Bazal Hücreli Karsinom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

En sık görülen kanser türlerinden biri olan bazal hücreli karsinomun nedenlerini, belirtilerini, tiplerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Bazal Hücreli Karsinom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun güneş gören bölgelerinde daha çok ortaya çıkan bazal hücreli karsinom, bir cilt kanseri türüdür. Çoğu zaman deride hafif şeffaf bir yumru olarak oluşan bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Yazımızda bazal hücreli karsinom nedir, neden olur, belirtileri ve tipleri nelerdir, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte bazal hücreli karsinom hakkında bilinmesi gerekenler...

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Kemirici (rodent) ülser veya BCC olarak da bilinen bazal hücreli karsinom, genellikle yüzde ya da boyunda ortaya çıksa da vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. En sık görülen kanser türlerinden olan bazal hücreli karsinomda tümör hücreleri, en iç deri katmanındaki hücrelere benzemektedir ve bu hücrelerden kaynaklanır.

Bazal Hücreli Karsinom Nedenleri Nelerdir?

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Bazal hücreli karsinom hastalığının ortaya çıkmasında birçok risk faktörü rol oynamaktadır. Açık ten, ileri yaş, kronik güneş maruziyeti, ailede kanser geçmişi bulunması, bağışıklığı baskılayan ilaçlar, kalıtsal sendromlar ve arsenik maruziyeti bu faktörlerden bazılarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz risk faktörlerine sahip olan kişilerde bazal hücreli karsinom oluşma olasılığı çok daha yüksektir. Bu sebeple bu nedenlere sahip olan kişilerin güneşe çıkarken çok daha dikkatli olması gerekiyor. Doktorunuzdan bu konuda öneri almanızı tavsiye ederiz.

Bazal Hücreli Karsinom Belirtileri Nelerdir?

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerde bazı semptomlar ortaya çıkar. Deri yüzeyinde sert ya da pul pul görüntü, parlak, pembe veya kırmızı yığınlar, beyaz, mumsu ve temiz sınırları olmayan lezyonlar hastalığın göstermiş olduğu belirtilerdir.

Bazal hücreli karsinomlar genellikle yüzde, özellikle yüz ile burun kenarında oluşur. Başlangıçta küçük ve yassı bir nodüldür. Ancak yavaş yavaş büyür ve ortası çöker. Daha sonra kenarları kabarık, sığ bir ülsere dönüşür.

Bazal hücreli Karsinomun Tipleri Nelerdir?

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Bu cilt kanseri türünün de alt tipleri bulunmaktadır. Bunlar nodüler, kistik, pigmente, yüzeyel ve morfeaformdur. Nodüler tipteki bazal hücreli karsinomun en sık görülen tipidir ve yüzeyinde ülser oluşabilmektedir. Daha çok boyun ve baş bölgesinde ortaya çıkar.

Kistik ise içi müsin dolu kistler şeklinde görülmektedir. Pigmente, kahverengi-siyah maküller şeklinde olan ve karıştırılma ihtimali en yüksek olan tiptir. Yüzeyel de ikinci en sık görülen bazal hücreli karsinom tipidir. Multisentrik eritematöz gövde ve ekstremite yamaları şeklinde kendisini göstermektedir.

En son tip olan morfeaform diğer adıyla sklerozan ise oldukça ciddi bir tiptir. Oldukça agresif seyreden bu tip etrafı kızarık bir plak gibi başlamaktadır. Bu yüzden çok fazla karıştırılmaktadır ve erken teşhisi zordur. Derinin dermis tabakasına uzantılar gönderebilmesi yüzünden de sık sık tekrarlayabilmektedir.

Bazal Hücreli Karsinom Tanısı Nasıl Konur?

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Bu rahatsızlığın tanısının koyulabilmesi için ilk olarak doktor tarafından hastanın şikayetleri dinlenir. Daha sonra hastaya fiziksel muayene yapılır. Fiziksel muayene sırasında kesin teşhis yapılamıyorsa tanı biyopsi ile yapılır.

Erken teşhis ve tedavinin uygulanması önemlidir çünkü tümör yavaş yavaş yayılarak çevre dokulara zarar verir. Bu sebeple bu rahatsızlığın belirtilerine sahipseniz bir an önce doktora görünmelisiniz..

Bazal Hücreli Karsinom Tedavisi Nasıl Olur?

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Bazal hücreli karsinom tedavisinde iki farklı yol izlenebilir. Bunlar cerrahi tedaviyle kitlenin çıkarılması ve medikal tedaviyle kütlenin ortadan kaldırılmasıdır. Doktor sizin durumunuza ve isteklerinize bağlı olarak bu tedavi yöntemlerinden birini seçecektir.

Medikal tedavide kullanılabilecek birçok farklı yöntem bulunuyor. Bunlar kriyoterapi, fluorourasil, fotodinamik tedavi, imuquimod krem, intralezyonel interferon tedavisi, kemoterapi ve radyoterapidir. Doktorunuz bu medikal tedavi yöntemlerinden bir ya da birkaçını seçip hastalıktan kurtulmanızı sağlayabilmektedir.

BCC genellikle ameliyatla çıkarılır. Hastalık radyoterapi ve kriyoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilse de bazı durumlarda tümörün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak plastik cerrahiye de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple en etkili yöntemin cerrahi yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Bazal Hücreli Karsinomdan Korunmanın Yolları Nelerdir?

Bazal Hücreli Karsinom

Bir daha bazal hücreli karsinoma yakalanmak istemiyorsanız birkaç şeye özen göstermeniz gerekiyor. Bunlar güçlü güneş ışınından sakınmak, güneş koruyucular kullanmak ve şapka gibi koruyucu kıyafetler giymektir.

Bunun gibi önlemler bu cilt kanserinin oluşma riskini azaltacaktır. Önceden bazal hücreli karsinom geçirmiş olanlarda başka tümörler gelişebileceği için ciltlerinde oluşabilecek değişikliklere özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kızıl Hastalığı Nedir?Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Et Beni Nedenleri ve TedavisiZona Nedir?

Bazal hücreli karsinom tehlikeli mi?

Derideki bazal hücrelerde oluşan bu karsinom tipi en sık karşılaşılan ancak en az tehlikeli olan deri kanseri çeşididir. Bu kanser tipi en çok güneşe maruz kalan deri bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.

Bazal hücreli karsinom iyi huylu mu?

Bazal hücreli karsinom en sık rastlanan ve iyi huylu olan bir kitledir. Çoğu zaman başka bölgelere sıçrama yapmaz. Ancak ihmal edilirse bulunduğu bölgeyi harap edebilir. Bu sebeple tedavi edilmesi gerekir.

Bazal hücreli karsinom tedavi edilmezse ne olur?

Bazal hücreli karsinom tedavi edilmediği takdirde git gide büyümektedir. Daha sonra da bulundukları yerdeki dokuda hasar oluşmasına sebebiyet verir. Ancak vücudun diğer bölgelerine yayılma gibi bir durum söz konusu değildir.

Karsinom kanser mi?

Karsinom epitel ya da bezsel dokularda oluşan kütleye denmektedir. Bir tür cilt kanseri olan karsinomlar etrafındaki doku ve organları işgal etmektedir. Daha sonra da lenf düğümlerine ve merkezden uzak diğer noktalara yayılmaktadır.

Bazal hücreli karsinom nasıl alınır?

Bazal hücreli karsinomun alınması için ilk olarak lezyonun büyüklüğü tespit edilir. Lezyonun büyüklüğü 2 cm'e kadar ise tamamı sağlam bir miktar doku eklenerek çıkarılır. Daha sonra deri dikiş ile kapatılır.

BCC tekrarlar mı?

Bazal hücreli karsinomun tekrarlama gibi bir durumu yoktur. Ancak bu rahatsızlığı daha önce geçiren kişilerde ikinci bir BCC görülme ihtimali daha yüksektir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum