir

Basur hastalığı gün içerisinde tükettiğimiz bazı besinler, kullandığımız ilaçlar veya yaşantımızla ilgili olarak ortaya çıkabilmektedir. Basur hastalığının başlıca nedenleri ise hareketsizlik, şişmanlık, alkol kullanımı, makat bölgesine zararı olabilecek sporlar yapmak, sürekli oturmak, lifli gıda tüketmemek, bağırsak tümörleri, gebelik ve zorlu dışkılamadır.

Basurun Belirtileri Nelerdir?

basur nedir belirtileri nelerdir

Basur belirtileri basurun iç mi, dış basur mu olduğuna göre değişkenlik gösterir. İç basurun belirtileri hasta tuvalete çıktığında görülür. Kişi kabız olduğunda kanama görülmesi muhtemeldir. Olan kanama basur ağrısının şiddetlenmesine neden olur. Dış basur ise gözle görülebilir ve kişide kaşıntıya, kanamaya yol açar. Özellikle basur tahriş olduğunda daha çok kanama görülür.

Basurun genel olarak görülen belirtileri anüste sürekli bir kaşıntı hissi, sık tuvalete gitme ihtiyacı, oturma sırasında şiddetli ağrı ve kanamadır. Bu belirtiler kolon veya anal kanseri habercisi de olabilir. Bu nedenle kendinizde bu belirtileri görüyorsanız ve ailenizde kolon kanseri benzeri kanser öykülerine sahip kişiler varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Basur Tipleri Nelerdir?

Basurun iki tipi vardır. Bunlar iç basur ve dış basurdur. Peki bu basur tipleri nelerdir ve ne gibi sorunlar yaratır? İşte basurun çeşitleri ve belirtileri.

1. İç Basur

İç basurun oluşması toplardamarın genişlemesi sonucu oluşur. İç basurda dışarı sarkma gerçekleşir. İç basur görüntüsü ise damar yumakları gibidir. İç basurda kanama ve iltihaplanma da görülür.

2. Dış Basur

Dış basur, iç basurla birlikte görülür. Dış basurun en belirgin özelliği kanamanın olmasıdır. Kişi tuvaletini yaptığında dışkısında kan görme ihtimali yüksektir. Damar yumakları makatın dışından sarkar.

Basur Nasıl Tedavi Edilir?

basur nedir belirtileri nelerdir

Basurun tedavisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki skeroterapidir. Skeleroterapi, genişleyen damarlara uygulanan damar büzücü ilaçların damarların birbirine yapışmasını sağlaması amacıyla yapılmaktadır. Oldukça kısa süren bu işlem sayesinde hasta günlük hayatına devam edebilmektedir.

Halk arasında lazerle hemoroid tedavisi olarak bilinen Infared Koagülasyon kullanılması durumunda ise kızıl ötesi ışınlar yardımıyla damarlar yakılır. Bu tedavi de 3 ile 5 dakika arasında tamamlanır.

Bant Ligasyon yöntemi ise hemoroid kitlesinin köküne lastik bant takılarak sıkıştırılan damarların kuruyup düşmesini sağlayan bir tedavidir. Hastaneye yatış gerektirmeyen bu tedavi sayesinde hasta hiçbir şey olmamış gibi günlük hayatına devam edebilir.

Bir diğer basur tedavi yöntemi ise Ultrasonik Hemoroidektomi'dir. Bu yöntemde ultrasonik dalgalar kullanılarak daha az doku hasarı ve az ağrıyla hasta tedavi edilir. Damarları yakarak basurun tedavi edildiği bu yöntem dikişsiz ve kansız olması sebebiyle çokça tercih ediliyor.

Basurun Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

basur nedir belirtileri nelerdir

Basur tedavisi olarak 3 farklı cerrahi yöntem kullanılabilir. İlki olan klasik ameliyat en çok bilinen yöntemdir ve makas, bıçak kullanılarak yapılır. Bu yöntem özellikle 3. derecede hemoroidler için çok fayda sağlamaktadır.

Lazer Hemoroid Lizis yöntemi ise ağrısız, kanamasız ve kısa süren bir tedavidir. Bu yöntem için uygun olan vakalarda hızlı bir şekilde hemoroid ortadan kaldırılır. Bu tedavide önemli olan tek şey ise hastanın uygun vaka tipine benzer özellikler taşımasıdır.

Basurun son cerrahi tedavi yöntemi ise longo yöntemidir. Longo yöntemi, diğer yöntemlere göre daha az ağrılı ve kısa sürede iyileşme sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde ilk olarak hemoroidi oluşturan damarların bütünlüğü bozulur. Daha sonra dışarıya sarkan basur ortadan kaldırılır.

Basur Ameliyatı

basur nedir belirtileri nelerdir

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, son yıllarda basur üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde bu hastalığın lazer tedavisi ile kolayca atlatılabileceğini hatırlatmaktadır. Lazerle hemoroid ameliyatı son derece basit, ağrısız ve zahmetsiz bir operasyon olarak biliniyor. Basur yani hemoroid hastalığı ileri seviyede ise tedavisinde cerrahi yöntem uygulanabilmektedir.

Cerrahi yöntemde hasta ameliyat olmadan 7-8 gün kadar önce kan sulandırıcı ilaç alımını keser. Ameliyat olmadan önceki gece de hiçbir şey yiyip, içmemelidir. En son olarak doktor ameliyattan önce lavman yaparak hastanın bağırsaklarının boşaltılmasını sağlar. Bu sayede daha rahat bir tedavi uygulanır.

Basur Tedavisinde Kullanılabilecek Merhem Türleri Nelerdir?

basur nedir belirtileri nelerdir

Basur tedavisinde 3 tür merhem kullanılabilir. Bunlardan ilki koruyucu merhemlerdir. Koruyucu merhemler, basur bölgesine sürülerek dışkı ile olan teması önler. Bu da bölgenin daha fazla tahriş olmasını engeller. İkincisi olan astrenjan merhemler ise basur nedeniyle oluşan ağrıyı önlemek amacıyla kullanılır. Antiseptik merhem de bölgedeki bakteriyi önler.

Basur Hastalığına İyi Gelen Besin Listesi

SıraBitkiFayda
1BrokoliToksin Atıcı
2EnginarSindirim Sitemi Düzenleyici
3KerevizAntioksidan
4PırasaMetabolizma Düzenleyici
5IspanakMineral Sağlayıcı
6Kepek, Buğday ve ÇavdarBoşaltım Sitemini Düzenleme
7YulafSindirim Sistemi Düzenleyici
8Kuru BaklagillerBoşaltım Sistemi Düzenleyici
9SuSindirim Sistemi Düzenleme

Basur Hastalığına İyi Gelen 9 Besin Önerisi

Basur hastalarının yedikleri yiyeceklere herkesten fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Yoksa durum daha da ağırlaşabileceği gibi istenmeyen ağrılara da sebebiyet verebilir. Peki basur hastaları hangi yiyecekleri tüketmeli? İşte basur hastalığına iyi gelen besinler.

1. Brokoli

basur hastaları ne yemeli

İçerdiği vitaminler ve mineraller ile cilt sağlığına iyi gelen brokoli, lif kaynağı açısından da son derece zengindir. Basur hastalarının bol bol brokoli tüketmesi oldukça önemlidir. Ayrıca brokoli vücutta biriken toksinlerin atılmasında da etkilidir.

2. Enginar

basur hastaları ne yemeli

Mide, sindirim sistemi ve kalp sağlığı başta olmak üzere birçok rahatsızlığa şifa kaynağı olan enginar hem vitamin hem de lif kaynağıdır. Basur rahatsızlığından muzdarip olanların sıklıkla tüketmesi gereken lifli gıdalardan biri olan enginar aynı zamanda sağlıklı bir vücuda kavuşmanızı da sağlayacaktır.

3. Kereviz

basur hastaları ne yemeli

Basur hastaları için sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Kereviz de içerdiği yüksek sıvı oranı ve antioksidan etkisi ile vücudun birçok rahatsızlığına şifa olmaktadır. Bunların başında ise basur gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının baş düşmanı olan kereviz kolesterole karşı da etkilidir.

4. Pırasa

basur hastaları ne yemeli

Vitamin ve mineraller açısından zengin olan pırasa, metabolizmayı düzenleyerek sağlıklı bir yaşam sunuyor. Bol miktarda demir içeren pırasa en önemli ve doğal besin kaynaklarından biri olup basur hastalarının mutlaka tüketmesi gereken besinlerin başında geliyor.

5. Ispanak

basur hastaları ne yemeli

Kalsiyum, magnezyum ve demir açısından zengin bir bitki olan ıspanak, kemik gelişimi için sık tüketilen besinlerden biridir. Bunun yanında sulu bir gıda ve yüksek oranda mineral kaynağı olması sebebiyle basur rahatsızlığı yaşayanlara da öneriliyor.

6. Kepek, Buğday ve Çavdar

basur hastaları ne yemeli

Hayatımızdan beyaz unu tamamen çıkarmak sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bu bağlamda kepek, buğday ve çavdar ürünlerini tüketmek vücudumuz için daha yararlıdır. Sindirimi kolay olan bu besinler aynı zamanda içerdiği lifler sayesinde boşaltım sistemini düzene sokarlar.

7. Yulaf

basur hastaları ne yemeli

Bağırsakların temizlenmesi ve düzenli çalışmasında rol oynayan yulaf, lifli bir besin kaynağı olup basur hastalığına iyi gelmektedir. Ayrıca vücudun yulafı sindirmesi son derece kolay olduğundan basura neden olan ıkınma ve zorlanmayı yulaf yiyerek ortadan kaldırabilirsiniz.

8. Kuru Baklagiller

basur hastaları ne yemeli

Lifli gıdaların başında gelen kuru baklagiller vücudumuz için gerekli olan besinleri de bizlere sunmaktadır. Basur hastaları için önemli olan doğal beslenmek ve hazır gıdalardan uzak durmaktır. Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin tüketilmesi halinde basur hastalığı belirtilerini gösteremeyecektir.

9. Su

basur hastaları ne yemeli

Gün içerisinde tüketeceğiniz 2-2,5 litre civarı su tüm sağlık sorunlarının önüne geçmektedir. Bu hastalıklardan biri de basurdur. Basurun oluşum sebeplerinden biri olan kuruluk ve kabızlık problemini de ortadan kaldıran su, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

Basur Hastalarının Yememesi Gereken Yiyecekler

Basur rahatsızlığı son derece hassas bir hastalık olup günlük tüketilen birçok besin basuru tetiklemektedir. Basur hastalarının kesinlikle uzak durması gereken besinler acı biber, baharatlar, kafeinli içecekler, pilav, kırmızı et, elma, portakal, incir, kiraz, soğan, üzüm ve beyaz ekmektir.

Basurdan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Basur hastalığına yakalanmamak istiyorsak hayatımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Eskiden önem vermediğimiz bazı şeylere bu saatten sonra çok dikkat etmemiz gerekiyor. İşte basurdan korunmak için yapılması gerekenler.

1. Sıcak Su Dolu Küvette Duş Alın

basurdan korunmanın yolları

Basurdan korunmak için en çok önerilen yöntem sıcak su banyosudur. Düzenli olarak banyo yapmaya özen gösterilmelidir. Banyo yaparken dikkat edilmesi gereken, sıcak suyla dolu küvete oturma şeklinde, fıskiyeyi makat bölgesine tutarak yapılmalıdır.

2. Tuvalet Temizliğine Özen Gösterin

basurdan korunmanın yolları

Tuvalet temizliğine özen gösterilmelidir. Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra, dışkı atıkları çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Temizleme işlemini de tuvalet kağıdı yerine, bol su ve ıslak tuvalet kağıtlarıyla yapmak daha doğru olacaktır. Aksi halde bölgenin daha çok tahriş olmasına neden olabilirsiniz.

3. Sulu Gıdalar Tercih Edin

basurdan korunmanın yolları

Kabız olmamaya dikkat edilmelidir. Sert dışkı oluşmaması için yediğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz çünkü kabız olunduğunda ıkınma daha çok olacağı için basur ve çatlak oluşumuna da zemin hazırlamış olursunuz.

4. Vakitlice Tuvalet İhtiyacınızı Görün

basurdan korunmanın yolları

Tuvalet ihtiyacını ertelemekle kabızlığa neden olabilirsiniz. Bu yüzden tuvaletinizi geldiği zaman vakit kaybetmeden gidermelisiniz. Tuvalet ihtiyacını giderirken fazla ıkınmamalısınız. Çünkü ıkınmak basur oluşumunun en büyük nedenlerinden birisidir. Bu yüzden her ne olursa olsun tuvalet ihtiyacınızı giderirken ıkınmamaya gayret gösterin.

5. Uzun Süreli Oturmamaya Gayret Edin

basurdan korunmanın yolları

Makat sıcak tutulmalıdır. Soğuk ortamda makatta kan akım hızı yavaşlar. Bu da makat bölgesinde ağrı ve şişliğe yol açabilir. Çok uzun süre oturur vaziyette kalınmamalıdır. Yine çok uzun süre aynı pozisyonda kalmak kan akım hızını yavaşlatacağından, sık sık pozisyon değiştirmeniz faydalı olacaktır. Aynı şekilde çok uzun saatler araba kullanmayın. 2-3 saatte bir mola vererek hareket edin.

6. Alkol ve Baharatlı Besinler Kullanmayın

basurdan korunmanın yolları

Alkolden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle alkol basuru tetikleyen bir etkendir. Baharatlı yiyecekler de aynı şekilde basuru tetikler. Bu yüzden mümkün olduğunca bu tarz şeylerden uzak durulmalıdır.


İlginizi Çekebilir
Basura İyi Gelen Bitkiler, Yiyecekler ve Kremler

Basur için ne yapılmalıdır?

Hemoroidi tedavi etmek için kullanabileceğiniz yöntemler arasında sıcak duş banyoları, bol lifli gıdaların tüketilmesi ve günlük içilen su miktarının arttırılması bulunuyor. Bu yöntemleri kullanarak basuru doğal yöntemlerle tedavi edebilirsiniz.

Basur olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Genellikle belirti göstermeyen iç hemoroid damarlarının makattan sarkması sonucunda bazı sıkıntılar baş gösterebilir. En önemli iç hemoroid belirtileri kanama, ağrı ve kaşıntıdır. Bunun yanında makatta akıntı, dolgunluk, rahatsızlık ve ıslaklık da bulunmaktadır. Eğer bu belirtiler sizde varsa basurdan şüphelenmeniz gerekiyor.

Basur neden olur?

Basur, genellikle uzun süre kabızlık veya tuvalette uzun süre vakit geçirmek yüzünden ortaya çıkmaktadır. Dışkılama sırasında yaşanan zorluk, bölgedeki kan akışını etkilemektedir. Bu durum zamanla damardaki kanın bölgede havuzlanarak hemoroid oluşumuna yol açmasına neden olur.

Basur geçer mi?

Kanama ve ağrıların çok fazla olmadığı durumlarda basur, yaşam tarzında yapılan değişiklikler sayesinde geçmektedir. Daha şiddetli ağrıların bulunduğu vakalarda ise başka tedavi yöntemleri ve gerekirse ameliyat ile hemoroidden kurtulabilirsiniz.

Basur dışarı çıkıncı ne yapmalı?

Basur memeleri kendiliğinden inmez. Bu yüzden bazı tedavi yöntemlerini kullanmamız gerekiyor. Ancak tromboze hemoroid durumu varsa ağrılar dayanılmaz olabilir. Bu tarz durumlarda sıcak su oturma banyosu veya uyuşturma özelliği bulunan merhemleri kullanmanızı öneririz. Bu öneriler ağrılarınızı azaltacaktır.

Dış basur memesi nasıl iner evde?

Dış basur memesini indirmek için çobançantası kürünü kullanabilirsiniz. Bu kürü uygulamak için 4 tatlı kaşığı çobançantası bitkisi ile 4 bardak soğuk su gerekiyor. Bitkiyi ısıtıp suyun içerisine atın. 8 saat bekledikten sonra karışımı pamuk yardımıyla basur olan yere sürün. Bu sayede basurun etkilerini azaltabilirsiniz..

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum